Size Bir Soru; Fatih’in Şahi Topları Nerede?

  • GİRİŞ31.05.2018 07:38
  • GÜNCELLEME01.06.2018 07:20

İstanbul’un Fethi’nin 565. Senesini milletçe, hep beraber, Zulmün değil fütuhatın başlangıç kaynağı olarak 1453’ü görenler olarak bizlerin coşku içinde kutladığı şu günlerde konuyu hatırlatmakta fayda var.

Şimdi, hemen şimdi bu yazıyı okuduğunuz telefondan ya da bilgisayardan İnternete “Şahi” topu yazdığınızda ilk karşınıza çıkacak resimlerden birisi, İngiltere’deki Fort Nelson Müzesi’nde sergilenen hacimli ve endamlı toptur. Yaygın bilgiye göre bu top “Şahi” topudur ve İstanbul’un fethinde kullanılmıştır.

 

 

 

 

Ama ne yazık ki, bu bir internet bilgisi hatasıdır.

Ve bu bilgi doğruyu yansıtmamaktadır. Zira “Şahi” olduğu söylenen bu top 1464’de Ali isminde bir topçu tarafından dökülmüştür. Diğer yandan Fatih Sultan Mehmed zamanında İstanbul’u fethetmek için “Şahi” isminde bir top dökülmüştür.

Ancak, o şahi toplardan biri bu değildir.

Fatih Sultan Mehmed Han tarafından çizimleri ve projesi yapılan geometrik ve logaritmal anlamda güllenin nereye düşeceği yine kendisi tarafından hesaplanan bu o ana kadar dünya medeniyetlerinin görüp görebileceği en devasa topları ders kitaplarında anlatıldığı üzere Urban isimli bir Macar Top Ustası dökmemiştir.

Yani tek başına dökmemiştir.

Zira;

Osmanlı’nın da bu devasa büyüklükte topları yapabilecek Muslihiddin Ağa’ları, Hayreddin Ağa’ları  bulunmaktaydı. Urban Usta’nın katılımı ile bu destansı top dökün ekibi tamamlanmıştır.

 

1453’e kadar insanoğlu’nun dökebildiği en büyük top da İstanbul’un fethinde kullanılan bu toplardır. Aktarıldığına göre bu büyük topun planını Fatih çizer, Hayreddin, Muslihiddin ve Urban Ustalardan döküp dökemeyeceğini sorar. Ustalar da çizimleri bir süre inceledikten sonra padişaha bunu dökeriz ama güllesine ve atış hesaplamalarına karışmayız nereye düşeceğini hesap edemeyiz derler.

Bunun üzerine Fatih de, “hele siz topu dökün, o meseleleri ben bizzat kendim halledeceğim” der.

Şimdi mesele buraya kadar normal ve anlaşılabilir fakat sıkıntılı olan kısmı bundan sonra;

Şahi toplar dendiğinde İstanbul’un Fethi söz konusu olduğunda yaygın olarak kullanılan bu resimdeki topun İngiltere’de ne işi olduğu sorulabilir?

Genelde çalındı şeklinde yorum yapılsa da, çalınmamış, dönemin padişahı Abdülaziz tarafından hediye edilmiştir. Bu top, Çanakkale boğazında konuşlanmış ve en aktif olarak 1807’de İngilizlerin Çanakkale Boğazını geçişi esnasında kullanılmıştır. Bu top o kadar iyi çalışıyordur ki;

İngilizlere ait altı gemiyi batırır. Kilitbahir’deki bu topa adeta hayran olan İngiliz General Lefroy 1856’da bu topun 1600 sterline İngilltere’ye satılmasını ister. Ancak satış işlemi aksar. Bunun üzerine Abdülaziz 1868’deki Avrupa seyahatinde bu topun hediye olarak İngiliz Kraliçesi Queen Victoria’ya verilmesini ister. Bunun üzerine büyük bir jest yapan centilmen padişahımız Çanakkale Kilitbahir’deki bu topu aldırır ve İngilizlere hediye eder. İngiltere’ye götürülen top büyük bir memnuniyet ile kabul edilir. Buna göre Şahi topu diye millete yutturulan 1464 tarihli bu top; 292 kg ağırlığında bir taş gülle atar ve, daha doğru bir tabir ile iki parçalı bir şaykadır.

Büyüklüğünden ve haşmetli görüntüsünden başka hiçbir özelliği “Şahi” toplara benzemeyen bu top maalesef yıllardır böyle bir bilinmeze kurban gitmiştir.

Peki Fatih’in ustalarına çizdirdiği ve hesaplamasını kendisi yaptığı toplar nerdedir?

İşte asıl soru bu ve ne yazık ki bu sorunun cevabı yoktur.

 

Yorumlar18

  • Şahi Topu 2 yıl önce Şikayet Et
    Hepsini Tez Geri Getirin.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • nightblade 3 yıl önce Şikayet Et
    birşey merak ediyorum .. isten bulun fethinde büyük bir rol oynayan bu top neden İngiltereye hediye edildi
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • RELAXATTACK 3 yıl önce Şikayet Et
    cidden ! altından şahi topun aynısını verseydiler oda tamamdı! neden istanbulun fethinde kullanılan topu veriyor yok tarihi bir toprak burası zaten heykel ver birşey ver ! neden bir orduyu yok edebilecek bir gücü veriyor!
    Toplam 1 beğeni
  • Nazım Samur 3 yıl önce Şikayet Et
    Savas esnasinda 1 ya da 2 kere kullanilabilmis.Bu kadar devasa bir topa bir daha bu kadar gecilemeyecek surlarda ihtiyac vardir ve boyle bir top da gerekirse yeniden yapilabilecegi icin eritilip daha kullanisli silahlar ve toplar yapmak icin eritilmis olabilir diye dusunuyorum. Şahi topun bir gullesi yaklasik 650 kilogramdi. Bu toptan cok daha buyuktu . Benim naçizhane dusuncem buydu . Tesekkurler.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • F.bayındır 3 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlıyı yerden yere vurmak isteyenler osmanlı sanki hic var olmamışcasına günmüze kadar unutturanlar osmanlının islam sancağı ile birlikte asırlar boyu düny aya özgürlük medeniyet en önemliside allahın varlığını kuranı kerimi tanıtması gibi üstün zekası ve allaha olan bağlılığını bizlere bıraktıkları değerli mirası hice sayanlar var ülkemizde o yüzden durmak yok yola devam diyoruz ne mutlu osmanlı torunlarıyız diyenlere
    Cevapla Toplam 16 beğeni
  • hakan kaya 4 yıl önce Şikayet Et
    sıkıntı yok urban dökse farkediyorki sonuçta oda bir Türk
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • İhsan 3 yıl önce Şikayet Et
    Urban Macar
  • doruk 4 yıl önce Şikayet Et
    macar yahu adam ne türkü
    Toplam 1 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat