Amerikan belası ve Kuzey Kore kabadayısı

.

  • GİRİŞ15.09.2017 07:00
  • GÜNCELLEME16.09.2017 08:23

Sahnede oynan oyunları sahne arkasındaki senaristler yazar.  Oyun önce onların kafalarında ve hayal dünyalarında olgunlaşır ve oynanır. Daha sonra oyuncular sahneye çıkar, kendileri için biçilen elbiseyi giyerek oyunu sahneye koyarlar.

Ama unutmayalım ki, Uluslararası arenada oynan oyunlar da oyunu oynayanların hepsi birer kukladır. Kendilerine biçilen rolü oynar.

Çin’in sessizce askeri, siyasi, ticari ve stratejik alanlarda birçok mesafele alması, kazanımlar elde etmesi  Amerikaya direnecek bir güce erişmeye çalışması  ABD kabadayısının hiçte hoşuna gitmiyor.

Amerikanın ağrasif olarak söylemlerde bulunması ve doğu Çin denizindeki Çine ait münhasır bölgelerde ve bu bölgelerdeki adalarda askeri terör estirmesi, Çin’in sinir uçlarına dokunacak hukuk dışı ihlaller, tecavüzler ve müdahalerde bulunması Pekin yönetimini hayli huzursuz etmeye yetmiştir.

Her yıl biraz daha yükselen ihracatı, dünyadaki her pazara kolay ve ucuzca ulaşması, ABD ve batının Pazar paylarını ellerinden alması, ticaret yollarına sahip olmaya çalışması, kalkınma hızı ve üretim maliyetlerinde sınır ve rakip tanımaması ABD ve etrafındaki yalakaları kaygılandırıyor.             

Çin’in ABD ile direkt sürtüşmeye girmesinin, onunla boy ölçüşmeye kalkışmasının, ona kafa tutmasının askeri, siyasi ve ticari büyük maliyetleri ve bedeli olacağından Çin oyuna piyonları ile giriyor.

Kuzey Kore açlık sınırıyla boğuşan ekonomik yapısıyla ABD ile savaşacak ne askeri, ne de ekonomik gücü var.ABD’nin her platformda Kuzey Koreye karşı çıkması ama fiili bir hareketten de şiddetle kaçınması, söz düellolarıyla bela savmaya çalışması, statüsü tartışmalı olan özerk Tayvan Bölgesi yönetimiyle iletişime geçmesi ülkeler arasındaki krizi artırıyor. Bu krizin sadece K. Koreden ibaret olmadığı ortadadır.

Kuzey Kore Lideri Kim’in sadece, ama sadece Çin’in bir kuklası olmaktan öte bir özelliği yoktur. Ülkesinde diktatörün de ötesinde yarı tanrı gibi bir rolü üstlenmiş olabilir. Ama o Çin’in iç içe girmiş bir matruşka’sı, Şah oyunundaki piyonlarından birisidir.

Çin ekonomide olduğu gibi siyasi ve askeri alanda da dünyada çok akıllı bir politika izliyor. Maşası var iken elini ateşe sokmuyor, kuklası var iken kendisi meydanlara çıkıp yıpranmıyor. Ama oyunun kurucusu kendisi. ABD ve batı dünyasına karşı şahı sıkştırmak ve mat etmek için ne zaman hangi piyonu öne süredeceğini kendisi biliyor. 

“Çin Halk Kurtuluş Ordusu” web sitesinde  Savunma Seferberliği Komisyonu’ndan bir üst düzey yetkilinin ‘’Trump yönetimindeki ABD'yle savaşın artık bir olasılık haline geldiğini açıklaması, gergin günler geçiren Güney ve Doğu Çin Denizi’nde askeri konuşlandırmalar yapılması, bölgesel sıcak nokta olan Kore Yarımadası’nı korumak için bir füze savunma sistemi geliştirilmesi çağrısı yapması gerginliğin zirvede olduğunu gösteriyor.

Aynı yetkili, ‘’ABD'nin Asya-Pasifik bölgesindeki stratejisini de gözden geçirmesi gerektiğini’’ söyleyerek artık ABD kabadayılıklarına Çin’in göz yummayacağını dünyaya ilan ediyor.

ABD Dışişleri Bakanı Tillerson, ‘’ABD'nin Güney Çin Denizi'ndeki yapay Çin adalarına denizde blokaj kurmasını savunması, Pekinin de bunu ‘’Eğemenlik haklarına  müdahale ve saldırı ‘’olarak sayılacağını açıklaması aslında ABD ve Çin’in gizli bir savaş halinde oldukları ortaya koyuyor.

Çin Denizi'nde gerçekleştirilen tatbikata füze sistemleri ile donatılmış çok sayıda 052C tipi destroyer, 054A tipi fırkateynler ve 056 korvetler katıldı.

Tatbikata katılan gemilerle Xuzhou ve Jinan adıyla iki filo kuruldu. Tatbikat sırasında ana silaharla ada hedeflerine ateş etme, dalgıç tatbikatları ve gemi savunma gibi düzinelerce görev gerçekleştirildi. Kuzey Korenin son zamanlarda yaptığı sivri çıkışlar, Füze ve Hidrojen bombası denemeleri bölgedeki ateşi yükseltebilir. Ama aslında ABD ve Çin gerginliğini düşürme operasyonundan ibarettir.

Kısaca, Çin Amerikan belasını Kuzey Kore kabadayısıyla savmaya çalışıyor.Çıkarırsa dünyanın çivisini  Çin-Rusya blokuyla ABD-NATO blokunun kapışması çıkaracağa benziyor.

Arif Altunbaş/ Haber 7        

Yorumlar1

  • tarık akın 6 yıl önce Şikayet Et
    Pakistan, Azarbeycan, Türkiye, Kuveyt, Kazakistan vs. vs. her biri dağınık ama her biri farklı bir güç. Atom, petrol-doğalgaz, yürek, teknoloji, para, jeopolitik konumlar, uzay üssü, kıtalararası fırlatma kabiliyeti vs. vs. hepsi var. Dünyanın yeni bir bloğa ihtiyacı var, yeni ve kapsamlı bir işbirliğine-oluşuma.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat