Barış pınarları harekatı Türkiye’nin diplomatik zaferidir

....

  • GİRİŞ09.10.2019 10:57
  • GÜNCELLEME09.10.2019 10:57

Türkiye, Ağustos 2016 tarihinde ve Ocak 2018’de Fırat Kalkanı ve Zeytin Dalı askeri harekatlarıyla Suriye’ye yönelik iki sınır ötesi askeri harekat düzenledi. Bu operasyonlarda PKK/YPG ve DEAŞ terör örgütlerine büyük zayiat verdirilerek darbe vuruldu. Bu operasyonlarla birlikte Türkiye terörle mücadele paradigmasını değiştirerek terörü ininde vurma stratejisi ile hareket etmeye başladı. Sıra Fırat’ın doğusundaki terör yuvalarına geldi. Fırat’ın doğusunda DEAŞ ile mücadeleyi gerekçe göstererek 2015 yılından bu yana PKK/YPG’ye destek veren ABD ‘nin Suriye’de 20’den fazla askeri üssü ve 2000 civarında Amerikan askeri bulunuyor. ABD Fırat’ın doğusunda PKK/YPG terör örgütüne verdiği silah mühimmat ve eğitim desteğiyle sözde düzenli bir ordu ve devlet oluşturma peşinde. Bu askeri üslerde PKK/YPG terör örgütlerine Meskun mahal çatışmaları başta olmak üzere çeşitli alanlarda eğitiliyor. Bu bölgede 60 bin civarında terör örgütü mensubu olduğu 30 bin TIR’ı aşkın silah mühimmat ve yeni nesil silahın teröristlere Pentagon tarafından gönderildiği biliniyor. Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna tek başına Amerika’ya rağmen askeri bir harekat düzenleyip düzenleyemeyeceği konusu sıkça tartışılan ve köşe yazılarında yer alan bir konu. İktidar karşıtı bazı kesimler Fırat’ın doğusuna yapılacak askeri bir harekatın ABD ile savaş anlamına geleceğini bu nedenle operasyon yapılmasını neredeyse imkansız görüyorlar. Bu nedenle Başkan Recep Tayyip Erdoğan’ın söz bitti açıklamasını bile blöf olarak niteleyenler çok yanıldıklarını ABD’nin Fırat’ın doğusundan askerlerini çekmeye başladığına yönelik haber ve görüntüler üzerine anlamışlardır sanırım. Başkan Erdoğan ve Trump bir gece önce yaptıkları telefon görüşmesinde Türkiye’nin Suriye’de Fırat’ın doğusuna askeri harekat düzenlemesi ve Amerikan askerlerinin çekilmesini kararlaştırmışlardı. ABD Dışişleri üst düzey yetkilisi ‘’Türklere askeri olarak engel olmayacaklarını ancak ‘Askeri harekata hiçbir şekilde destek vermeyeceklerini ‘açıklamıştı. ABD Başkanı Trump ABD askerlerinin Suriye sınırından çekilmesi konusunda “Bu sonu olmayan saçma savaşlardan çıkmamızın zamanı geldi” ifadesini kullanmıştı.

 

Trump, Müesses Nizam, Pentagon ve Senato’nun itirazlarına rağmen, Suriye’nin kuzeydoğusuyla ilgili neden politika değişikliğine gitti? Sorusuna en doğru cevabı yine kendisi veriyor. Başkan Donald Trump yerine başka bir başkan Suriye’de DEAŞ’ın büyük bir kısmının yok edilmesinden sonra askerlerimizi sağlıklı ve mutlu bir şekilde eve getireceğini açıklasaydı, Amerika’nın en popüler kahramanı olurdu. Ama yalan medya bana gelince sert vuruyor. Beyaz Saray’ın açıklamasından sonra Türkiye’den ilk açıklamayı Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın yaptı. Kalın, şu ifadeleri kullandı:”Türkiye’nin kimsenin toprağında gözü yoktur. Suriye’nin toprak bütünlüğü çerçevesinde güvenli bölgenin iki amacı vardır: Terör unsurlarını temizleyerek sınırlarımızı güvence altına almak ve mültecilerin güvenli bir şekilde dönüşünü sağlamak. Türkiye güçlüdür ve kararlıdır.”

Önceki gün istifa edenler kervanına katılan terör örgütü DEAŞ’la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk için “medya şovmeni” tanımlaması kullanan Trump, McGurk’ü tanımadığını da belirtti. Trump, McGurk için, “Başkan Obama tarafından 2015’te atanan Brett McGurk’ü tanımıyorum. Şubatta görevinden ayrılıyordu ama şimdi istifa etti. Medya şovmeni? Yalan medya, hiçbir anlamı olmayan bu olayı büyütüyor” ifadelerini kullandı.ABD medyası, ise Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna operasyonu öncesinde Trump yönetimine tepki gösterdi. Trump’ı Pentagon’a sormadan açıklama yapmakla suçlayan gazeteler, “Suriye demokratik güçlerini (teröristleri) yalnız bıraktı” yorumunu yaptı. Trump’a tepki gösterenler yalnızca gazeteciler değil. Teröristlerde (PKK/YPG)ABD’yi Fırat’ın doğusundan çekilerek sözünü tutmadığını ve bölgeyi savaş alanına çevirmekle suçladı. Suriye Demokratik Güçleri sözcüsü Bali, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Güvenlik mekanizması ve akabinde mevzilerin yıkılmasına rağmen, ABD güçleri sorumluluklarını yerine getirmedi ve bölgenin savaş alanına dönmesine izin vererek sınırdan çekilmeye başladı. SDG, kuzeydoğu Suriye’yi ne pahasına olursa olsun korumaya kararlı” dedi. Barış Pınarları askeri harekatı şüphesiz Başkan Erdoğan’ın diplomatik bir zaferi. Bu harekat sayesinde Türkiye terör koridorunu parçalayarak yerine güvenli bir bölge oluşturacak milyonlarca Suriyeli sığınmacıyı ev bark sahibi yapacak inşallah.

YENİ ŞAFAK GAZETESİ

Yorumlar1

  • İsmail 4 yıl önce Şikayet Et
    İnşaAllah
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat