Filistin bayrağını niçin değiştirmeli?

  • GİRİŞ07.03.2009 11:31
  • GÜNCELLEME07.03.2009 11:31
Bu yazı aslında çok önceleri gündeme gelmeyi hak etmiş bir yazıydı. Lakin Gazze olayları dolayısıyla oluşan duygusal havayı bozmak ve dikkatleri başka noktaya çekmek istemedim. Malumunuz “Sıra dışı bir İsrail yazısı” bile hayli fırtınalar koparttı. Hala o yazının tesiri devam ediyor, olumlu ve olumsuz anlamda.
 
Yine yanlış anlaşılmalara sebebiyet vermemek için bu yazıyı bugüne kadar erteledim. Ama artık ortalık duruldu. Gazze meselesinin acısı seçimlerin gölgesinde kaldı. Filistin meselesinde de sanki bir olumlu noktaya doğru gidiliyor görünüyor. Temennimiz odur ki oradaki insanların acı ve dramı son bulsun. Artık Ortadoğu kana bulanmasın. Mevsimlerin her rengi Filistin’de de görülsün. Her mevsim çiçekler açsın…
 
FİLİSTİN BİZİM
 
Peki bayrak meselesi nereden çıktı?
 
Evet, Filistin; bir eli Asya’da, bir eli Avrupa’da, bir eli Afrika’da, Ortadoğu’da olan koca bir Osmanlı’nın en değerli parçasıydı. Görülüyor ki Türkiye’nin de en değerli parçasıdır. Bosna’dan da yürekler Filistin için yanıyorsa, Afrika’dan Filistin’e yardımlar geliyor, dualar yükseliyorsa, Endonazya’dan salavatlar gönderiliyorsa, bu Filistin, “bizim Filistinimizdir.”
 
O halde bizim Filistinimize yakışan, bizi Filistin’den, Filistin’i bizden ayıran ve son sözünde yaptığı ihaneti ikrar edercesine itirafta bulunan Şerif Hüseyin’in “isyan simgesi” olan bu bayrak hangi halkı temsil ederek gönderde dalgalanıyor?
 
 
***
 
Meseleyi biraz daha açalım…
 
Ne Filistin Büyükelçisi içerlesin bize, ne Filistin’e boynundaki altını gözünü kırpmadan gönderen Anadolu kadını, ne son emekli maaşını alıp tümünü yardım sandığına koyacak fedakarlıkta bulunan Hasan dede…
 
Amacım onların fedakarlıklarını küçümsemek değil, yok saymak değil. Bilakis bir hatırlatmada bulunarak, bize ait bu parçaya sahiplenmektir.
 
ORTADOĞU ŞERİF HÜSEYİN’İN İHANETİYLE KOPARTILDI
 
Filistin tarihini okuyanların karşısına çıkan bir isimdir Şerif Hüseyin. Dahası Ortadoğu’nun Osmanlı’dan nasıl ayrıldığını merak edenlerin karşısına çıkacak ilk isimdir. Osmanlı’nın kendisine iltifat ettiği bu şahıs 1908'de İkinci Meşrutiyetin ilanından sonra Hicaz valisi ve Mekke Şerifi olarak, Arabistan'a gönderildi.
Bu kadar iltifata rağmen dönüp Osmanlı’nın en zayıf anında İngilizlerle işbirliği yaparak Arapların Osmanlı Devleti'nden ayrılmaları yönünde çalışmalar yapmaya başladı.
 
Osmanlı Balkanlar’da cephe savaşı verirken Şerif Hüseyin, oğlu Abdullah aracılığı ile Mısır'da ki İngiliz yönetimi ile ilişki kurdu ve 1915-16 yıllarında Arapların Osmanlı İmparatorluğuna karşı ayaklanmaları durumunda İngilizlerin kendi krallığını tanımasını istedi ve söz aldı.
 
Ama bir taraftan da Oğullarından Faysal, Suriye'de bulunan Osmanlı komutanı Cemal Paşa ile anlaşmaya çalıştı. 1916 ilkbaharında Cemal Paşa'nın Beyrut ve Şam'da devlete ihanetle suçladığı bazı Arap milliyetçilerini astırmasının ve Osmanlı birliklerinin Hicaz demiryolunu denetimi altına almasının ardından, Şerif Hüseyin krallığını ilan ederek, Haziran 1916'da Osmanlı Devletine karşı ayaklandı.
 
Arap birlikleri Hicaz demiryoluna saldırılar düzenlemeye ve Osmanlı birliklerine kayıplar verdirmeye başladılar. Bir yandan İngilizlerle çarpışan Osmanlı ordusu, Hüseyin'in oğulları komutasındaki Arap birliklerine karşı da savaştı ve iki cepheden yara aldı.
 
ŞERİF HÜSEYİN’İN İSYAN BAYRAĞI BAKIN HANGİ BAYRAĞA DÖNÜŞÜYOR
 
İşte Şerif Hüseyin’in İngiliz desteğiyle verdiği bu ihanet silsilesi öyle bir noktaya doğru götürdü ki olayları, bugünkü İsrail’in kuruluşu o ihanetin bir sonucudur. Peki Şerif Hüseyin’in “krallık mücadelesi” ve “bağımsız bir devlet” olma mücadelesi nasıl sürdü? Hüseyin bir şeyin farkındaydı, eğer İngilizler ona destek olursa Ortadoğu’da kendi krallığını kurabilirdi. Bu nedenle Osmanlı’ya karşı başlattığı İsyan’ın, Balkanlardaki “milliyetçi isyan” gibi karşılanması için bir devlet modeli üzerinde isyanını sürdürecekti. Bir devlet kuracaksa; bayrağı, arması, simgesi, tarihi de olmalıydı.
 
Hüseyin’in Osmanlı’ya karşı açtığı isyan bu şekilde bir bayrağa da kavuştu. O bayrak, üç eşit boyutta şeritten oluşur. Bunu soldan en uç noktası bayrağı ortalayacak şekilde duran bir ikizkenar üçgen tamamlar. Yani bugünkü Filistin Bayrağının temelleri böyle atılır.
 
ŞERİF HÜSEYİN HALİFELİĞİNİ DE İLAN ETTİ!
 
Birinci Dünya Savaşı'nın bitiminden sonra İhtilaf kuvvetleri, Ürdün'de kendilerine bağlı bir yönetim kurdular. İngilizlerin Filistin'de bir İsrail devleti kurmaya çalışması Şerif Hüseyin'i kızdırdı. Ama artık çok geçti her şey için…İngiltere'nin, 1921'de Abdullah'ı Ürdün Emiri, diğer oğlu Faysal'ı da Irak Kralı yapması Şerif Hüseyin'in Arap dünyasındaki otoritesini iyice sarstı.
 
Mart 1924'te, Türkiye'de halifeliğin kaldırılmasından sonra kendisini halife ilan ettiyse de Mekke'yi kuşatan İbni Suud Abdülaziz tarafından krallığına ve halifelik iddialarına son verildi. Şerif Hüseyin 1930 yılına kadar Kıbrıs'ta sürgün hayatı yaşadı. Bundan sonra Şerif Hüseyin, Ürdün Emiri olan oğlu Abdullah'ın yanına gitti. Bir yıl sonra, 1931 yılında öldü.
 
“BEN VELİNİMETİNE İSYAN ETMİŞ ASİ BİR KULUM”
 
Osmanlı Devletine karşı isyan eden Şerif Hüseyin ilk olarak isyanın hemen bitiminde Vehhabiler tarafında alaşağı edildi. Daha sonraları hasta bir vaziyette Amman’da oğlunun yanında iken, saray bahçesinde çalmakta olan İzmir marşı kulağına geldiğinde, oğlunun hemen perdeyi kapatmak istemesi üzerine bu zavallı şöyle mırıldanacaktır.
 
 ‘’Evlat, niçin o pencereyi kapatıyorsun? İzmir Marşı’nın eski günleri bana hatırlatmaması için, değil mi? Ben velinimetime isyan etmiş asi bir kulum, günahım büyüktür. Bu bizim başımıza gelenler ve gelecek olanlar, ekmek kapımız velinimetimiz, koruyucumuz ve asırlar boyu efendimiz olan Osmanlı Devleti’ne karşı işlediğimiz günahların, giriştiğimiz isyanların İlahi bir cezasıdır.’’
 
AİLESİ DE, ONURU DA AYAKLAR ALTINDA ÖLDÜ
 
Oğullarından Faysal, bir zamanlar Fahreddin Paşa komutasında Medine’yi müdafaa eden Türk askerlerine saldıran Arap aşiret alaylarının komutanıydı.
Onun akibeti İngilizler tarafından zehirlenerek öldürülmek oldu. Yerine geçen oğlu Gazi ise bir kazada can verdi. Torunu, Irak kralı ‘2. Faysal ise çok kanlı bir ihtilalle devrilip cesedi sokaklarda sürüklendi.
 
Yine Şerif Hüseyin’in ortanca oğlu Abdullah da (Şimdiki Ürdün kralının dedesinin babası) İngilizler tarafından Filistin bölünerek Ürdün kralı ilan edilmişti. Bu kral da bir suikastçı tarafından Kudüs’te Hz Ömer Camii’nin önünde hançerlenerek can verdi. Yerine geçen oğlu Tallal ise çıldırarak öldü.
 
BUGÜNKÜ FİLİSTİN BAYRAĞI ŞERİF HÜSEYİN’İN OSMANLI’YA İSYAN BAYRAĞIDIR!
 
Şimdi kimse alınmasın, kızmasın. Ama bugün poşu olarak taktığımız, Filstin’e destek verdiğimiz her programda dalgalandırdığımız Filistin bayrağı, ilk olarak Şerif Hüseyin tarafından 1916'daki Osmanlı Devleti'ne karşı yapılan Arap ayaklanmasının sembolü olarak tasarlandı. Ardından 1964 yılında bayrak Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin halkının bayrağı ve 15 Kasım 1988 yılında da yine Filistin Kurtuluş Örgütü tarafından Filistin Ülkesi'nin bayrağı olarak ilan edilen bayraktır.
 
FİLİSTİN BİZİMSE, BU İSYAN SEMBOLÜNÜ HEMEN DEĞİŞTİRMELİDİR!
 
Ne zaman şimdiki Filistin bayrağını görsem içime düşen hicran ve hüznü tarif edemem. İhanet aklıma gelir, Mekke aklıma gelir, Medine gelir, Fahrettin Paşa gelir, sonra binlerce masum yürek… Bir hırs küpü ve isyancı ahmakın; dini, seyyidliği kullanarak İngilizlerle yaptığı işbirliğiyle bugünkü Ortadoğu fotoğrafının oluşması aklıma gelir.
 
Sayın Başbakanımız Davos’ta gösterdiği sahiplenmeyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Madem bu sahiplik duygusu tarihimizden geliyor, tarih her an bizi kuşatıyor. O halde Filistin, bize her an Şerif Hüseyin’in ihanetini hatırlatan bu bayrağını değiştirmeli ve kendisine yeni bir bayrak oluşturmalıdır.
 
Bilmiyorum yine birilerinin yüzünde kızgınlıklar oluştu mu?
 

Yorumlar60

  • Saliha ÇAT 5 ay önce Şikayet Et
    Tebrik ederim çok doğru bir tesbit
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Muharrem Yılmaz 6 yıl önce Şikayet Et
    Toprak kutsal Kudüs kutsalımız ancak yapılan ihanetm.Ecdadımız Osmalıya değil.ALLAHA ve RASÜLÜNE Dinimize yapılmıştır.Şüphesiz.ALLAHIM Kullarına budünyada ve ahirette hakettiğini verir.ALLAHIM Kutsallarını korur.Gecmişte MEKKEYİ KORUDUĞUGİBİ.
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • سيف الله 6 yıl önce Şikayet Et
    1. Aslında Filistin bayrağı tam Şerif Huseyin bayrağı değil.Üç bayrağı yani Ürdün, Filistin ve Şerif Huseyin bayraklarını yan yana korsanız farkı anlarsınız. 2.Genellikle 1950'den sonraki Arap bayraklarında İslam sembolü Hilal yoktur, üç renk vardır o da teslisi çağrıştırıyor. Cemal Abdunnasır ilk iş olarak Mısır bayrağının hilalini kaldırmıştır Cemel Abdunnasır'ın yaptıklarının hepsi Turkiye ile ortak olan şeyleri yok etmek olmuştur.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Recep Kılıç 6 yıl önce Şikayet Et
    Müslüman bayraklarında Hilal olmalı. Hırıstiyanlarda nasıl haç varsa. Başından beri Filistin direnişi Siyonistlerin işine gelmiştir. Bayrağınızda direniş biçiminize Yeniden gözden geçirin Filistinli kardeşler. Nasıl yapılacağını Türk kardeşleriniz Size anlatır.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • Bence 15 yıl önce Şikayet Et
    Yine Yüreğim Sızladı. Müslüman ümmetin ne hallere düştüğünü okudukça ve gördükçe yüreğim sızlıyor. Prof. Osman ÖZSOY hocamın bir yazısında da dediği gibi bir yerlerim sızlıyor.
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat