Trump’ın sonu yaklaşıyor

.

  • GİRİŞ14.12.2017 09:42
  • GÜNCELLEME14.12.2017 09:42

Kestirmeden söyleyeyim: 30 yıllık ikametim sırasında, Amerikan milletini birazcık tanıdıysam, hiç siyaset bilimine, anketlere, uzman görüşlerine gerek kalmadan diyorum ki Trump’ın sonu görevden azil veya istifadır. Kendisini yalan söylemekten yargıya sevk edecekler; ancak (pek çoklarına göre) Narsistik Kişilik Bozukluğu sendromundan muzdarip herkes gibi, bu istiskale dayanamayacak ve başkanlıktan istifa edecek. Yerini alacak olan Başkan Yardımcısı Mike Pence o akşam Trump’ı affedecek ve biz bir süre daha Trump’ın neler yaptığı, ne gibi haltlar işlediği öyküsünü dinleyeceğiz.

Yalnız olaylar o aşamaya varmadan önce, önümüzde bir büyük siyasal hadise daha var: Özel Savcı Robert Mueller’in kovulması!

Mueller, Cumhuriyetçi Amerika’nın örnek hukukçusu, model polisiydi. Vietnam Savaşı’nda görev yapmış, üç kahramanlık madalyası almış, federal savcılıklarda bulunmuş, Adalet Bakan yardımcısı olarak uzun yıllar hizmet etmiş olan Mueller, George Bush tarafından FBI yöneticiliğine atanmış, görevi Obama tarafından da uzatılınca bu kurumun 12 yılla en uzun görev yapan ikinci başkanı olmuştu. Rusya’nın, son seçimlerine Trump’ın kazanması için korsanlarla müdahale ettiği iddiasını soruşturmak üzere, özel yetkili savcı olarak atanan Mueller’in şu ana kadar elde ettiği, sadece iki yardımcısının, daha önce FBI tarafından yürütülen soruşturmada yalan ifade verdiklerini itiraf etmeleri oldu. Ki bu kişilerden biri kimsenin tanımadığı George Papadopulos isimli bir halkla ilişkiler uzmanı, diğeri kısa bir süre Ulusal Güvenlik Danışmanlığı yapmış olan, Savunma İstihbarat Dairesi-DIA eski başkanı, emekli korgeneral Michael Flynn. FBI soruşturmaları ve daha önceki özel savcıların çalışma tarzlarına aşina olan hukukçular, Flynn’in Rusya’nın ABD Büyükelçisi Sergey Kislyak ile görüşmesini tam olarak anlatmadığını kabule zorlanmasından hareketle, Mueller’in elinde bu görüşmenin tam metninin ve daha fazlasının bulunduğunu tahmin ediyorlar. Cumhuriyetçi ve hatta seçimlerde Trump’ı desteklemiş olan bir muhafazakâr yazar, bu soruşturmanın daha fazla ilerlemesinin Trump için tehlikeli olacağını yazıyor. Trump, böyle bir tehlikeyi göze alamaz ve Mueller’i kovar diyenlerin sayısı artıyor.

Bence de görevde tek ilkesi “bugünü kurtarmak” olan Trump (böyle olmasa, Kudüs’ü ve Barış Süreci’ni böyle ateşe atar mıydı?) Nixon’da tanık olduğumuz siyasal dar görüşünü devam ettirerek, özel savcıyı kovmakla soruşturmayı durdurabileceğini sanacaktır.

Mueller’in soruşturması duracak, ancak kamu vicdanı ve FBI durmayacaktır; sonuç Trump’ın bir şeyleri örttüğüne dair FBI’dan sızan gazeteler dolusu belge olacaktır. Bu kızgın ortamı ateşleyen Temsilciler Meclisi’ne verilecek bir itham önergesi (impeachment) olur; bu önerge kabul edilir, Senato’da yargı yolu açılırsa, Trump “Ben ABD’yi değil, ABD beni hak etmiyor” diyen şişik egosuyla, sürecin sonunu bile beklemeyecek, istifa edecektir.

Başkasını bilmem ama bu herkesten önce ABD Silahlı Kuvvetleri’ni sevince boğacaktır.

Milliyet

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat