Fırat'ın doğusu; vakit tamam

....

  • GİRİŞ12.01.2019 10:22
  • GÜNCELLEME12.01.2019 10:22

Fırat’ın doğusuna yapılacak harekâtın eli kulağında. Sinyaller giderek artıyor. 

Son üç günde üst üste gelen haberleri sıralayayım. 

8 Ocak 2019. AK Parti Grubunda Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kıbrıs harekâtında söylediğimizi hatırlatarak, “Bir zamanlar, ‘Ayşe tatile çıkmıştı’, biz de bir gece ansızın gelebiliriz” dedi. 

9 Ocak 2019. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar ile Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i birlikte kabul etti. Görüşme 1 saat 40 dakika sürdü. 

11 Ocak 2019 (Dün). Akar, Güler ve Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral Ümit Dündar, Suriye sınırındaki birliklerde incelemelerde bulundu. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “bir gece ansızın” dedikçe, birileri güya muhalefet yapacak, “böyle ilan ede ede harekât mı olur?” diyor. Bundan öncekiler de öyle oldu. Fırat Kalkanı ve Afrin harekâtlarından önce de “geliyoruz” diye ilan ettik. 

Türkiye’nin böyle yapmasının kanaatimce üç sebebi var. 

Birincisi, harekâtın en az asker zayiatıyla ve sivillere zarar vermeden gerçekleşmesi için ince elenip sık dokunuyor. Harekât başlamadan önce çatışmaların ortasında kalmamaları bakımından siviller için bir mühlet veriliyor. Nitekim sınırımıza gelen Suriyelilerin akını hala devam ediyor. 

İkincisi, Fırat’ın doğusuna harekât kış şartlarında yapılacak. Ayrıca daha önceki iki harekâttan farklı olarak daha geniş bir bölgede icra edilecek. Öncekilere nazaran daha büyük çapta tedbirler alınması zarureti var. Sınıra doğru askerî araç konvoyları ile aralıksız devam eden sevkiyatlar da bunu anlatıyor. 

Üçüncüsü, Rusya ve ABD ile müzakere ve istişarelerin önemi büyük. Bir de ABD Başkanı Trump’ın aniden açıkladığı Suriye’den çekilme kararı var. Bu beklenmedik yeni durumun değerlendirilmesi zarureti de unutulmamalı… 

İki hafta önce Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rus mevkidaşlarıyla başkent Moskova’da görüştüler. Erdoğan ile Putin arasındaki hat devamlı açık. 

Türkiye-Rusya ilişkilerindeki bahar dönemi elbette Türkiye’nin elini çok rahatlatıyor. 

Sıkıntı, Trump ve ötekilerin birbirini tutmayan sözlerinden dolayı Türkiye-ABD ilişkilerinde. 

İşte birkaç gün önce ABD Başkanı Donald Trump'ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton'ın başkanlığındaki ABD heyeti (DEAŞ'la mücadele koordinatörü James Jeffrey ve ABD Genelkurmay Başkanı Joseph Dunford) Ankara’daydı. Bolton’ın yediği naneleri gördük.  İsrail’den gelirken, "ABD askerleri, Suriye'nin kuzeyindeki Kürtleri korumaya yönelik bir anlaşma olmadan çekilmeyecek" diyerek resmen damarımıza bastı. Ağzının payını da aldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmeyince, kendi ülkesinde alay konusu oldu. 

Türkiye Fırat’ın doğusu için kararlı. 

Bu harekât, Cumhuriyet tarihinin en önemli sınır ötesi harekâtı olacak. Sadece sınırlarımızın güvenliği için en önemli adımı atmış olmayacağız. Bölgemizde askerî, ekonomik ve siyasî açıdan yeni bir Türkiye’den söz edilecek. 

Türk Silahlı Kuvvetleri bu harekâtlarla harp kabiliyetini, kendi milli savunma teknolojisini/imkânlarını en üst seviyeye çıkarmaktadır. Cephelerdeki başarı, Türkiye’nin diplomasi alanında da elini güçlendirmektedir. 

Biliyoruz, bizi durdurmak, yürüyüşümüzü çelmelemek için içeride ve dışarıda hop oturup hop kalkanlar var. 

Fırat’ın doğusundaki kahramanlığımız onları bin kere düşünmeye zorlayacaktır. 

Allah askerimizin, devletimizin, milletimizin yardımcısı olsun… 

STAR GAZETESİ

Yorumlar5

  • Dortay 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah askerimize ve polisimize kuvvet versin.Kurşundan sakındırsın.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • ÇAKIR-REİS 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah yar ve yardımcımız olsun...
    Cevapla Toplam 3 beğeni
  • Mustafa 5 yıl önce Şikayet Et
    helallll
    Cevapla Toplam 5 beğeni
  • mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah gazamızı mübarek etsin. Devletimize ve Aziz Milletimize zeval vermesin. Reis'imize, Kahraman Ordumuza ve Kahraman komuta kademesine başarılar ihsan etsin. Amin.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • yaşar 5 yıl önce Şikayet Et
    Amin
    Cevapla Toplam 8 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat