İslamafobik nefrete önemli cevap

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Nükleer Güvenlik Zirvesi için Amerika’ya yaptığı ziyaret dolayısıyla geçen hafta Washington’daydık.

  • GİRİŞ05.04.2016 07:14
  • GÜNCELLEME07.04.2016 07:07

Biden, Kery, Rice ve Obama görüşmelerinin yanı sıra Erdoğan’ın Türkiye’nin tezlerini anlattığı çok önemli buluşmaları da oldu.
Musevi Cemaatinin temsilcileri, Amerikan İş Konseyinde ki İşadamları , aralarında Brezinski, Povel, Cefry, Albright ve Cohen gibi çok önemli isimlerin bulunduğu Kanaat önderleri ve müslüman toplulukların liderleri ile çok verimli toplantılar yapıldı.

Gezinin en önemli ayağı  ise Washington’da Maryland’te yapımı tamamlanan Amerika Diyanet merkezi‘nin açılış merasimiydi.

Burası Amerika’da bir ilk.  165 bin metrekare üzerine kurulu bir medeniyet merkezi.  Bu büyüklükte ve bu kapsamda  Amerika’da değil Dünyada başka bir eser yok.
Burası sadece bir Camiden oluşmuyor.

Kütüphane , kültür ve sanat merkezi, Toplantı ve gösteri salonları, İslam eserleri müzesi ,İslam Araştırmaları merkezi , Misafirhane, Lüks odalardan oluşan onlarca Türk  evi , Şadırvanlar, tarihi çeşmeler, sosyal donatı alanları ve medeniyetimizi yansıtan daha birçok eser. 

Bu medeniyet merkezinde yok yok.

 İzin ve tahsis işlemleri 4 yıl sürmüş.

 Daha önceleri bataklık olan bu alanda küçük bir konteyner mescid vardı. 

2008 yılında küçük ebatlı bir camiye dönüştürülmesi için çalışma başlatılmış.
O zaman başkan yardımcısı görevinde bulunan Diyanet İşleri başkanı Mehmet Görmez hoca burayı ziyaretinin ardından konuyu dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a aktarmış. Hem de bir Viyana gezisinde.
Küçük çaplı bir cami düşünülürken , Erdoğan’ın devreye girmesiyle Maryland’ta ki proje devasa bir medeniyet merkezine dönüşmüş. 
2013 yılında projenin temelini atan Cumhurbaşkanı Erdoğan , hemen her süreci yakından takip etmiş  ve onun tavsiyeleriyle Mimar Hilmi Şenalp Cami’nin mimari projesini üstlenmiş. Cami ve diğer iç mekanlarda ki hat ve süslemeler ise büyük sanat ödülü sahibi büyük usta Hüseyin Kutlu üstada ait. O nedenledir ki iç mekanlarda başka bir huzur buluyor insan.
Yapının en merkezi binası olan Camii, 16. Yüzyıl Osmanlı mimarisine uygun inşa edildi. Amerikada’ki iki minareli tek cami olan ibadethane de , avlu da dahil aynı anda 3 bin kişi ibadet edebiliyor.
Amerika Diyanet Merkezi , ülkede ki müslümanları aynı çatı altında buluşturacak ilk Türk İslam merkezi olma özelliğini  de taşıyor.
Hayırseverlerin destekleriyle tamamlanan proje 100 milyon doları aşan bir maliyetle bitirildi.
Kültür merkezi içinde ki İslam Araştırmaları merkezinde ise Türkiye’den ABD’ye  lisans ve lisansüstü eğitim için gidecek öğrencilere danışmanlık hizmeti sunulacak.
Açılıştan bir gün önce ilk Cuma namazını Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez hoca kıldırdı. Çok kalabalıktı. Değişik bölgelerden Müslümanlar camiyi doldurmuştu. Görmez hoca 3 dilde okuduğu hutbede “ İnşa’dan çok İmar önemlidir dedi ve tüm dünya Müslümanlarına bir çağrı yaptı. 
Görmez;  “ Ey Müslümanlar, nerede olursanız olun , hiçbir zaman başınızı öne eğmeyin” dedi.
Bir Süleymaniye’yi, bir Selimiye’yi andıran ve mimarisinde Anadolu’nun tüm özelliklerini taşıyan bu muhteşem eserin açılışı da muhteşem oldu. 
Cumhurbaşkanı Erdoğan binlerce insanın huzurunda Tüm Dünyaya Medeniyet dersi verdi ve kardeşlik vurgusunu yineledi. Açılışa Amerika’dan, Suriye’den , Pakistan’dan, Lübnan’dan Kanada’dan, Irak’tan, Fas’tan , Filistin’den ve Türkiye’den yüzlerce müslüman katıldı.
Hristiyan, Budist, Hindu ve başka dinlere mensup Amerikalılarda açılıştaydı.
Erdoğan, Cami’de Kuran okurken dünya Müslümanları gözyaşlarına boğuldu. Kuran eğitimi alan çocukların sınıfında dinlediği şiirle ise kendi gözyaşı döktü.  Ve açılışın hemen ardından İslam toplumunun temsilcileriyle özel bir toplantı yaptı. Amerika’da ki İslam toplumu kanaat önderleri Erdoğanla buluştuğu için mutluydu ve duygulanmıştı. Özellikle Suriye konusunda yaptıklarından dolayı Türkiye’ye teşekkür ettiler.
Burası tüm Müslümanların merkezi , sadece türklerin değil diyor Mehmet Görmez hoca.
Ve önemli bir tespitte bulunuyor.
“ Burası İslamafobik bir nefrete önemli bir cevaptır” diyor.
Ve “ Medeniyetimizin en güçlü temsil yeri olduğu için burası çok önemli “ vurgusunu tekrarlıyor.
Dünyanın birçok yerine eserlerimizle mühür vuran Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, özellikle önce Moskova’da ardından ABD’de iki muhteşem cami ve merkezin açılmasının  hem bu ülkelerde hem de Türk milletinde ki muhteşem karşılığını görmezden gelemeyiz.
Amerika’nın başkentinde Ezan ve tekbir seslerinin gür bir seda gibi barış ve kardeşlik haykırışına dönüşmesi , daha önce pozisyonunu gözden geçir çağrıları yapan grupları , bir kez daha özeleştiri yapmaya çağırır gibiydi.
Sadece bu medeniyet merkezinin açılışı bile tek başına Amerika gezisini  , tarihi bir ziyaret konumuna yükseltmeye yeter de artardı bile…….

ibrahim.erdogan@haber7.com

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat