MHP tabanı ve referandum

.

  • GİRİŞ01.03.2017 10:41
  • GÜNCELLEME03.03.2017 07:43

Meclis'ten geçti, karar alındı ve hızla 16 Nisan’a doğru ilerliyoruz.

Tarihi Referanduma sayılı günler kaldı.

Türkiye’de sistem değişikliğini öngören ve Cumhurbaşkanının görev ve yetkilerini yeniden tanımlayan bir yönetim sistemi geliyor.

AK Parti ve MHP’nin ortak teklifiyle.

Sürecin en başından beri, gerek Meclis görüşmeleri ve oylamalarında gerekse kampanya sürecinde MHP ve lideri Bahçeli “Evet” oyu için hummalı bir çalışma yapıyor.  Birkaç gün içinde de sahaya iniyor ve il mitingleriyle “Evet” startını verecek.

Başta terör örgütleri ve onların Türk siyasetinde ki uzantıları olan partiler ve CHP,  referanduma ‘Hayır’ diyor. Hatta merkez sağın iki küçük partisi Saadet ve Büyük Birlik‘te anlamsız bir şekilde referandumda “ Hayır” cephesinde yer alıyor.

Hayır cephesi bu bloğu yeterli görmediği için, gerek medya ve gerekse MHP içi ayrılıkçı fraksiyonla yeni planlar peşinde.

Sürecin en başında birkaç MHP’li vekil referanduma karşı olduğunu aleni ilan etmişti. Partiden ihraç edilen Meral Akşener ve destekçisi gruplarda referandum aleyhtarı bir noktada duruyor.

İşte bu sebepten dolayı bir yaygaradır gidiyor.

Yaygara şu: MHP üçe bölündü, parti tabanı Bahçeli gibi düşünmüyor ve beklenen oy çıkmayacak diye.

Hatta parti teşkilatlarının bile referanduma karşı olduğu dedikoduları dolaşıyor.

Ama durum hiç de öyle değil.

 Son bir hafta içinde MHP teşkilatlarından birçok isimle görüştüm. Aralarında İl Başkanları, İlçe yöneticileri ve Milliyetçi cenahın önemli isimleri de var.

Ortak görüş,  MHP lideri Bahçeli’nin doğru yolda olduğu ve Partili Cumhurbaşkanlığını kendilerinin de istiyor olması.  Hatta MHP’li yöneticiler 2 yıla yakın bir süredir parti içinde, ilerde Partili Cumhurbaşkanlığı sistemine geçeceğiz konuşmaları bile yapıyormuş! Genel başkan yardımcıları Özellikle İstanbul programlarında teşkilat mensuplarıyla bu fikirleri sıkça paylaşıyorlarmış.

Yani taban bu sistem değişikliğine hazır.

Bölünmüş bir MHP tabanı yok, teşkilatlar Bahçeli’nin dimdik arkasında. MHP’lilere göre Meral Akşener ve diğerleri tam bir kuru gürültü.  Bu ifade MHP’de görüştüğüm dostlara ait.

Hepsinin ortak söylediği şey, başta Akşener ve diğerlerinin Parti teşkilatlarında ve tabanda bir karşılığı yok.

Bir bölümü ‘Evet’ karşıtı, bir bölümü muhalif, sadece tabanın yüzde 30’u  Bahçeli’yi dinler ve “Evet” oyu verir dedikodularına gülüp geçiyorlar.

Teşkilatlarından ve tabanlarından eminler ve referandumda MHP seçmeninin yüzde 80’inin “Evet” vereceğini belirtiyorlar.

Ve sohbetin son cümlesi;

“Hele bir mitingler başlasın, bakın MHP kadroları liderleriyle nasıl omuz omuza gövde gösterisi yapacak görecekler” oldu.

Bu arada son bir not iletelim.

MHP lideri Devlet Bahçeli önümüzdeki hafta il mitinglerine başlıyor.

İbrahim Erdoğan

İbrahim.erdogan@haber7.com

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat