Erdoğan'ı etkileyen o konuşma

  • GİRİŞ15.05.2017 06:55
  • GÜNCELLEME17.05.2017 08:30

İbrahim Erdoğan Pekin

Bugün üçüncü gün. 

Çin'in başkenti Pekin'deyiz. Kuşak ve Yol Forumuna katılmak üzere Pekin'de bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı takip ediyoruz. Türkiye ve katılımcı diğer ülkelerin çok önemsediği zirvenin açılışı dün yapıldı. 

Pekin Buluşmasına Erdoğan damgasını vurdu. Erdoğan, devlet töreniyle resmi olarak karşılanan tek dünya lideriydi. 

Erdoğan, Pekin'de ki zirvenin açılışında konuşan 3 dünya liderinden de biriydi. 

Ev sahibi sıfatıyla Çin devlet Başkan'ı Xi Jinping ve Rusya lideri Putin diğer konuşmacılardı. 

Yeni İpekyolu olarak da adlandırılan "Kuşak ve Yol Girişimi", Asya'yı Anadolu üzerinden Avrupa'ya bağlayacak.  Bu nedenle zirvede konuşulan tüm projeler bölgesel ve küresel barışa büyük katkı sağlayacak. 

Türkiye, kara, Deniz ve havayolu projeleriyle dünya ticaretinin "orta koridoru" diye adlandırılan önemli bir yolda ilerliyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a göre, Türkiye'nin bu kapsamda ki yatırımları bu büyük projeyle daha da güçlenecek. 

Çin lideri Xi Jinping'in açılış konuşması çok kapsamlı ve önemliydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Xi'nin konuşmasını çok beğenmiş ve kendisinden konuşmanın metnini istemiş. 

Kaldığı otelde biz gazetecilerle yaptığı sohbette Xi'nin  konuşmasını şu cümlelerle anlattı Erdoğan.

"Bugün gerçekten sayın Başkan Xi Jinping" efradını cami ayarını mani" bir konuşma yaptı. Detayda boğmayan, tam aksine detayla konuşmaya açıklık kazandıran 45 dakika süren güzel bir konuşmaydı."

Peki Çin lideri, Erdoğan'ın da çok beğendiği o konuşma da nelerden bahsetti. 

İşte bir kaç satırbaşı:

Xi konuşmasında Kuşak ve Yol'un barış, refah, açıklık, inovasyon ve medeniyet yolu olarak inşa edilmesi çağrısında bulundu.

Xi, Çin'in, barış içinde bir arada yaşamanın 5 ilkesi temelinde Kuşak ve Yol inşasına katılan bütün ülkelerle işbirliğini geliştirmeye hazır olduğunu söyledi.

Çin'in başka ülkelerin içişlerine müdahale etmeyeceğine ve başka ülkelere sosyal sistem veya kalkınma modeli ihraç etmeyeceğine vurgu yapan Xi, dünya ülkeleriyle uyum içinde bir arada yaşayan büyük bir aile inşa edeceklerini söyledi.

Xi Jinping konuşmasında, binlerce kilometre öteye uzanan tarihi İpek Yolu'nun bin yıllık geçmişe dayandığını ve barışçı işbirliği, dışa açıklık, hoşgörü, paylaşım ile karşılıklı kazanç ilkelerine dayalı İpek Yolu ruhunu oluşturduğunu, böylece insanlığa değerli bir miras sunduğunu vurguladı.

...........

Çin liderinin bu konuşması,  projeye bakış açısının ne olduğunu ve hangi ilkeler çerçevesinde ilerleyeceğini göstermesi bakımından ufuk açıcıydı. 

Bu konuşmadan da anlıyoruz ki Çin dersine iyi çalışıyor. 

Dünyanın ikinci büyük ekonomisi durumunda ki Çin, hem bölgesel hem de küresel kalkınma ve  birlikte iş yapabilme konularında alabildiğine özgür , girişken bir tutum sergiliyor. 

Çin'in bu hızlı yükselişi başta Amerika olmak üzere dünya devlerini düşündürüyor.

2020'li yılların ortalarında Çin'i dünyanın bir numarası olarak görebiliriz... 

"Uluslararası işbirliğini güçlendirme, Kuşak ve Yol'u ortaklaşa inşa etme ve ortak kazanç gerçekleştirme" ana temalı foruma aralarında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de bulunduğu 29 ülkenin devlet ve hükümet başkanının yanı sıra, 70'ten fazla uluslararası örgütün temsilcileri ile 100'ü aşkın ülkeden 1000'den fazla misafir katıldı.

Forum süresince katılımcıların gündeminde "işbirliği" ve "ortak kazanç" çerçevesinde siyasi temasların güçlendirilmesi, altyapı bağlanırlığı ve ticaretin kolaylaştırılması gibi konular yer aldı. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve beraberin de ki heyet bugün akşama doğru Pekin'den ayrılıyor. 
14 saatlik zor bir  yolculuk yaparak çok kritik Trump görüşmesi için Washington'a geçiyor. 
35 saati bulan çok uzun bir pazartesi geçireceğiz. 
Sizler bu yazıyı okurken Erdoğan ve Türk heyetiyle birlikte biz Pasifik üzerinden ABD'ye doğru yol alıyor olacağız. 

Yorumlar2

  • hoca 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah'ım sizleri korusun,hayırlı sonuçlarla dönün.
    Cevapla
  • Nazife SEYFELİ 6 yıl önce Şikayet Et
    Hayırlı yolculuklar Rabbim sizleri korusun,elinize sağlık yolunuz açık olsun...
    Cevapla
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat