Afrika açılımında dört yeni halka

  • GİRİŞ05.03.2018 10:29
  • GÜNCELLEME07.03.2018 07:10

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan geçtiğimiz haftayı Afrika’ya ayırdı.

Hafta boyunca tam dört ülkeye giderek önemli bir seyahate imza attı. Bir solukta tam dört Müslüman ülke. Dördü de Fransız sömürgesi olmuş dört Batı Afrika ülkesi.

 

 

Cezayir.. Moritanya…Senegal…Mali….

500 yıllık kadim dostluğumuzun olduğu Cezayir izlenimlerini bir önce ki yazımda sizlerle paylaşmıştım.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bu önemli Afrika gezisinde ikinci durak Moritanya idi.

ŞAİRLER VE HAFIZLAR YURDU; BİRİLERİNİN BÜYÜMESİNİ İSTEMEDİĞİ ÜLKE: MORİTANYA

İki gece konakladığımız Cezayir’den Çarşamba günü sabah saatlerinde ayrıldık. Tam 4,5 saatlik bir uçuşla öğlen sonrası Moritanya’nın başkenti Noukşat’a indik. Batı sahra çölünü boydan boya kat etmiş olduk. Yolculuk boyunca altımızda uzanan uçsuz bucaksız çölleri seyrettik.

Pisti görünceye kadar hiçbir canlı belirtisi yoktu.  Çölün ortasında ve küçük bir havalimanı Noukşat.

Havalimanından bindiğimiz araçlarımızla yarım saatlik bir yolculuktan sonra başkente varabildik. Derme çatma evlerden oluşan sokaklar, baraka misali işyerlerinin olduğu bir Afrika başkenti. Eski püskü arabalar sokakları doldurmuş.  Bir ana caddesi bile yok.

Ancak büyük bir karşılama töreni ile şehre girdik. Bütün ülke Erdoğan’a hoş geldin demek için sokaklara dökülmüştü. Ellerinde Türk bayrakları ve Rabia işaretleriyle Türkçe “”Hoşgeldin “” sloganları yankılanıyor başkent sokaklarında. Kadınlı erkekli binlerce insan sokaklara dökülmüş tekbir sesleriyle Türkiye sevgisi haykırıyor.

3,5 milyon nüfusun tamamı sünni Müslüman  ve Malikiler. Ve Erdoğan’ı çok seviyorlar. Türkleri, Osmanlıyı, İstanbul’u çok seviyorlar. İstanbul’u İslam’ın başkenti, Türkleri de Müslümanların lideri görüyorlar.

Toprak büyüklüğü olarak dünyanın 29. Büyük ülkesi. Ülkenin yüzde 95’inden fazlası çöl. Tarım ve hayvancılığa dayalı bir ekonomi var. Nüfusun yüzde 75’i tarım ve hayvancılıkta çalışıyor. Güney Afrika’dan sonra kıtanın en önemli altın rezervleri burada. Ancak Fransızlar el koymuş  , işlemeden alıp götürüyorlar.

 Doğum oranı çok yüksek. Ancak çocuk ölümlerinde dünyada neredeyse birinci sıradalar. Bu nedenle nüfusun yüzde 50’den fazlası 15 yaşın altında.

 1960’da bağımsızlığını elde eden Moritanya , siyasi çalkantılar, darbeler ve iç karışıklıklarla tam 50 yıl uğraştı. 2009’da devlet başkanı seçilen General Muhammet Abdülaziz ile kısmen istikrarı yakaladı. Halen ülkeyi aynı isim yönetiyor.

Devlet başkanı düzeyinde ülkeyi ziyaret eden ilk türk lider Erdoğan oldu. İki lider önce baş başa , sonra da heyetler arası verimli görüşmeler yaptı.

Toplam 8 anlaşma imzalandı. Turizm, madencilik, balıkçılık, enerji, askeri eğitim ve savunma sanayi alanlarında imzalar atıldı. İki ülke arasında 300 milyon dolarlık bir ticaret hacmi hedefi belirlendi.

Moritanya , Afrika İslam medeniyetinin en önemli merkezlerinden biri.  Kuran ilimleri ve hafızlık açısından da güçlü ve özel bir konuma sahip. Çocuklar 3-4 yaşlarında hafızlığa başlatılıyor.  Devlet Başkanı Abdülaziz , bu uygulamayı , çocukların daha hızlı gelişmesi ve hafızalarının güçlenmesi için desteklediklerini söyledi. Nitekim Erdoğan mevkidaşı ile görüşürken bir hafız çocuğu dinleme fırsatı buldu. Dedikleri kadar varmış diyerek çocuğa hayran kaldı.

Moritanya’da halk çok dindar.  Namaz en öncelikli ibadet. Ezan okunduğunda hemen herkesi abdest alırken görebilirsiniz.  Şehrin her köşesinde, sokakta, barınakta, işyerlerinde, cadde aralarında, imkan buldukları her yerde cemaatle namaza duruyorlar.

Moritanya aynı zamanda şairler yurdu olarak ta biliniyor.  Ama görüntüsü hiç te şiirsel değil. Yok edilmiş, itilmiş, cevheri sömürülmüş ve çölün ortasına atılmış bir ülke olarak duruyor karşımızda.

FETÖ ile mücadelede, 15 temmuzda Türkiye’ye tam destek veren Afrika ülkelerinin başında geliyor Moritanya. FETÖ’ye ait tüm okullara daha ilk günden el koymuş ve bu okulları Maarif Vakfına devretmişler.

Moritanya aynı zamanda, dünyanın en zengin ve ucuz balık elde edilen merkezi. Okyanus kıyısı balıkçılar için tam bir cennet.

Türkiye’den gelen çok sayıda balıkçı var.

 40’dan fazla balıkçı gemimiz var burada.

Balıkçılar Karadenizli.

Her geçen gün sayıları artıyor.

Karadeniz’de bir ayda yakaladıkları balığı burada bir günde yakalıyorlar. 

Hatta İstanbul’da ki önemli merkezlerde buradan gönderilen balıkların servis edildiği bile söyleniyor.

Özetle ; Moritanya’da her şey var.

Petrol, Okyanus, Altın, maden, balık, çöl ve insan…..

Anlaşılan o ki;  birileri Moritanya’nın büyümesini istemiyor.

…………………………….

*Yarın,  Senegal izlenimlerinde buluşmak dileğiyle.

 

İbrahim Erdoğan

İbrahim.erdogan@haber7.com

 

 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat