Avrasya Tüneli ve İstanbul'a etkisi

  • GİRİŞ10.01.2017 09:12
  • GÜNCELLEME11.01.2017 07:08

Büyük düşünebilmenin tezahürü olarak, hantal yapı, israf ve ayak bağlarından kurtularak, geleceğe bilim, teknik, bayındırlık, çevre, eğitim, finans ve insanı merkeze alan yapısal dönüşümlerle yelken açmak kaçınılmaz görünüyor.

 Bu değişimlerden biri olan Avrasya Tüneli'ni, trafik, çevre ve proje ile ilgili istatistiki verilerle aktarmaya çalışalım.

Türkiye'nin hemen her yerinde olduğu gibi, toplam vergi ve ticaretin neredeyse yarısının döndüğü İstanbul'da hak ettiği hizmetleri art arda almaya başladı. Avrupa ve Asya kıtaları ikinci kez denizin altından birleşti.

Proje; Kumkapı ile Kadıköy - Koşuyolu arasınında ortalama 100 dakikada alınan yolu 15 dakikaya indiren, dünyada deniz altından geçen ilk iki katlı karayolu tüneli olarak tarihe geçti.

Toplamda 14.6 km olan projenin 5,4 km'sini 106 m derinlikte deniz tabanı uzunluğunu oluşturmakta ve 2 şerit gidiş 2 şerit geliş şeklinde, tsunami ve 9 şiddetinde depreme dayanıklı olarak tasarlanmış.

Yüzde 95 Türk işçi ve mühendisinin  ve 500 yerli ve yabancı şirketin  görev ve danışmanlık yaptığı bu şaheser tünelden yanlızca otomobil ve minibüsler geçebiliyor.

2. Abdülhamid'in planlayıp çeşitli sebeplerle gerçekleştiremediği çift katlı tünelden her gün 100 bin aracın geçeceği öngörülüyor. Bu kadar taşıtı fren mesafeleri hariç 5'er metreden arka arkaya dizdiğinizde olayın boyutu ve etkisi daha da iyi anlaşılıyor.

Çevre açısından bakıldığında; yılda 160 milyon lira yakıt bedeli, 52 milyon saat zaman tasarrufu, 82 bin ton karbondioksit vb.(egzoz emisyonu), gürültü kirliliği ve tarihi yarımadanın trafik yükünün azalması da kayda değer artılar olarak söylenebilir.

TÜİK verilerine göre, 19 ilin nüfusundan fazla olarak istanbul'da 4 milyondan fazla taşıt var. Yani Türkiye'deki araçların yaklaşık beşte biri kadar.

3 köprü, arabalı vapurlar, Marmaray'la birlikte İstanbul Boğazı'nın her yanından geçilerek çeşitlilik ve  alternatifler sunuluyor.

İstihdamın yüzde 80'i, nüfusun yüzde 70'inin Avrupa Yakasında oturuyor olması ve hafta içi 96, hafta sonu 86 dakikanın trafikte geçtiği ve bunun da yılda 24 güne tekabul ettiği gerçeği projenin önemini daha arttırmaktadır.

Londra'nın 8, istanbul'un 4,2 (bin) km cadde uzunluğu, şehirleri mukayese etme imkanı veriyor.

Avrasya Tüneli, şimdiden birçok ödül almış, farklı yönlerden de incelenip tezler hazırlanabilecek çaplı bir proje.

 Şirket, mühendis ve işçimizin edindiği tecrübe,  kısa zamanda bitirme başarısı, finasmanın kamuya yük getirmeden karşılanması, teknolojik yapısı, iç mimarisinin ve motiflerinin İstanbul kimliğini yansıtması, fayda katsayısının çokluğu bunlardan sadece birkaçı..

İstanbul Boğazı geçişinde, köprü ve vapurun dışında, lastik tekerlekli olarak, Avrasya Tüneli  de tercih edilebilecek.

 Kullanıcı alışkanlıkları değişecek.

Nüfusun yüzde 28'inin işine şahsi aracıyla gittiği Metropol'de, ciddi zaman kazanımı, psikolojik ve sosyal kazanımlar da sağlanarak, İnsan mutluluğunda artışlar olacak.

Ulaşım Modları arasında ki uyum ve ulaşım enstürmanlarının çeşitliliği kullanıcılara imkan sağladığı ve şehre olan aidiyeti artırdığı gibi, otoriteyi de ulaşımı  daha kolay yönetebilme kolaylığı sağlayacak.

Ulaşımın tarifinde; insan ve eşyanın bir yerden başka bir yere nakli olarak ifade edilir.

Ulaşım vasıtaların çeşitliliğe rağmen, şehirlerde ortak yaşama bilincinden hareketle toplu taşıma seçenekleri öncelikle tercih edilmesi birçok açıdan "şehirli olmanın" işaretlerinden sayılmaktadır.

Londra'nın yüzde 72, N.York'un yüzde77 nüfusunun metroyla seyahati manidar bir örnek.

Büyük metropollerde sürdürülebilir bir trafik için, konfor, stres, korna ve egzoz emisyonu azlığı, zaman-randevü yönetimi, çevre etkisi ve maliyet, toplu taşımayla çok daha mümkün.

Projenin İstanbul'a etkisi ile ilgili ilerki aylarda ki gözlem ve sonuçlara göre farklı analizler yapılabileceği çok açık.

Kamu otoritesinin İstanbul özelinde Türkiye'nin birçok yerinde ve her alanda, insanı önceleyip, merkeze alan, hayatı daha katlanılabilir ve kolay kılma azim ve kararlılığı memnuniyet verici.

81 vilayetin 80 milyonu da bu hizmetleri hak ediyor.

Avrasya Tüneli ve hayatımıza anlam katan bütün hizmetler milletimize Hayırlı Olsun.. 

Yorumlar8

  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Geçiş garantili tünel ve köprülerin parası hergün bizim cebimizden çıkıyor. Basiret odur ki ayağını yorganına göre uzatılsın.
    Cevapla
  • Mahmut 7 yıl önce Şikayet Et
    Bir arkdaş tercih meselesi demiş. Doğrudur, biz rahat edeceğiz çocuklarımızın torunlarımızın sırtına devasa bir borç kaburu bırkacağız. Onlarda bize hayır dua edecek!:( Tercih bu.
    Cevapla
  • Hakan Ustabaş 7 yıl önce Şikayet Et
    Yüreğinize ağzınıza sağlık Sayın başkan
    Cevapla
  • Ahmet Yanıkçı 7 yıl önce Şikayet Et
    Kadir Bey söylediklerinize katılmakla birlikte gidiş ve dönüş ücretini düşündüğünüzde beklenen araç geçmeyecektir. Ayrıca hizmeti vatandaş parasıyla satın alıyor ve yüksek fiyata. Diğer konuda devletin geçiş garantisi vermesini anlamak mümkün değil. Yatırım yapıp mağaza açan bir perakende firmasına devlet satış garantisi veriyor mu ? Trafikte rahatlama yok ve olmayacak. Toplu taşımada bir türlü istenen durum da yakalanamadı. Ümraniye metrosunun başlama tarihini bile unuttuk. Başlandığında verilen süreyi hatırlarsınız.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • KADİR GURBETCİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Geçiş fiyatlarını bende pahalı buluyorum. Fakat belli bir sayıda araç garantisine güvenerek yüklenici yatırım yapıyor. Yoksa bu hizmetler ötelenebilirdi. Bu modelle bu tür projeler başlatılıp erken sayılacak zamanda bitirilebiliyor. Biraz da tercih sebebi.. Ümraniye metrosunun Çakmak Mahallesine kadar ki bölümü baharda açılacak inş. Selamlarımla.. ....
  • MEHMET 7 yıl önce Şikayet Et
    Başkanım öncelikle kaleminize sağlık. Bu değerlendirmenizde 16,66tl 'lik tek yön ücretine de değinseydiniz daha güzel olmaz mıydı ?
    Cevapla
  • KADİR GURBETCİ 7 yıl önce Şikayet Et
    Olabilir tabi, çok yönden konuşabilecek konular var. Biraz zaman geçsin! Selamlar
Daha fazla yorum görüntüle
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat