Devlet Bahçeli'yi nasıl anlamak lazım?

.

  • GİRİŞ09.01.2018 07:22
  • GÜNCELLEME10.01.2018 07:05

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, 10 yıl kadar önce bir gelenek başlatmıştı.

Geriden kalan yılın sonlarında ya da yeni yılın ilk günlerinde, gazete ve televizyonların Ankara temsilcilerini ağırlayarak kapsamlı bir basın toplantısı yapıyordu.

İki yıl ara verilen bu yıllık buluşma, yeniden başladı.

Dün Bahçeli ile iki saati bulan kahvaltılı bir sohbet toplantımız oldu.

Bu geleneğe geri dönüşün bir gerekçesi de, Bahçeli’nin hem kendisinin hem de partisinin kamuoyunda doğru bir biçimde algılanması noktasında taşıdığı kaygılarla ilgili idi.

Bunu şuradan anlıyoruz:

Bahçeli daha konuşmasının başında, televizyon ekranlarındaki ‘sabit konuklu’ programlarda MHP’nin duruşuyla ilgili kendilerinin kabul etmediği, küçültücü ve karalayıcı bir üslupla yapılan yorumlardan bir hayli rahatsız olduğunu bizlere beyan etti.

Özellikle seçim barajıyla ilgili önerisi sonrası “Bahçeli baraj altında kalmaktan korktuğu için bunu istiyor” yorumlardan müşteki idi kendisi.

Bir ara şakayla karışık “İsterseniz baraj yüzde 12 olsun diyelim, biz buna da varız” gibi bir cümle sarf etmesini başka neye bağlayabiliriz ki?

BAHÇELİ’NİN DÜZ ÇİZGİSİ

Devlet Bahçeli, 15 Temmuz’dan sonra ülkenin, devletin, milletin bir beka sorunu ile karşı karşıya olduğunu düşünüp gördükten sonra kendisine yeni bir çizgi belirledi.

Gelinen noktada o çizgiden milim sapmadan tutunduğu pozisyonu korumaya devam ediyor.

Çeşitli yönleriyle tartışılabilir belki ama bir muhalefet partisinin memleketin geleceğini, parti çıkarlarının çok üstünde bir yerlerde tutmaya karar vermiş olması, bu ülkenin geleceği, iç barışı açısından da büyük kıymet arz ediyor.

BAHÇELİ’NİN İTTİFAK FORMÜLÜ

İki saat boyunca Bahçeli konuşurken, sorulara yanıtlar verirken içimden hesaplı kitaplı bir konuşma ile mi muhatabız sorusunu içimden kendi kendime bir kez daha sordum durdum.

Hayır, herhangi bir hesap kitap işi yoktu.

Demokratik sistemin iyi işlemesi, Türkiye’nin normalleşmesi için elini taşın altına koymaktan başka bir niyet okuması yapmak mümkün değildi.

İttifak konusundaki önerisi de bana gayet makul geldi.

1991 seçimlerinde RP MÇP ve IDP arasında yapılan ittifakın sonuçları konusunda verdiği örnek ikna ediciydi.

O ittifakta bütün oylar Refah Partisi adına kullanıldığı için, diğer iki partinin ne kadar oy aldığı hiçbir zaman bilinememişti.

Üstüne, MÇP ve IDP Hazine yardımından da mahrum kalmıştı.

Bahçeli, aynı belirsizlikler tekrar yaşanmasın diye “Cumhur ittifakı” önerisini ortaya atmış görünüyor.

Oy pusulalarında ittifak yapan partilerin hem kendi oylarının, hem de ittifak oylarının belli olacağı bir formül öneriyor kendisi.

Yasa değişikliğiyle bu mümkün olabilir mi, pekala mümkün olabilir.

MHP CUMHURBAŞKANLIĞI SEÇİMLERİNDE ERDOĞAN’I DESTEKLEYECEK

Erkene alınmaması halinde henüz 2 yıla yakın bir süresi bulunan Cumhurbaşkanlığı seçimlerine gidilirken Bahçeli’nin erken sayılabilecek bir vakitte kendisini bağlayan açıklamalar yapması da dikkate değerdi.

Bahçeli, 2019 da MHP’nin aday çıkarmayacağını, kendisinin aday olmayacağını, aday olması halinde de Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a destek vereceklerini açıklamış oldu.

Bu kararın arkasında da iki temel gerekçe var:

1-CHP-HDP-İYİ PARTİ üçlüsünün yanlarına bazı küçük partileri de alarak şimdiden ittifak arayışına girmiş olmaları. Bahçeli, bunu 16 Nisan’da çıkan yüzde 49 blokunun kamplaşması olarak okuyor.

Doğal olarak, onlar böyle yaparsa, biz de burada öbür türlü bir ittifak içine gireriz diye düşünüyor.

2-Bahçeli, ülkenin beka meselesi bağlamında da yurtdışı kaynaklı bütün oyunların Tayyip Erdoğan üzerinden oynandığını, Erdoğan üzerinden Türkiye’nin hedef alındığını görmüş durumda.

Bunu da hiç yüksünmeden, komplekse girmeden, yahut eski defterlere teslim olmadan dile getirmesini biliyor.

O halde şunu söyleyebiliriz:

Gelinen nokta itibarıyla kendisinin bütün bunları siyasi ikbal hesaplarıyla yaptığını düşünmek iyice zorlaşmış durumda. 

Yorumlar3

  • orhan 6 yıl önce Şikayet Et
    Sayın Bahçeli büyük bir fedakarlık, feragat ve vatanperverlik örneği gösterdi. Tebrik ediyoruz. Bu asil yaklaşımı seçmen nezdinde karşılıksız kalmayacaktır. Mecliste kendisine ve partisine ihtiyaç var.
    Cevapla
  • Erol ARAZ 6 yıl önce Şikayet Et
    Neden Olmasın IYI olur.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • Nihat 6 yıl önce Şikayet Et
    Allah Devlet Bahçeli den Razı olsun Uzun ömürler versin
    Cevapla Toplam 13 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat