FETÖ darbe planlarını 2015'te mi yaptı?

.

  • GİRİŞ13.02.2018 07:24
  • GÜNCELLEME14.02.2018 07:35

Önümde bir ifade tutanağı var.

FETÖ’nün askeriye yapılanmasında ‘doktor grup abisi’ olarak görev yapan İ.E.K. isimli bir FETÖ’cünün etkin pişmanlık hakkından yararlanma, yani itirafçı olma talebinden sonra Afyonkarahisar Emniyet’inde verdiği bir ifade.

 

 

İfadeyi önemli kılan üç temel nokta var.

1-İtirafçı olmak isteyen FETÖ’cünün bylock kullanıcısı olması ve yaptığı bylock yazışmalarında ordu içerisinde darbe hazırlıkları yapıldığından söz etmesi.

2-Bu yazışmalarda FETÖ’nün 2015 sonbaharında da bir darbe planlaması yaptığının kanıtlarının bulunması.

3-İtiraflarda geçen takvimin 1 Kasım 2015 seçimleri ile eşzamanlı bir döneme rastlamış olması.

Tutuklu yargılanan İ.E.K.’nın 278319 ID numaralı bylock hattının 30/31 Ekim 2015 tarihine ait mesajlarında, FETÖ’nün o tarihlerde darbe planlamaları yaptığı, 45 dakikada iktidarın el değiştireceği, darbe yapacak kadar adamınız var mı diye sorulan soruya, “Var” yanıtı verdiği, 1970 yılından itibaren orduya sağlam adımlarla adamlar yerleştirildiğini dile getirdiği tespit ediliyor.

Sürecin gidişatından zanlının çözülmesi, itirafçı olmayı kabul etmesi, bu yazışmaların tespit edilmesi üzerine gerçekleşiyor.

İfadesinde İ.E.K, bylock mesaj içeriğinde geçen, FETÖ’nün 2015 sonbaharında darbe planlamalar yaptığı yönündeki verileri kabul ediyor.

Ve şu itiraflarda bulunuyor:

“Bylock mesaj içeriğinde bahsettiğim 2015 yılındaki FETÖ yapılanmasının askeri darbe planlaması yaptığı doğrudur. Afyonkarahisar’da lise sorumluluğu ve doktor grup abisi olarak kendi aramızda Mehmet Fatih Balta, Mehmet Selim Çatıkkaş ve diğer doktor abileri ile yaptığımız istişare toplantılarında bize yapmamız gereken konular belirtildi.”

İ.E.K. ifadesinde 2015 sonbaharında bu tip toplantılarda darbe seçeneğinin açık açık konuşulduğunu anlatıyor.

Bu planlamaların, Ordu içindeki FETÖ’cü rütbeliler ile mahrem imamlar arasında yapılan ev toplantılarında konuşulduğunu itiraf ediyor.

O dönemde bu planların Pensilvanya’ya da taşındığını, ancak örgüt lideri Fetullah Gülen’in şartların oluşmadığı ya da Amerika’nın o günlerde buna izin vermediği gerekçesiyle darbe planlamalarının ertelendiğini anlatıyor.

Bylock yazışmalarıyla ortaya çıkan bir gerçek daha var karşımızda.

Takvime baktığımız zaman, İhsan Emre Kaya’nın “45 dakika içinde iktidar el değiştirecek” dediği günler, 1 Kasım seçimlerinin olduğu günlere rastlıyor.

Seçimden bir, iki gün önce bu yazışmaların bir bylock trafiğine girmiş olması, örgütün seçimlerden ümidini yitirdiği ve darbe dışında bir seçenek kalmadığı noktasına geldiği sonucu çıkıyor.

O günün şartlarında darbe planlamalarının ertelendiği itirafına gelince:

Bandı geriye sarıp baktığımızda 2015 Ekim sonu itibarıyla darbe kalkışmasını erteleme düşüncesinden daha çok, darbe için gerekli hazırlıkların yapılması fikrinin örgüt tarafından benimsendiğini düşünebiliriz.

Neden mi?

1 Kasım seçimlerinin sonuçları ve Ak Parti’nin aldığı net zafer, FETÖ’nün ‘geri dönüş’ umutlarını iyice yitirdiği bir takvim olarak karşımıza çıkıyor.

Örgüt içinde gelişen “Başka çare kalmadı” düşüncesi/korkusunu baz alacaksak, bunun miladı olarak da 1 Kasım’ı dikkate alabiliriz.

Yazışmaların 30/31 Ekim tarihlerine ait olması, FETÖ’nün birkaç gün kala seçimlerle ilgili bir beklentisinin kalmadığı biçiminde yorumlanabilir.

1 Kasım ile 15 Temmuz arasında geçen süreyi ise, darbe fikrinin örgüt içinde olgunlaşması, gerekli zihni ve fiziki hazırlıkların yapılması için geçirilen süre olarak değerlendirmek yanlış olmasa gerek.

Her durumda bu ifade/itiraflar, 15 Temmuz kalkışmasının arkasındaki FETÖ motivasyonuna dair yeni kanıtlar olarak FETÖ dosyalarındaki yerini almış durumda.

Yorumlar2

  • kerem aslan 6 yıl önce Şikayet Et
    böyle önemli bir ifadeyi ele geçirmek başarıdır. Fetö konusunda gerçeklerin ortaya çıkması için gerçek dellileri ortaya koyan gazeteci arkadaş gereçk bir vatanseverdir. gazetici bu şekilde vatanına hizmet eder. türk milleti adına teşekür ederiz
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • mahmut aslan 6 yıl önce Şikayet Et
    Bu tip ifadeleri ele geçirmek gazetecilik budur. Bu şekilde kamuoyu darbeye şüpheyle bakanlar, hala fetö sevdası olanlar bilinçlenmiş oluyor. Bir gazeteci işte bu şekilde vatanına hizmet eder sizi tebrik ederimb
    Cevapla Toplam 5 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat