ABD'ye düşman olmaktan daha tehlikeli olan müttefik olmaktır

.

  • GİRİŞ18.08.2017 07:26
  • GÜNCELLEME18.08.2017 07:29

Irak'ı işgal eden ABD'nin bu ülkeye atadığı komutan Orgeneral David Petraeus o dönemde BBC'ye verdiği özel demeçte "Irak harekâtı söz konusu olduğunda Türkiye ile Amerikaarasında bir çatışma söz konusu olmamalı" demişti. ABD'li Orgeneral BBC'ye verdiği demeçte "Biz Amerika olarak iki müttefikimizin arasında kalmış durumdayız" şeklinde konuşmuştu.

Herkes müttefik 

ABD'nin Irak'a askeri müdahalesinde Türkiye'nin de yer almasını öngören 1 Mart Tezkeresi'ninTBMM'de reddedilmesi ertesinde doğan durumlara ilişkin bir demeçti bu. Ama daha önemlisi bir generalin işgal edilen Irak için de, bağımsız bir ülke olan Türkiye için de "Müttefikimiz" demesiydi. ABD'nin tüm dünyada itibar yitirmesinin ipuçları bu değerlendirmede bulunabilir.

Ha Bush ha Trump 

O dönemde ABD'de Başkan Bush'du, şimdi ise Trump var. Ama değişen bir şey pek yok. "El Kaide ile bağlantısı olabilir" ya da "Kitlesel imha silahları var" gerekçesiyle Irak'ı işgal etti. Ama yarım yüzyıllık müttefiki Türkiye'nin, kendi işgali altındaki Irak topraklarından gelen teröristler tarafından vurulmasını sadece izledi ve itidal tavsiye etti. Yetmezmiş gibi şimdi de PKK'nın Suriye'deki uzantısı olan PYD'yi de silahlandırıyor.

Gerçek müttefik 

Kısacası ABD'nin müttefiki olmak çok fazla anlam ifade etmiyor. Eğer bu ülkenin FETÖ'ye kucak açmasını veya darbecileri sadece izlemesini hesap ederseniz, ABD'nin müttefiki olmanın tehlikelerini görebilirsiniz. Ve galiba ABD'nin Ortadoğu'daki tek gerçek müttefiki de İsrail'dir. İki askeri kaçırıldı diye o dönemde Lübnan'ı işgal eden İsrail'i hem destekledi hem de bu tecavüzü onayladı. Ama Türkiye'ye terörle mücadelede sadece sabır önerdi ve hâlâ sabır öneriyor.

Ne biçim süper güç 

Bugün minyatür Kuzey Kore'yi tehdit ederken kendi nükleer silahlanmasını yok sayıp bu ülkeyi nükleer tehdit olarak sunması, uluslararası vicdanda ne kadar kabul görebilir ki? Bir başka açıdan "Süper gücüyle rezil olmak" kavramına hayat veren ülke değil midir ABD?
Ve yetmezmiş gibi şimdiki Başkan Trump, kendi seçmen tabanını oluşturdukları için bu ülkeyi karanlık çağlara götürmeyi amaçlayan Neo-Nazilere karşı hoşgörü ile yaklaşmaktadır. Ülkenin kurucuları olan Washington'un ya da Jefferson'un isimleri, bu kargaşada ırkçı söylemlere sakız edilmektedir.
ABD işgal ettiği Irak'ı perişan etti. Ve şimdi ABD'nin kendisi Irak'a o kadar benziyor ki.

Yorumlar2

  • Vatandas 6 yıl önce Şikayet Et
    Irak Dostu post oldu Simdide biz post olmiyalim ona gore uyanik olmak lazim.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
  • Ali aksoy 6 yıl önce Şikayet Et
    Bugün askeri kuvvet komutanlarinin aciklamasi cok mühim!karma karisik usa nin toplum yapisi,tabiiki para haric... bu devlet icin ölmeye degermi sorusunu kendine yöneltilebilir.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat