İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlık bilir!

  • GİRİŞ07.04.2020 13:02
  • GÜNCELLEME07.04.2020 13:12

Evvelki akşam bir Arap tv kanalında Türkiye’nin İspanya’ya yaptığı yardımı konu edinen bir tartışma vardı. Biri stüdyoda diğeri telefonla katılan iki konuk aslında o yardımın Çin’den İspanya’ya gönderildiği Türkiye’nin el koyduğu, tepkiler üzerine göndermeye razı olduğu çünkü Türklerin takip ettiği politikanın hırsızlık üzerine kurulu olduğu, Başkan Erdoğan’ın da bu politikayı Osmanlıdan tevarüs ettiğini anlatıp durdular.

 

 

Kendi uydurdukları bir yalan üzerinden Türkiye’yi karalamakta yarışırcasına gayret sarf ettiler .

Tevafuk bu ya aynı gün ‘Haber 7’ internet sitesi ‘Osmanlı'nın kıtlık zamanında bile yardım elini uzatmayı bildiği tarihi olay’ı hatırlatmıştı.

 

 

İRLANDA DA NERESİ?

1845 yılında tarih boyunca hiç karşı karşıya gelmediğimiz bir ülke olan İrlanda’da bir kıtlık baş göstermişti, insanlar açlıktan kırılıyordu.

Durumu öğrenen Osmanlı Sultanı Abdülmecid Han sefiri aracılığıyla İngiltere kraliçesi Victoria’ya, o dönem sömürgesi İrlanda’ya 10 bin sterlin yardım göndereceğini bildirdi.

Victoria bundan rahatsız olmuş, engel olmaya çalışmış; kendisi 2 bin sterlin (!) gönderdiği için Osmanlı’nın 2 bin sterlinden fazla yardım yapamayacağını bildirmiş ve sonunda Osmanlı’ya sadece bin sterlin yardım edebileceği belirtilmişti!

SULTAN O KADARLA YETİNMEDİ

“Ancak Sultan Abdülmecid bununla yetinmez.

Muhtemel siyasi gerilimleri ve ulaşım güçlüklerini de göze alarak, 4 bin 500 kilometre uzaklıktaki İrlanda'ya muhtelif gıda malzemeleri, tahıl ve tohum yüklü üç gemi dolusu insani yardım gönderir.

İngiltere bunu da engellemek için elinden geleni yapar. Gemileri İrlanda'nın başkenti Dublin limanına sokmaz.

Ancak Osmanlı gemileri, ne yapar ne eder getirdiği yardımı Dublin'e 50 kilometre uzaklıktaki Drogheda limanına boşaltmayı başarır.

Osmanlı'nın bu alicenaplığı açlıktan, kıtlıktan ve hastalıktan kırılan İrlandalılara bir nebze olsun derman olmuş, pek çok kişiyi ölümden kurtarmıştır.

İrlandalılar ve Drogheda halkı bu yardımı hiç unutmaz.”

KARŞILIĞINI LOZAN’DA GÖRDÜ

“İrlanda 1923 yılındaki Lozan görüşmeleri sırasında, tüm ülkelere karşı Türkiye'yi destekler.

İrlanda temsilcisinin toplantılar sırasında, ünlü şairimiz Yahya Kemal'e söyledikleri ilginçtir:

‘Biz bir yandan açlık ve kıtlıktan kırılıp, bir yandan salgın hastalıklarla boğuşurken diğer Avrupalılardan hiç bir yardım ve destek görmedik. Ama sizin Osmanlı dedeleriniz, yardım olarak hem para hem de gemiler dolusu erzak gönderdiler. O zor günlerde bize insanca, dostça uzanan bu eli asla unutmayacağız. Siz her zaman desteklenmeye layık bir milletsiniz. Bunu çok iyi hak ediyorsunuz.’

1995 yılında Drogheda kentinin kuruluşunun sekiz yüzüncü yılı sebebiyle yapılan törende, Drogheda belediye başkanı Frank Godfrey tarafından yaptırılan şükran plaketi, bu yardımı ölümsüzleştirmek adına Türk gemicilerin misafir edildiği eski belediye binasının duvarına çakılır.”

SPOR KLUBÜNÜN BAYRAĞI AY YILDIZ

“Kaderin hoş bir cilvesi, Osmanlı gemilerinin yardımı ulaştırdığı Drogheda kentinin sembolü de, Osmanlı bayrağı gibi Ay Yıldızdı.

1919 yılında kurulan kentin futbol takımı Drogheda United'ın amblemi de yine Ay-Yıldızdır.

Takma adı 'Türkler' olan bordo-mavili Drogheda United Futbol Takımı, 2012 yılında Trabzonspor ile kardeş takım olmuştur.”

İyilik yap denize at, balık bilmezse Hâlık bilir!

Not:

Bu gece Berat Gecesi. Hepimizin günahlardan beratımıza ve salgından kurtuluşumuza vesile olması duasıyla.

Resul Tosun / Star Gazetesi

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat