Katar’a Türk üssü ültimatomu ne kadar ciddi?

.

  • GİRİŞ25.06.2017 10:56
  • GÜNCELLEME25.06.2017 10:56

Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri’nden sorumlu devlet sekreteri Anwar Gargash Fransız Le Monde gazetesine konuşmuş. Mevzu malum. Ülkesi ile Suudi Arabistan’ın başını çektiği Arap ülkeleri cephesinin Katar’a Haziran ayı başından bu yana uygulamaya kalkıştıkları blokaj ve izolasyon süreci.

Önceki günbuülkelerin Katar›dan gerçekleşmesini bekledikleri 13 maddelik bir talep listesi basına sızmıştı.

BAE’li bakan Fransız gazetesine verdiği demeçte bu listeyi kısmen doğruluyor. Ancak bunun bir “çalışma belgesi” olduğuna dikkat çekip, henüz nihai şeklini almadığına dikkat çekiyor. Belgenin Katar tarafından sızdırıldığını iddia edip, bundan duyduğu rahatsızlığı da ifade ediyor.

Le Mondemülakatından devam ediyorum. Konu, listede yer aldığıiddia edilen Katar›daki Türküssününkapatılmasıveİran ile ilgili taleplere geliyor. BAE’li bakan, bu maddenin bir “annex” yani “ek” olduğunu belirtip ekliyor: “Katar’ın kendi dış politikasını izleme hakkı var. Örneğin Oman ve Kuveyt de İran ile ilişkilerini sürdürüyor ve bu bizim için bir sorun teşkil etmiyor. Önemli olan, kendi kampının aleyhine oynamamasıdır.” Türkiye ile ilgili mevzuya girmiyor bile. Tartışmaya İran ile ilgili maddeler üzerinden katılıyor.

BAE bakanının Le Monde gazetesinde yayınlanan demecini okuyunca. 13 maddelik listedeki Türk üssüyle ilgili başlığın Körfez ülkeleri açısından pek de öncelikli olmadığı kanısına kapılıyorsunuz. 

Katar ile BAE-Suud kaynaklı Arap ülkeleri gerilimi, kontrollü bir tırmandırma ve dindirme çizgisi izleyerek sürüyor.

Ankara’nın çok önemli diplomatik temasları var.

Belli ki sözkonusu 13 maddelik listeye “birileri” Türkiye ile ilgili maddeyi son anda ekletmiş. Şu an için, fazla da gerçekçi görünmüyor bu talep.

Uluslararası basının dili öyle diyor.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat