En çok ihtiyacımız olan şey: Ahlak

  • GİRİŞ25.05.2017 07:36
  • GÜNCELLEME26.05.2017 07:51

Bu aralar en çok ihtiyacımız olan şey: Ahlak ve onun üzerine bina edeceğimiz geleceğimizdir. Ahlak bir toplumu ayakta tutan, ilerlemesini sağlayan ve geleceğe taşıyan en önemli davranıştır.

Ahlaki erozyonun olduğu toplumlarda her şey çöküntüye uğramış demektir.

Sokrates, “Kötülük bir bilgisizliktir, hiç kimse bilerek kötülük etmez” der. Bu görüş, Eflatun, Aristotales, İskolastik filozoflar ve Ansiklopedist aydınlanma düşünürleri tarafından da benimsendi. Onlara göre, insanın ahlaklı kılmak için öğretmek yeterlidir. Nurettin Topçu buna karşı çıkar. Topçu: “Oysa bilgi bir hareketten arda kalan şeydir. Gerçekte harekete geçmek için şahsi bir tecrübe lazımdır ve ahlakta önemli olan da yalnızca bu tecrübedir.” der.

İster Aydınlanma çağının filozofları isterse Türk münevverinin tanımlamaları olsun bize lazım olan ahlak başka başka tanımlamalara girse de sade bir dille anlatmak gerekirse insan fıtratına mugayır olan şey ahlaktan yoksundur.

Çünkü biz ‘Ben güzel ahlakı tamamlamak için geldim’ diyen bir Peygamberin ümmetiyiz. Peygamber Efendimiz (s.a.v) de ömrü boyunca en çok üzerinde durduğu davranışlardan biri de güzel ahlaktır.

Şimdilerde yeni dönemde toplumda oluşturulan ahlak kriterlerinin toplumun iç dinamiklerine yönelik birer dinamit olduğunu görüyoruz.

Kendi çıkar ilişkileri için birbirinin üstüne basanlar, makam kapmak için oynanmadık oyunları hayatın akışında normal bir süreçmiş gibi karşılamaları yeni dönem ahlak kurallarına örnek gösterilebilir. Ahlaksızlığı ahlak normları içinde göstermekte belki de modern çağın getirdiği en kötü hasletlerden biri.

Sözü İtibar dergisinde Murat Erol’un şu sözlerine kulak verelim:

“Müslüman ahlakı önce bizzat kendisine yönelir. Müslüman önce kendi nefsine konuşur, sonra cemiyete. Bu durum doğal bir ahlaklılık halidir”  

İşte bizim en çok ihtiyacımız olan şey: Müslümanca bir ahlaktır. Sonra her şey ardından gelecektir.

Son söz Akif Emre’ye: Akif Emre Müslüman bir ahlak üzerineydi. Öyle yaşadı ve öylece rahmeti Rahman’a kavuştu. İyi bir münevverdi. Son dönemin sığlığına bakınca Akif Emre ağabeyleri çok çok özleyeceğiz. Kaçıp köşesine bakacağımız sahi kaç adam kaldı?

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

Yorumlar4

  • seyda 6 yıl önce Şikayet Et
    Nefes aldigimiz bir yazi daha. bu tur yazilarinizin cogalmasini istiyoruz.
    Cevapla
  • Mustafa 6 yıl önce Şikayet Et
    Kalemine sağlık Serkan abi.
    Cevapla
  • Şüheda 6 yıl önce Şikayet Et
    Sahabe Hz.Aişeye sorar.Allah Resulü bu güzel ahlakı nereden aldı? Hz.Aişe siz hiç Kuran okumuyor musunuz? Onun ahlakı Kurandır.diye cevaplar.Rabbim cümlemize Kuran ahlakıyla ahlaklanmayı nasip eder inşallah..
    Cevapla Toplam 2 beğeni
  • neslihan 6 yıl önce Şikayet Et
    toplum olarak en mühim sorunumuza değinmişsiniz. kaleminize sağlık. böyle yazıların devamının gelmesini ve eğitim kurumlarında konu ile ilgili teşvik edici uygulamaların olmasını, varsa da artmasını temenni ediyorum.
    Cevapla Toplam 1 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat