Geçmişten bugüne CHP’nin değişim süreci

.

  • GİRİŞ03.07.2018 07:35
  • GÜNCELLEME04.07.2018 08:10

CHP artık kendi iç dinamiklerinden kopmuş var olduğu seküler –milliyetçi yapıdan tamamen koparak etnik ve mezhepsel bir partiye bürünmüştür.

Türkiye’de CHP’nin bir devlet partisi olarak doğmasının ardından geçen sürede elbette bazı geçiş dönemleri olmuştur. Özellikle en büyük kırılma: Ecevit’in, İsmet İnönü’yü kongrede devirip başkanlık koltuğuna oturmasıdır. CHP’de ilk olarak ‘Ortanın solu’ kavramı bu değişiklikten sonra Ecevit tarafından zikredilmeye başlanmış ve bu değişim 77 seçimlerinde makes bularak CHP’ye yüzde 41 oya taşımıştı.

 

 

12 Eylül sonrası diğer partiler gibi CHP’nin de yasaklı listesinde olmasının ardından 1983’te Erdal İnönü öncülüğünde kurulan SHP etrafında birleşen eski CHP’liler 1995’te de CHP adı altında tekrardan birleşmişlerdir.

SHP’nin 1991 seçimlerinde terör partisinin ilk uzantısını Meclis’e sokarak ülkede ciddi bir kaosun fitilini ateşlemiştir. Gazi mekanda Atatürk’ün partisi terör destekçilerine ilk kez bu seçimlerde koltuk değneği olmuştur.

Deniz Baykal’ın genel başkanlığında 2002 yılına gelene kadar ulusalcı ve seküler çizgisine geri dönen CHP aslında kurucu parti kodlarına dönmüştü. Bir kaset kumpasıyla görevi terk etmek zorunda kalan Baykal, makamı Kılıçdaroğlu’na bırakarak sade vekilliğe mecburi dönüş yaptı. Kılıçdaroğlu dönemi CHP açısından artık ‘Tek adam’ döneminin başlangıcıydı.

Önce tüm eski delegeleri tek tek temizleyen kılıçdaroğlu, kendisinin güvendiği isimlerin hepsini delege yaparak önce koltuğunu garanti altına aldı. Sonrasında ise kaybettiği 9 seçimin ardından akıllarda sadece tüm alanlarda Türkiye’nin tam karşısında yer almasıydı ta ki, terör destekçilerini Meclis’e atana kadar.

Bugün Mevlit Bengi kardeşimizin katillerini CHP Meclis’e taşımıştır. Artık o kan CHP’ye ve terör partisinin eline bulaşmıştır. Bakın iş o kadar ileri gitti ki, CHP’li Bekaroğlu terörelebaşısı Murat Karayılan’ın İçişleri Bakanı Soylu’dan daha iyi falan olduğunu söyleyecek kadar terör destekçisi oldular.

CHP’li Bülent Tezcan terör partisinin eş başkanını Edirne’de boşuna yattığını söyleyerek partisinin görüşünü ayan beyan açıkladı.

Her gün şehit vermeye ciğerimiz dağlanmaya devam ederken CHP adını tarihe teröre, teröristi destekleyen parti olarak geçirdi.

CHP doğduğu ilkelerden ayrışıp tamamen başka bir partiye dönüştü. Bu dönüşümü sağlayan da hiç şüphesiz Kılıçdaroğlu oldu. Şimdiyse kendi koltuğu sallantıda Muharrem İnce ile bakalım ne tür pazarlığa veya kavgaya girişecek. Merakla bekliyoruz.

serkan.ustuner@haber7.com

twitter: sustuner

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat