Türkiye'nin dış politikası

  • GİRİŞ01.01.2018 09:05
  • GÜNCELLEME02.01.2018 07:12

2018’de Türkiye’nin dış politikasında neler yaşanabilir, Ortadoğu ve dünyada hangi gelişmeler baş gösterebilir?

TÜRKİYE’NİN KUDÜS POLİTİKASI

Türkiye 2017’nin son dönemecinde Kudüs politikasıyla dünyada geniş yankı uyandırdı. İsrail-ABD’nin skandal Kudüs kararı sonrası en etkin ses Türkiye’den geldi. Bu duruş meseleyi BM Genel Kurul’una taşıdı. Sonuçta da Türkiye’nin başlattığı politika somut bir sonuç verdi. Türkiye Kudüs meselesiyle Müslüman ülkeleri bir arada toplayabilen bir güç olduğunu gösterdi. 2018’de bu politika devam edecektir.

TÜRKİYE’NİN SURİYE POLİTİKASI

Türkiye Suriye politikasını son 2 yıldır önemli bir çizgiye getirdi. Rusya ve İran’la geliştirdiği inisiyatif 2018’de devam edecek görünüyor. Soçi’deki kongrede PYD terör örgütünün olmaması Türkiye’nin Suriye politikasındaki kazanımlarından biridir. Bununla birlikte 2018’de Afrin’e yönelik bir operasyon yapılabilir çünkü Türkiye’nin Suriye’deki önceliği PKK uzantısı PYD terör örgütü. İdlib operasyonuyla bu konuda önemli bir adım atıldı şimdi sıra Afrin’deki PYD terör yapılanmasının temizlenmesine geldi.

TÜRKİYE-RUSYA İLİŞKİLERİ

Türkiye Suriye politikasında Rusya ile bir çok konuda birlikte hareket ediyor. 2017’nin son günlerinde S-400 anlaşmasıyla da Türkiye-Rusya ilişkilerindeki birliktelik bir aşama daha kaydetti. 2018’de Suriye odaklı olarak özellikle Astana süreci, Soçi kongresi ve bu ikisinden alınacak olan sonuçlarla gidilecek olan Cenevre’de Türkiye ile Rusya, Suriye krizinin nihai çözümü noktasında önemli adımlar atacaktır.

TÜRKİYE-ABD İLİŞKİLERİ

Vize krizi yılın son günlerinde çözüldü. ABD’nin 17 Aralık kumpası olan Halkbank davasıyla ilgili yürüttüğü bir süreç var, bununla ilgili Ocak ayında karar verilmesi bekleniyor. Türkiye irade sergiledikçe ABD Türkiye’ye yönelik saldırı ve tehditlerin boşa çıktığını gördü, Halkbank meselesi de ABD’nin Türkiye’ye karşı koz olarak kullanmayı sürdürebileceği bir FETÖ kumpası. Ama Türkiye bu konuda da dik durarak, ABD’nin saldırılarına karşı hamleler yapabilir.

TÜRKİYE-KÖRFEZ ÜLKELERİ İLİŞKİLERİ

Türkiye 2017’de Suudi Arabistan’la ilişkilerini bir çok çalkantıya rağmen korudu. Birleşik Arap Emirlikleri ise Türkiye düşmanlığına devam ediyor. Ama bunun Türkiye açısından büyük bir krize dönüşebilmesi söz konusu değil.

TÜRKİYE-AB İLİŞKİLERİ

Avrupa Birliği 16 Nisan referandumu sonrası Türkiye ilişkilerinde yeni bir dönem başlattı. Müzakere tehditlerinin bir işe yaramadığı görüldü. 2018’de de Türkiye-AB ilişkilerinde yukarıya doğru bir hareketlilik gözleniyor.

TÜRKİYE-ALMANYA İLİŞKİLERİ

2017 boyunca Türkiye’ye karşı düşmanlıkta liderliği kimseye bırakmayan ülke Almanya’ydı. Almanya da artık bunun hiçbir sonuç getirmeyeceğini gördü ve Aralık ayı itibarıyla Türkiye’ye ılımlı mesajlar vermeye başladı. Alman medyasının yorumlarına göre de 2018’de Türkiye-Almanya ilişkilerinde özellikle Almanya kanadında FETÖ’cülerle PKK teröristlerine yönelik operasyonlar konusunda somut adımlar atılacak.
 

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat