Astana sürecini ABD mi baltalıyor?

  • GİRİŞ11.01.2018 07:21
  • GÜNCELLEME12.01.2018 08:18

İdlib’te ihlal var. Rusya’nın gerekçesi üslerine yönelik saldırı girişimleri.
İşte o saldırılar sırasında Amerikan ordusuna ait bir casus uçağın 4 saat boyunca Lazkiye semalarında, dronelara eskortluk yaptığı ortaya çıktı.

REJİM İDLİB’E SALDIRIYOR
Şam rejimi çatışmasızlık bölgelerinde ihlal yapıyor, sivillere saldırıyor.
Ankara teyakkuzda, rejimin garantörleri olan Rusya ve İran’a uyarı yapıldı.
Rusya ise kendi üslerine yönelik saldırı girişimlerini bahane ediyor.

6 OCAK’TA HİMEYMİM ÜSSÜNE SALDIRIYA HAZIRLANAN 13 DRONE ELE GEÇİRİLDİ
6 Ocak’ta Rusya’nın Suriye’deki en büyük askeri üssü olan Himeymim’e dronelarla saldırı girişiminde bulunuldu. Ruslar bunu püskürttü, 13 adet drone ele geçirildi ve onların görüntülerini servis etti.


BU DRONE’LAR HİMEYMİM’E NE YAPABİLİR?
Himeymim üssü Rusların Suriye’deki kalesi konumunda. Lazkiye ilinde yer alıyor.
Civar olağanüstü korumalı, S-400 hava savunma sistemleri de bulunuyor.
Basit drone’larla buraya saldırıp, her hangi bir zarar verdirme imkanı yok.
Ama birileri plastik ve tahtadan yapılmış oyuncak ayarındaki insansız hava araçlarıyla böyle bir girişimde bulundu. Nitekim saldırıda her hangi bir sonuç alınamadı.

SALDIRININ SONUCU İDLİB OLDU
Ruslar, drone saldırısını bahane edip, droneların İdlib’ten geldiğini öne sürerek, Şam rejiminin İdlib’teki saldırılarını savunuyor. Yani birileri uzaktan kumandalı oyuncak uçaklarla, Rus üssüne saldırmaya teşebbüs etti diye, İdlib’te devam eden çatışmasızlık anlaşması ihlal edildi.

HİMEYMİM’E ESED BİLE KOLAY KOLAY GİREMİYOR
Himeymim’e Şam rejiminin yetkilileri bile öyle kolay kolay giremiyor.
Putin’in ziyareti sırasında Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed bile askeri üsse giren tek Suriyeliydi. Esed, Putin’le görüşebilmek için dakikalarca beklemek zorunda kalmış ve Rus komutanların iznini aldıktan sonra Putin’in yanına gidebilmişti.


RUS ÜSSÜNE SALDIRININ ARKASINDAN ABD ÇIKIYOR
Ankara, İdlib ve Şam’daki çatışmasızlık bölgelerinin ihlal edilmesine tepkili. Rejimin garantörü olan Rusya ve İran bu konuda uyarıldı. Ruslar ise drone saldırılarını öne sürüyor ve işaret olarak İdlib’i gösteriyor. Dahası var, o da şu. İdlib merkezli drone saldırı girişimi sırasında Lazkiye semalarında o uzaktan kumandalı oyuncakları takip eden bir Amerikan casus uçağının olduğu bilgisi de var. Bu da şunu gösteriyor, Astana sürecine dahil edilmeyen ABD, süreci baltalamak için İdlib’te kendine bağlı gruplar aracılığıyla Rus üssüne saldırı planlamış. Saldırı tamamen göstermelik, üsse hiçbir zarar veremeyeceği açık ama burada amaç Rusları rahatsız edip, çatışmasızlık bölge anlaşmasına ihlal yolu açmak. Nitekim oldu, Ruslar o basit ve kaynağı ABD kokan saldırı girişimini bahane edip, rejimin İdlib’e saldırmasına ses çıkarmıyorlar.

PYD TERÖR ÖRGÜTÜ BU İŞTEN ÇOK MEMNUN
Astana süreci Çatışmasızlık Bölgeleriyle bir vücuda kavuşmuştu. Bunun sonunda da Soçi zirvesi yapılacaktı. PYD terör örgütü o zirvede yok. Bugün süreç bozulursa bu en çok PYD’yi memnun edecek.

PYD TÜRKİYE’DEN KORUNMAK İÇİN ESED’E YANAŞIYOR
Terör örgütü şimdiden Esed rejimiyle ittifak arayışına girdi. Amaçları rejimin İdlib’te ilerlemesi. Çünkü drone saldırısı bahanesiyle İdlib’e giren rejim güçleri, Türkiye’nin İdlib operasyonuyla köşeye sıkışan PYD teröristlerine nefes borusu açabilir. Bu nedenle PYD, rejimin İdlib’te gidebildiği kadar ileriye gitmesini istiyor, hatta bunun için rejimle masaya oturup, işbirliği teklifi yapmaya hazırlanıyor.

31 ARALIK’TAKİ HİMEYMİM SALDIRI FARKLIYDI
Himeymim üssüne 31 Aralık’ta da bir saldırı gerçekleştirildi. 7 savaş uçağı kullanılamaz hale geldi, 2 Rus askeri öldü, 10 asker yaralandı. O saldırı İdlib kaynaklı değildi.
Çünkü Himeymim gibi bir yere havan topu atabilmek Suriye’de her grubun becerebileceği bir iş değil.
Havan topu 6 kilometre menzilliydi. Ve Lazkiye’den üssün kuzeyindeki bir kırsaldan atılmıştı. Oradaki köylerden giriş-çıkışlar tamamen Rus askerlerinin kontrolünde. Bölgede adeta kuş uçurtulmuyor. O halde saldırıyı yapanlar kimlerdi? Bu sorunun yanıtı rejimin içerisinden ayrılan bir grubu işaret etmişti.
Himeymim’de Rus üssüne saldıranlar Aleviler Ordusu adlı rejim içerisinde kripto gibi yerleştirilmiş bir çeteydi. Saldırı rejimin bünyesinden geldiği için Ruslar bu olayı çok fazla gündeme getirmedi. Hesabı içerde gördü. Ama şu bir gerçek ki Himeymim’e saldıranlar rejim bünyesindeki kripto bir grup da olsa, dışardan ABD tarafından yönlendirilmiş olma ihtimalleri çok yüksek.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat