Bir bir iflas ediyorlar

  • GİRİŞ16.08.2018 08:09
  • GÜNCELLEME17.08.2018 08:17

ABD Başkanı Trump’ın ambargo ve ek vergileri Amerikalıların başına bela oldu. Geçtiğimiz hafta 2 fabrika kapandı. Onlarca firma iflas bayrağı açmak üzere.

BİR ŞİRKET DAHA KEPENK İNDİRDİ

 

 

Güney Carolina’da Çin’den gelen televizyon ve elektronik ürünlerin montajının yapıldığı Element adlı fabrika kapanmış, 126 çalışan işsiz kalmadı.
Bir gün sonra New York merkezli Caselabs adlı bilgisayar, cep telefonu ve tablet kılıfı üretip, satan bir firma da iflas etti.

Televizyon fabrikasının iflası Fairfield kasabasıyla sınırlıydı. O bile senatoda Trump’a yönelik siyasi tepkilerin artmasına yol açtı.
Caselabs ise Amerika genelinde hizmet veren çok sayıda bayisi olan bir firmaydı, onun iflası tepkileri daha da çoğalttı.

ÇOK SAYIDA FABRİKA VE ŞİRKET İŞÇİ ÇIKARIYOR

Missouri merkezli Amerika’nın en büyük çivi üreticisi Mid-Continent küçülmeye gitti. 60 çalışan işten çıkarıldı. Şirket işten çıkarmaların devam edeceğini duyurdu.

Missouri eyaletine bağlı Cape Girardea’da bir ambalaj firması olan Semo Box da krizden etkilendi, 4 kişi işten çıkarıldı, küçülme politikasının devam edeceği açıklandı.

Harley Davidson da Trump’ın ek vergilerinden etkilendi. Dünyaca ünlü firmanın motosiklet satışları özellikle Avrupa’da ciddi oranda azaldı. Firma bir çok yatırımını Amerika’dan çıkarma kararı aldı.

Washington’da güneş panelleri için silikon malzemeleri üreten REC Silicon adlı şirket 100 çalışanını kovdu. Tesis ayrıca üretimi yüzde 25 azalttı.

Güney Carolina'da yeni açılan otomobil fabrikasına 4000 işçi alınacaktı. Ancak fabrika açıldıktan sonra patlak veren ticaret savaşı yüzünden 4.000 yeni işçi alımı rafa kaldırıldı.

AMERİKAN İÇ PİYASALARINA 75 MİLYAR DOLARLIK DARBE

Amerika Başkanı ticaret savaşı başlattı ama Amerikalılar ciddi şekilde tedirgin.
Çünkü Trump bir ülkeye ek vergi getirince bunun bir karşılığı oluyor.
Amerikalı firmalar da diğer ülkelerin ek vergileriyle karşılaşıyor.
Misillemelerin Amerikan iç piyasasına yansıyan faturası şu an için 75 milyar dolar olarak öngörülüyor.

BUZDAĞININ GÖRÜNEN YÜZÜ BU

Haziran ayından itibaren başlayan sürecin yıl sonuna kadar daha da sertleşmesi bekleniyor.
Şu an çoğu Amerikalı şirket, ambargo ve ek vergilerin henüz devreye girmiş olmasından dolayı fazlasıyla etkilenmiş değil.
Ama Trump’ın “koruyucu ekonomik politikalarının” 2018 sonuna Amerikan iç piyasasına ağır darbe vuracağı söyleniyor.
Özellikle de tarım ekipmanları, motorlu taşıtlar, sağlık cihazları, çelik-alüminyum ürünleri üzerinden iş yapan firmaların çoğu batabilir.

Taha Dağlı - Haber7

Yorumlar4

  • Mehmet Yılmaz 5 yıl önce Şikayet Et
    Daha beter olsunlar İnşallah.
    Cevapla
  • Orkun 5 yıl önce Şikayet Et
    İthal degil yerli ürün kullanalım kendi öz sermayemizi güclendirelim.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
  • İsmail 5 yıl önce Şikayet Et
    Beter olsunlar
    Cevapla Toplam 4 beğeni
  • mert 5 yıl önce Şikayet Et
    Bu aptal davranışlar normal değil yahudiler trampı başkanlıktan indirmekle tehdit ederek dünyaya karşı her türlü pisliği yaptırıyorlar.
    Cevapla Toplam 6 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat