Riyad'daki CIA-Mossad etkisi

.

  • GİRİŞ18.10.2018 08:18
  • GÜNCELLEME19.10.2018 08:15


İsrail Kaşıkçı kriziyle ilgili ilk kez yorum yaptı. İsmini açıklamayan üst düzey bir yetkili, Londra’daki bir gazeteye “Suudi Arabistan’a güveniyoruz” diye demeç verdi.
Bu şaşırtıcı mı?
Kesinlikle hayır.

Aslında İsrail medyası günlerdir Kaşıkçı meselesiyle ilgili yorumlar yapıyordu.
Krizin Suudi Arabistan’ın Washington’daki kredisini tüketeceğini bunun sonucu olarak da kendilerinin zarar göreceğini vurguluyorlardı.

 

 

Eski İsrail Dışişleri Bakanlığı yetkisi Dera Gold, “Kaşıkçı krizi İsrail için istenmeyen bir durum oldu çünkü İran'ın Ortadoğu'daki tutumunu güçlendiren her şey İsrail için kötüdür ve Ortadoğu'daki güç dengesinde zayıflamış bir Suudi Arabistan güçlü bir İran anlamına geliyor” demişti.

İsrail için Suudi Arabistan’ın anlamı büyük. Trump’la birlikte yüzyılın projesi diye adlandırılan ve Filistin topraklarının tamamen Siyonistlere bırakılmasını öngören bir proje var. İsrail şu an Kaşıkçı kriziyle Suudi Arabistan’ın da dahil olduğu yüzyılın anlaşması adlı projenin çökmesinden endişe duyuyor.

Trump’ın gelişi İsrail-Suudi Arabistan yakınlaştırmasını hızlandıran en önemli etkendi.
Bunda da en büyük pay Trump’ın Siyonist damadı Jareed Kushner’indi.

Kushner’in Riyad’da önemli bir isim olduğu gerçek. Katar ve Hariri krizlerinin olduğu günlerde Kushner, Riyad’da Muhammed Bin Selman’la birlikteydi. Bin Selman’ın birinci veliaht olmasının önünü açan prensler operasyonunun mimarı da Kushner’di.

28 Ekim 2017’de Riyad’a gelen Kushner yine bin Selman’la buluşmuştu.
Yanında CIA’in hazırladığı muhalifler dosyası vardı. Muhammed bin Selman’a o listeyi verdi. Listedeki isimler bin Selman karşıtlarıydı. O dosyayı alan bin Selman haftası geçmeden operasyonu başlattı, CIA listesine göre kendisine rakip gördüğü herkesi göz altına aldırdı. Kaşıkçı’nın eski patronlarından Faysal el Turki ile Velid bin Talal’ın isimleri de o listedeydi.

Jareed Kushner’in CIA dosyasını Suudi Arabistan’a vermesi Washington’da tansiyonu biraz yükseltti. Normalde böyle bir durum istihbarat kaçakçılığından dolayı Kushner’in hapis cezası almasına kadar gidebilirdi. Öyle olmadı. Kushner, Trump’ın danışmanı sıfatıyla CIA’in Başkan’a verdiği brifinglere katılmama cezasıyla olaydan sıyrıldı.

Kushner’in CIA’in hazırladığı bilgileri alıp bir başka ülkeye vermesinin cezasız kalması bu operasyonda CIA’in de parmağının olduğu mesajını vermiyor da değil.
Zira o dosyadaki bilgiler Suudi Arabistan merkezli olarak bölgede neredeyse tüm dengelerin alt üst olmasına yol açtı.

CIA Kushner’i görmezden geldi bir taraftan da Kushner’in İsrail ve Mossad’la olan yakınlığını da hesaba katmakta fayda var. Öyle ki bu ilişkiler İsrail-Suudi Arabistan yakınlaşmasını sadece perde arkası diplomasiyle sınırlı bırakmadı. Sahada da İsraillilerin direk Medine’ye kadar sızmasını sağladı.

Mesela tam da o günlerde 21 Kasım 2017’de Arap kıyafetleri giyip kendine Müslüman görüntüsü vererek Mescid-i Nebevi’ye giren ve orada hatıra fotoğrafları çekip, sosyal medya hesabından yayınlayan bir Yahudi’ye tanık olmuştuk.
Kendisini gazeteci olarak tanımlayan o kişinin adı Ben Tzion’du. Ve aslında o olayın ardından Ben Tzion’un Mossad’a çalıştığı iddia edilmişti.

Aslında son bir buçuk yıla bakınca İsrail’in Suudi Arabistan’a olan ilgisinin neden bu kadar arttığını sorgulamaya bile gerek yok.
Düşünün Kushner Kudüs’te ABD büyükelçiliğini açıyor Suudi Arabistan bırakın karşı çıkmayı neredeyse el altından bu durumu destekler gibi bir hal oluyor.

Şimdi soru şu.
İsrail Kaşıkçı krizinin Suudi Arabistan’ı olumsuz etkilemesinden gerçekten endişe mi duyuyor yoksa bu işte onların da parmağı var mı?
Yossi Belman adlı İsrailli gazeteci Kaşıkçı’nın kaybolmasında Mossad’ı işaret eden bir paylaşımda bulunup sonrasında o twiti silmişti.
CIA ve Mossad’ın Riyad’da bu kadar etkin hale geldiğini hesaba katarsak, Kaşıkçı krizinde ortada görünenlerin dışında kalanları da görebilmemiz için bakış açımızı biraz değiştirmekte fayda var gibi duruyor.

 

Yorumlar1

  • mehmet 5 yıl önce Şikayet Et
    HasbinAllah ve'niğmel vekil. Allah'ım ne güzel vekilimizsin, sen Müslümanlara yardım et.
    Cevapla Toplam 2 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat