Trump'ın skandal tehdidinin altında ne yatıyor?

  • GİRİŞ15.01.2019 08:34
  • GÜNCELLEME16.01.2019 08:31

ABD Başkanı küstah dil kullanarak yaptığı tutarsız açıklamalarına bir yenisini ekledi. Türkiye’yi ekonomik krizle tehdit etmeye kalktı. Tehdidin altında ise Suriye’de güvenli bölge önerdi.

 

 

Trump’ın PKK teröristlerini kast ederek “Türkiye Kürtlere saldırırsa Türkiye’yi ekonomik olarak mahvedeceğiz” sözü asla kabul edilemeyecek bir skandal.
Buna benzer lafları geçtiğimiz yaz aylarında da etmiş hatta Amerikan dolarını silah gibi kullanarak, ekonomik tetikçilik de yapmıştı.

Sonrasında ise  “Türk halkı mükemmel insanlar, Başkan Erdoğan’la ilişkilerimiz mükemmel, Türkiye ile ilişkilerimiz çok daha iyi olacak” diyen de Trump’tı.

 

 

Buradan yola çıkarak ABD Başkanının Türkiye’yi ekonomik yönden tehdit etmesinin bir karşılığı olmadığını söyleyebiliriz. Trump bu tehdit dilini daha önce de kullanmış, Türkiye ile birlikte Avrupa piyasalarını da olumsuz yönden etkilemeye kalkmıştı.
Bu tehditlerin kimseye bir yararı olmadığını bizzat kendisi de gördü.
Kaldı Trump Amerikan Başkanı olarak Amerikan dolarıyla tetikçilik yapıp, doların dünyadaki itibarını da zedelemişti.

Gelelim Trump’ın o tehdidi neden savurduğuna?
“Türkiye Kürtlere saldırırsa Türkiye'yi ekonomik olarak mahvedeceğiz. 20 millik güvenli bölge kuracağız. Aynı şekilde Kürtlerin de Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz” diyor.

Kürtlerden kastı PKK teröristleri. Bunda şüphe yok.
PKK’yı koruma altına almaya devam edeceklerini söylüyor, Türkiye’yi tehdit sözü de buradan çıkıyor.

Ama arkasından kurduğu cümle ilginç, “20 millik güvenlik bölge kuracağız” diyor.
Yani 32 kilometrelik bir güvenli bölgeden bahsediyor.

Trump’ın kast ettiği 32 kilometrelik güvenli bölgenin içerisinde bugün Türkiye’nin operasyon yapmayı planladığı Fırat’ın doğusundaki PKK işgalinde tutulan Suriye toprakları var.

Münbiç, Ayn el Arab, Tel Abyad, Rasulayn gibi PKK işgalindeki Suriye şehirleri, Trump’ın sözünü ettiği güvenli bölgeye dahil olan yerler.
Trump’ın burada verdiği mesaj, PKK teröristlerinin Türkiye sınırından itibaren 32 kilometre güneye çekileceğine işaret ediyor.
Cümlenin devamında PKK teröristlerini kast ederek “Kürtlerin de Türkiye’yi provoke etmesini istemiyoruz” lafı var. Yani Trump’ın planına göre Türkiye’ye “operasyona gerek yok PKK geri çekilecek” mesajı veriyor.
Oluşturulan güvenli bölgenin ise Türkiye denetiminde Suriye halkının yerel unsurlarından oluşan Özgür Suriye Ordusuna bırakılması ön görülüyor.

Trump bu sözleri söylerken bir plan ortaya koyuyor. Tam da ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo’nun Ortadoğu turu devam ederken açıklıyor, bu planı.
Pompeo, Mısır’daydı, BAE’ye geçti, Katar’a gitti şimdi de Suudi Arabistan’da.
Bu ülkeleri dolaşarak daha önce gündeme getirdikleri Arap NATO’sunu projesini devreye sokmaya çalışıyorlar.

ABD Başkanı açıklamalarının sonunda Suriye’den kesinlikle çekileceklerini bir kez daha teyit ediyor. Pompeo’nun Arap turuna bakarak, ABD Suriye’yi terk ettikten sonra bölgeye Arap askerlerinin konuşlandırılma ihtimalinin daha da arttığını söyleyebiliriz.

Yani ABD, Fırat’ın doğusuna yönelik operasyonu istemiyor. Karşılığında PKK teröristlerini sınırımızdan uzaklaştırıp, güneye indirmeyi vaat ediyor. Kendi askerlerini de Suriye’den tamamen çekip, Türkiye sınırından uzak bir bölgede PKK teröristlerinin başına Arap askerleri dikmeyi planlıyor.

 

 

Yorumlar1

  • ihsan 5 yıl önce Şikayet Et
    onun için bir an evvel türkiye mümbiçten başlıyarak suriyeye girmeli trumpa cevap yoksa senelerce daha bu paln bizim başımıza çorap örer
    Cevapla Toplam 3 beğeni
Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat