İsrail'de PKK krizi

.

  • GİRİŞ07.11.2019 12:36
  • GÜNCELLEME08.11.2019 08:50

İsrail parlamentosunda gündem PKK terör örgütüydü. İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı, muhalefetten gelen PKK suçlamaları karşısında kürsüye çıkıp, “PKK’ya insani dahil her türlü yardımı yapıyoruz” açıklamasında bulundu.

 

 

İsrail biri Nisan diğeri Eylül ayında olmak üzere peş peşe iki seçime gitti.
İkisinde de koalisyon kurulamadı.
Son seçimde Netanyahu 32, rakibi Benny Gantz 33 sandalye çıkardı.
Netanyahu 3 haftalık süreçte hükümeti kurmayı başaramayınca görev Gantz’a verildi.
Ancak mavi-beyaz ittifakının lideri olan eski genelkurmay başkanı Benny Gantz’ın denemelerinde de şu ana kadar hiçbir sonuç alınamadı.

Gelinen noktada Netanyahu ile Gantz birbirlerini suçlamaya başladı.
Son olarak Knesset’te PKK ve Barış Pınarı harekatıyla ilgili tartışma yaşandı.
Muhalefet bloğu Mavi-Beyaz ittifakının milletvekili Zvi Hauser, 9 Ekim’de başlayan Barış Pınarı harekatından dolayı İsrail Başbakanı Netanyahu’yu öngörüsüzlükle suçladı, hükümetin Türkiye’nin operasyonunu tahmin edemediğini, bunun önünü alamadığını ve PKK’yı kast ederek Kürtlere yardım edemediğini söyledi.

 

 

Bu suçlamanın ardından Netanyahu’nun partisi Likud milletvekili ve aynı zamanda İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı olan Tzipi Hotovely kürsüye çıkarak, suçlamalara yanıt verdi.

İsrail Dışişleri Bakan Yardımcısı, PKK’yı kast ederek “Kürtlere insani ve diplomatik başta olmak üzere her türlü yardımı yaptık” dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu Barış Pınarı harekatının ilk günlerinde PKK’ya yardım edeceklerini söylemişti.
İsrailli üst düzey bir yetkili de PKK’ya silah yardımı yapabileceklerini belirtmişti.
Dışişleri Bakan yardımcısı Hotovely, yardımın içeriği konusunda “ne tür yardımlar yaptığımızı açık açık söyleyemem bu sürece zarar verir” diye konuştu ama Netanyahu’nun o sözlerini hatırlatmayı da ihmal etmedi.

Dışişleri Bakan Yardımcısından sonra söz alan bir diğer Likud Milletvekili Gideon Sa'ar ise PKK’yı kast ederek “Suriye’deki Kürtleri korumak için uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusunda” Amerika’ya baskı yapacaklarını söyledi.

Bu yazıya ilk yorum yapan sen ol

Haber7 Mobil Sayfa Banner'ı Kapat