Çanakkale'de değişim projesine destek

Deprem Yönetmeliği'ne uygun olmayan binaların ilave kat arttırımı verilerek yıkılmasına ilişkin öneriye, yerel yönetim ve şehrin önde gelen sivil toplum kuruluşları destek verdi.

Çanakkale'de  değişim projesine destek
Çanakkale'de değişim projesine destek
GİRİŞ 08.11.2010 14:42 GÜNCELLEME 08.11.2010 14:42



Çanakkale İnşaatçılar ve Yapı Müteahhitleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Elmalı, 10 gün önceki basın açıklamasında Çanakkale'nin birinci derece deprem bölgesinde olduğunu, özellikle Marmara ve Saros Körfezi'ndeki depremlerin en ağır şekilde hissedileceğini söylemişti.

Bu tür projelerin vakit kaybedilmeden masaya yatırılması gerektiğini kaydeden, zemin mekaniği doktoru inşaat mühendisi Elmalı, "Ben bu açıklamayı yaptıktan sadece 10 sonra tüm kenti etkileyen ve insanları sokaklara döken 5,3 büyükülüğündeki depremin meydana gelmesi, biz uzmanların bu konudaki haklılığını ortaya koydu. 'Değişim Projesi' adı altında yapılacak bu iyileştirme kapsamında, kent merkezinde 1999 yılından önce yapılmış ve Deprem Yönetmeliği'ne uygun olmayan evler, kat arttırımı verilmek suretiyle yıkılıp yenisinin yapılması öngörülüyor.

Burada söz konusu olan, binlerce Çanakkalelinin can ve mal güvenliğidir. Son deprem bize gösterdi ki her an kapımızı çalabilir. Son deprem hasar vermemiş olsa bile yaklaşık 100 yıllık periyotlarla bölgemizi de etkileyeceği düşünülen büyük depreme karşı binaların hazır olması, dayanıklı yeni binaların yapılması şarttır.

Bu nedenle bu proje bence yerel yönetimler açısından yol, park, kavşak ve kent düzenlemesi gibi birçok iştne daha önemlidir. Doğrudan insanların hayatının söz konusu olduğu böyle bir durumda, dezavantajı avantaja dönüştürmek yerel yönetimin elinde. Biz Müteahhitler Derneği olarak, kentin daha güvenli konutlara kavuşması için beldeiyeye her türlü desteği vermeye hazırız." dedi.
 

Öneriye olumlu baktığını belirten Çanakkale Belediye Başkanı Ülgür Gökhan ise, "Kısa sürede hemen bir uygulama söz konusu olamaz ama genel bir şehir plancılığı çalışması gerekir. Yeni bir planlamayla bu alanlar tespit edilip yapıların yenilenmesi noktasında belki müteahhitleri teşvik etmek anlamında kat arttırımı verilebilir.

Her bölge için değil ama bazı yerler için yapılabilir. Bu kapsamda o bölgeler için sadece şehir planlaması değil, jeoloji uzmanları tarafından etütlerin de yapılması lazım. Ondan sonra konu belediye meclisinde değerlendirilir." şeklinde konuştu.

Ajanslar

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL