Sahildeki yalılar AİHM'lik oldu

Bursa'nın Mudanya ilçesinde, 200-300 yıllık tarihi yalıların tapusu Kıyı Kanunu gereği "yıkılmak üzere" iptal edildi.

Sahildeki yalılar AİHM'lik oldu
Sahildeki yalılar AİHM'lik oldu
GİRİŞ 07.03.2013 14:32 GÜNCELLEME 07.03.2013 14:32

AİHM'e başvuran eski Telif Hakları Genel Müdürü Ömer Tuncer, "Mülkiyethakkının ihlal edildiği" gerekçesiyle tazminat kazandı.

Tuncer'in başvurusuyla Mudanya'da 300'e yakın tarihi evin yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya olduğu ortaya çıktı. Buna göre Hazine, Kıyı Kanunu gereği kıyı kenar çizgisinde kaldığı gerekçesiyle birçok evin tapusunu iptal etti.

Konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyan Eski Telif Hakları Genel Müdürü Ömer Tuncer'in itirazları reddedildi. Yüksek mahkemeden "Kıyılar devletin hüküm ve tasarrufu altında bulunmaktadır" denilerek olumsuz cevap alan Tuncer, son olarak konuyu AİHM'e taşıdı. Başvuruyu haklı bulan AİHM, Tuncer'e tazminat ödenmesine karar verdi.

CHP Bursa Milletvekili Sena Kaleli, 300'e yakın ailenin hak sahibi olmasına rağmen "Kıyı Kanunu" gerekçesiyle Hazine tarafından el konulan ve tapuları iptal edilen Mudanya evlerinin yıkım kararına tepki gösterdi. Kaleli, SİT alanı içerisinde olan ve önemli bir bölümünün tarihi eser olarak tescil edildiği Mudanya'daki evlerle ilgili Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar'a yazılı soru önergesi verdi.

Kaleli, TBMM aracılığıyla Bakan Bayraktar'a verdiği önergesinde, İstanbul Boğazı'ndaki yalılar özel bir düzenlemeyle korunmasına rağmen 100 yıllık geçmişiyle tarihe ışık tutan Mudanya evlerinin yıkılmasının Mülkiyet hakkına ve anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olduğunu iddia etti. Söz konusu durumun hak ve hukuka uygun olmayan büyük bir mağduriyet oluşturduğunu ifade eden Kaleli, Kıyı Kanunu çıkmadan yapılan ve çoğu devlet tarafından ihaleyle satılmış evlere bedelsiz olarak Hazine tarafından el konulmasının hak, adalet ve vicdanla bağdaşır yanının olup olmadığını sorguladı.