Sakala çarpan çorbası tarifi

Afyon yöresi başta olmak üzere Anadolu'nun pek çok yöresinde kesme çorbası, bacaklı çorba gibi adlarla sıklıkla yapılan bir çorba tarifi.

Sakala çarpan çorbası tarifi
GİRİŞ 20.06.2016 10:01 GÜNCELLEME 20.06.2016 10:01
Bu Habere 1 Yorum Yapılmış

Malzemeler:

1/2 su bardağıhaşlanmış yeşil mercimek
2 adetorta boy kuru soğan
2 yemek kaşığıtereyağı
1 yemek kaşığızeytinyağı
2 yemek kaşığıun
1/2 su bardağıerişte (ev yapımı kesme makarna ya da tel şehriye)
8 su bardağısıcak tavuk suyu (arzuya göre et suyu)
1/2 çay kaşığıtuz

Üzeri için:

1 yemek kaşığıtereyağı
1 tatlı kaşığınane
1 çay kaşığıpul biber (arzuya göre)

Püf Noktası

Çorba yapımında kullanacağınız yeşil mercimekleri bir gece önceden suda bekletin. Bu sürenin sonunda şişen mercimekleri duru suda, kabuk atmaması için kısık ateşte haşlayın.Yeşil mercimeğin haşlama suyunu çorba yapımında kullanabilir, daha berrak çorbalar hazırlamak için önceden kısa süre haşlayıp fazla suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekleri kullanabilirsiniz.Çorbaya ayrı bir lezzet ve kıvam verecek olan un oranını azaltıp erişte ve yeşil mercimeği arttırabilirsiniz.Çorbayı rendelenmiş domates ve domates salçası ilavesiyle de hazırlayabilirsiniz. Bu durumda önceden kızdırdığınız yağ karışımında unla birlikte rendelenmiş domates ve salça karışımını da kavurmalısınız.

Yapılışı:

Kuru soğanları küçük küpler halinde yemeklik doğrayın, gözle görünür olmasını istemiyorsanız arzuya göre rendeleyin.

Zeytinyağı ve tereyağını geniş bir tencerede kızdırın. Doğranmış kuru soğanları katıp hafif bir renk alana kadar kavurun. Unu ekleyip tahta bir kaşıkla karıştırarak kısık ateşte kavurma işlemini sürdürün.

Hafif bir renk alan ve kokusu çıkan una sıcak tavuk suyunu azar azar ilave edin. Pürüzsüz bir kıvam elde etmek için bir çırpıcı yardımıyla karıştırın.

Kısa bir süre, hafif diri kalana kadar haşlayıp fazla suyunu süzdüğünüz yeşil mercimekleri tencereye alın. Tuz ekleyin. Orta ateşte kaynamaya başlayan tavuk suyuna erişteleri atıp uzayıp şişene kadar yaklaşık 15-20 dakika pişirin.

Küçük bir sos tenceresinde tereyağı eritin. Kızgın yağa nane ve pul biber katıp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Hazırladığınız kuru baharatlı yağı çorba tenceresine döküp karıştırdıktan sonra ocaktan alın. Sıcağı sıcağına servis edin.

YORUMLAR 1
  • turkoglu 7 yıl önce Şikayet Et
    çok güzel bir çorba
    Cevapla