Beyaz ekmek hakkındaki ilginç gerçek

Beslenme ve Diyet Uzmanı Nilay Şabanoğlu, beyaz ekmek tüketimini ve dikkat edilmesi gereken noktaları açıkladı.

Beyaz ekmek hakkındaki ilginç gerçek
Beyaz ekmek hakkındaki ilginç gerçek
GİRİŞ 24.01.2013 17:24 GÜNCELLEME 24.01.2013 17:27

Sofralarımızdan eksik etmediğimiz ekmek, ekmeksiz yemek yemealışkanlığımız olmadığı için en fazla tükettiğimiz temel besinlerimizinbaşında gelir. Eskiden köylerde tam buğday unundan ekmek yapılırkenbugün bu alışkanlık terk edilmiş ve köylerin çoğunda fırınlar açılarakbeyaz ekmek tüketimi hızla artmıştır.

YEMEK İŞLERİNE ÖĞÜN GEÇİŞTİRMEK OLARAK BAKMAYIN

Beyaz ekmeğin buğdayın öğütüldükten sonra su, maya gibi çeşitli faktörler bir araya getirilerek oluşturulduğunu söyleyen Nilay Şabanoğlu, beyaz undan yapılan ekmeğin vitamin, mineral ve protein bakımından esmer unlara göre daha fakir olduğunu belirtti. Ayrıca Şabanoğlu, çavdar, kepek ve tam buğday unundan yapılmış ekmeklerin posa, vitamin ve mineraller açısından daha zengin olduğunu vurguladı. Nilay Şabanoğlu, "Besinleri tüketirken içerisindeki besin ögelerine dikkat etmemiz gerekir. Yemek işlerine ise karın doyurmak veya öğünü geçiştirmeye yönelik bir eylem gibi bakılmaması gerekir."dedi.

BEYAZ EKMEK KISA SÜREDE DOYURUR VE KISA SÜREDE ACIKTIRIR

Beyaz ekmek tüketiminin vücudumuzu olumsuz etkilediğini belirtenNilay Şabanoğlu, ülkemizde beyaz ve taze ekmeği bulmanın çok kolayolduğunu söyleyerek, taze ekmeğin glisemik indeksinin yüksek olması yanihızla kan şekerine dönüşmesi nedeniyle kolay doymamıza ve kısa süredeacıkmamıza neden olduğuna dikkat çekti. Ayrıca beyaz unun çok fazlaöğütülmesi dolayısıyla besin öğelerinde kayıplar oluştuğunu kaydedenŞabanoğlu, kilo alımı ve kan şekeri dengesini kontrolde tutmak için tamtahıllı unlar tercih edilmesi gerektiğini savundu.

Şabanoğlu, Türkiye'de ekmek tüketim bilincinin yavaş yavaş yerleşmeyebaşlamasına rağmen insanların esmer ekmek tüketimindezorlandığınısöyleyerek, kişilerin beyaz ekmek dışında daha rahat tüketebildikleriçavdar ekmeği, beyaz ekmek gibi tahıl unundan yapılmış ekmekleri tercihetmelerinin sağlıkları açısından daha önemli olduğunu belirtti.

BEYAZ EKMEK KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİDİR

Nilay Şabanoğlu beyaz ekmeğin tüketimi konusunda diyabet hastalarına ve ebeveynlere yönelik şu uyarılarda bulundu:

"Beyaz ekmek aslında hiçbir şekilde tüketilmemelidir. Özellikle diyabet hastalarının glisemik indeksi yüksek olduğu için kesinlikle tüketmemeleri gerekir. Ayrıca ailede beyaz ekmek tüketimi varsa çocuk da beyaz ekmeğe alışacaktır. Evde beyaz ekmek tüketimi yapılmamalı, çocuğa beyaz ekmek kesinlikle verilmemeli." dedi.

TOPLUM BEYAZ EKMEK KONUSUNDA BİLİÇLENDİRİLMELİ

Başbakan'ın beyaz ekmeğin tümden sofralardan kaldırılacağı yönündeki açıklamasını da değerlendiren Nilay Şabanoğlu şunları söyledi. "Toplumun sağlığını koruma adına çeşitli şeyler yapılmalı. Ama bu konuda topluma yeterli bilgiler ve eğitimler verilmeli. Çünkü olay sadece beyaz ekmek değil. Şeker, pirinç veya beyaz undan yapılan besinleri ekmek yerine tüketmekteler. Bu besinleri tercih edenlerin sayısı da hayli fazla. Toplum sağlığını bir bütün olarak düşünmekteyiz." dedi.

On5yirmi5

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL