Güneydoğu mutfağından iftarlık 2 tarif

Güneydoğu'nun zengin mutfağından iftar sofranıza lezzet katmak için Etli Sögürme ve Halep İşi tariflerini kaçırmayın...

Güneydoğu mutfağından iftarlık 2 tarif
Güneydoğu mutfağından iftarlık 2 tarif
GİRİŞ 21.07.2013 17:47 GÜNCELLEME 21.07.2013 17:47

ETLİ SÖĞÜRME

Malzemeler

400 gr. kuzu eti
1 adet kuru soğan
3 adet domates
150 gr. tereyağı
1 kg. patlıcan
1 yemek kaşığı pul biber
5 diş sarımsak

YAPILIŞI

Patlıcanlar yağda veya ızgarada bütün olarak pişirilir. Sıcakken kabukları soyulur ve ince ince kıyılır. Pul biber ilave edilir. Bir tavada kıyılmış soğan vesarımsak tereyağında kavrulur. Kuzu eti ilave edilir ve suyunu çekene kadar 20 dakika pişirilir. Domatesler de eklenir 10 dakika daha pişirilir. Servis tabağınapatlıcanlar konur üzerine etli karışım ilave edilir. İstenilen şekilde süslenerek servis edilir.

HALEP İŞİ

MALZEMELERİ

900 gram koyun eti
3 adet ince kebapçı pidesi
100 gram tereyağı ya da margarin (5 çorba kaşığı)
250 gram domates (2 orta)
Tuz

ÜSTÜNE:

12 adet sivri biber
1 demet maydanoz

1 Kebapçı pidesi denen ince ve uzun üç pideyi kömür ateşinin üstündeki ızgaraya yerleştirerek, pideleri birer tarafları iyice ısındıktan sonra diğer taraflarını çevirmek suretiyle pidelerin, her iki taraflarının da iyice ısınmalarını ve yumuşamalarını sağlamalı, sonra bu pideleri iki ya da üçer santim en ve boyunda dört köşe küçük parçalara doğradıktan sonra, bunları içi iyice ısıtılmış büyük bir tabağın içine almalı ve üstlerine de kararmadan, az kızdırılmış 5 silme çorba kaşığı Trabzon yağının yarısını ilâve ederek, pideleri tabak içinde, şöyle bir karıştırdıktan sonra, tabağı ateş üstü gibi sıcakça bir yere oturtmak suretiyle bir tarafa bırakmalıdır.
2 Sonra, önce üstünün ince zar gibi derisi soyulmuş, irice fındık büyüklüğünde parçalara doğranmış ve üstlerine birer çorba kaşığı soğan suyu ile zeytinyağı ilâve ederek iki saat kadar dinlendirilmiş, tuzlanmış ve yarımşar parmak ara ile şişlere dizilmek suretiyle hazırlanmış, şiş üzerindeki 900 gram koyun etini hemen harlıca, fakat alevli olmayan odun kömürü ateşinin aşağı yukarı dört beş parmak yüksekliğinde bir yerine yerleştirmeli ve etlerin önce bir, sonra diğer tarafları kızarıncaya kadar bunları aşağı yukarı 4 - 5 dakika arasında pişirmeli ve kebaplar pişmekte iken diğer taraftan da yine önceden kabukları soyulmuş ve küçük parçalara doğranmak suretiyle hazırlanmış, tava ya da sahan içindeki iki orta büyüklükte ve çok olmuş domatesi de derhal ateşe oturtarak, domatesler ancak sularını salıp da ezik bir hal alıncaya kadar aşağı yukarı 2 dakika az pişmeye bırakmalıdır.

3 Et ve domatesler pişince: önce salça halindeki domatesi alarak, bunu eşit bir şekilde tabaktaki pidelerin üstlerine ilâve etmeli, domateslerin üstüne de 12 adet pişmiş yeşil biber ile 1 demet maydanoz ilâve etmeli. (İnce doğranmış soğan da konabilir.) ve Halep işi kebabı hemen servis yapmalıdır.

YORUMLAR İLK YORUM YAPAN SEN OL