Komposto ile hoşaf arasındaki fark nedir? Komposto ve hoşaf aynı mı?

Yüzyıllardır yapılan hoşaf ve komposto meyvelerin suyla pişirilerek tüketiliyor. Tarihi Osmanlı dönemine kadar dayanan komposto ve hoşaf hakkında herkesin merak ettiği bir soru var. Dilden dile söylenen 'komposto ve hoşaf aynı anlama mı gelir' cümlesi gerçekten doğru mu? İşte sorunun yanıtı:

Ramazan sofralarının baş tacı, çocuklarına sağlıklı meyve suyu içirmek isteyen annelerin ise vazgeçilmezi olan komposto ve hoşaftır. Evde kolayca yapılan bu iki içecek hakkında sosyal medyada akılları karıştıran bir soru dolaşıyor. İki içeceğin de aynı olduğunu düşünenler ve farklı arayanlar adeta birbirine girdi. Uzun zamandır birbirinin yerine kullanılan hoşaf ve komposto gerçekten aynı şey sanılmıştır. Ancak gerçek olan geleneksel sofralarımızın baş tacı olan hoşaf ve kompostonun birbirinden farklı olduğudur. Gelin birlikte hoşaf ve kompostonun birbirinden ayıran özelliklerini inceleyelim:

Yaz sıcaklarında enfes elma kompostosu tarifi! Elma hoşafı nasıl yapılır?İLİŞKİLİ HABERYaz sıcaklarında enfes elma kompostosu tarifi! Elma hoşafı nasıl yapılır?

çiçekli hoşaf

çiçekli hoşaf

KOMPOSTO NEDİR?

Fransızca'da karışım anlamına gelen 'komposto' Ortaçağ Avrupası kaynaklı meyve ve şeker şurubundan yapılan bir tatlıdır. Meyveler suyun içerisinde şeker ve baharatla pişirilir. Şurubun içerisine vanilya, limon, portakal, tarçın, karanfil, hindistan cevizi veya üzüm koyulabilir. Sıcak ya da soğuk servis edilir.

Komposto, Ortaçağ İngiltere'sinde en son ana menüden önce servis edilirdi. Rönesans döneminde ise yemeğin sonunda servis edilirdi. Ayrıca kompostonun Avrupa'dan değil de Bizans'tan geldiğine dair de savlar vardır. Malzemelerinin ucuz ve kolay bulunabilir oluşundan ok kolay hazırlanıyor oluşu ve dolayı komposto, Avrupa'da bir dönem Yahudi yemeği olarak da bilinirdi. Bazı yerlerde kompostonun üzerine krema, tarçın veya vanilya şekeri ilave edilir.

kayısı hoşafı

kayısı hoşafı

Kayısı kompostosu nasıl yapılır? Kayısı hoşaf tarifi ve kalorisi...İLİŞKİLİ HABERKayısı kompostosu nasıl yapılır? Kayısı hoşaf tarifi ve kalorisi...

KOMPOSTO VE HOŞAF ARASINDAKİ BİLİNMEYEN FARK

  • Komposto ve hoşaf arasında ciddi bir fark yoktur. Genellikle kurumuş meyvelerle yapılana hoşaf, taze ve yaş meyve ile yapılana ise komposto denir. Ancak bu yöreden yöreye farklılık içerir.

çilekli komposto

çilekli komposto

  • Özetlemek gerekirse, parça veya bütün halinde kuru meyvelerin şekerli suda pişirilmesine 'hoşaf', parça veya bütün halinde taze veya yaş meyvelerin şekerli suda pişirilmesine ise 'komposto' denir. 


Hoşaf daha çok Anadolu tanınır. "Hoş Ab" yani "Hoş su" kelimesinden türetilmiştir ve Farsça kökenlidir. Komposto Latince "compositus" kelimesinden türetilmiştir. Hoşaf "hoş su" demek iken, komposto "karışım" demektir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 7

Selamlar 3 yıl önce

Chp işte heryerde yanlış

Toplam 1 beğeni

Mert 3 yıl önce

Yıllardır bu farkı mı bulmak için çaba sarfettiniz??

Toplam 1 beğeni

Chp 3 yıl önce

Hoş ab, farsça degil arapça kökenlidir

Toplam 2 beğeni

Akp 2 yıl önce

ab Farsça olsa gerek. Çünkü ab-ı dest de ordan gelme el suyu demek

Toplam 0 Beğeni

Mücahit 3 yıl önce

Hoş ve ab kelimeleri farsça kökenlidir

Toplam 3 beğeni

Kevser Kına 3 yıl önce

Hoş Ab, Arapça kökenli değil Farsça kökenlidir.. Cümlenin sonunda yazdığınız hoş, su anlamına gelirken komposto karışım anlamına gelir cümlesinde, hoşaf hoş su anlamına gelirken şeklinde düzeltilebilir.. Ramazan günlerinde bu iki içecekte insanı gerçekten serinletip sevindirir,. Herkese afiyet olsun Hayırlı Ramazanlar :)

Toplam 3 beğeni
Yorumların Tümünü Okuyun