Ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır?

Geçmişten beri kullanılan ekşi maya ile ekmek son dönemlerde yükselen bir trend haline geldi. Peki ekşi mayalı ekmek nasıl yapılır? İşte ekşi mayalı ekmek tarifi...

Ekşi mayalı ekmeğinizin kabuğundaki sertliğe aldırmayın, kabuğunu kaldırdığınızda içi yumuşacık,lezzetli bir ekmek oluyor. Eğer doğal taş fırında pişirecekseniz, bol mısır unu ile unladığınız kalıbın üzerinde mayalanmaya bırakabilirsiniz. 

İşte ekşi mayalı ekmek için malzemeler:

2 bardak beyaz un
1 bardak ekşi maya, oda sıcaklığında
¾ tatlı kaşığı tuz
Yarım bardak su

Yapılışı:

Öncelikle ekşi mayayı geniş bir kaba alın. Unu ilave ederek temiz bir tahta kaşıkla mayayı karıştırın. Kabın üzerini streçle kapatın ve oda sıcaklığında 2 saat bekletin. 

Eğer elle yapıyorsanız ekşi mayayı ve kalan 2 bardak unu, suyu ve tuzu karıştırıp 10 dk iyice yoğurun. Böylece hamurunuz yumuşak ve yapışkan bir kıvamda olacaktır. Gerekirse 2-3 kaşık su ekleyebilirsiniz. 

Eğer mikserle yapıyorsanız, ekşi mayayı, kalan 2 bardak unu, suyu ve tuzu mikser kabına alın. 5 dakika kadar yoğurun. Yine gerekirse 2-3 kaşık su ilave edebilirsiniz. 

Hamurunuzu ağzı kapalı geniş bir kaba alıp 4-6 saat oda sıcaklığında dinlendirin. Hamurunuz bir süre sonra kabaracaktır.

Unlanmış mutfak tezgahı üzerinde hamurunuzu, iki elinizle yuvarlayarak büyük bir beze yapın. Unladığınız fırın tepsisine yerleştirin ve 2-3 saat ikinci mayalanma için bekletin. 

Ekmeği fırına vermeden önce fırına dayanıklı küçük bir kaba yarım bardak kaynar su ilave edip fırının arka köşesine uygun bir yere yerleştirin.

Ekmeğinizin şekilli olmasını istiyorsanız bir bıçakla birbirine paralel çizgiler atabilirsiniz. Önceden ısıttığınız 225 derece fırında 30 dk kızarana kadar pişirin.

BİR YORUM YAPIN 0