Bamya nasıl temizlenir ve pişirilir? En kolay etli bamya yemeğinin tarifi

Düşük kalorisi olması ve pratikliğiyle çok sevilen bamya, lif oranı yüksek bir besindir. Vücuda sağladığı besinlerle uzmanlar tarafından hafta da 1 kez mutlaka tüketilmesi gerektiği belirtilmektedir. Peki bamya nasıl pişirilir? Bamya basıl temizlenir? Bamya pişirmenin püf noktaları nelerdir? Bütün bu soruların yanıtlarını sizlerle paylaşıyoruz.

Bamya, tazeyken çabuk bozulabilen bir sebze olduğundan hızlı tüketilmelidir. Çok fazla sevilen bir sebze olmasa da tutkunları olan bamya, Güney Asya ve Batı Afrika’da bolca yetişiyor. Yaklaşık olarak 18 cm civarındaki uzunluğuna ulaşan bamya bitkisinin içeriğinde çok sayıda çekirdek bulunmaktadır. Bazı türlerinin ise sadece 1-2 cm olduğu bilinmektedir. Dünya üzerinde pek çok ülkede çok tercih edilen bitkiler arasında yer alır ve Asya ülkelerinde sağlık amaçlı kullanımlarda da tercih edildiği bilinir. Bamya sebzesi, bilinen diğer isimlerinin arasında en çok bayan parmağı ve gombo isimleriyle anılır.

bamya nasıl temizlenir

bamya nasıl temizlenir

  • En bilinen bamya türleri Bornova bamya, Balıkesir bamya, Sultani bamya ve Amasya bamya olarak karşımıza çıkar. Kurutmalık, konservelik ve yemeklik olarak da bir ayrıma varıldığı görülür. Bazı bölgelerde bamya ağacı denilen, soğuğa dayanıklı, saksıda bile yetişebilen bir türü de bulunur.

TIKLA OKU: BAMYANIN FAYDALARI NELERDİR? Öğrenmek için tıklayabilirsiniz...

Bamyanın faydaları! Hangi hastalıklara iyi gelir? Bamya tohumu yutarsanız...İLİŞKİLİ HABERBamyanın faydaları! Hangi hastalıklara iyi gelir? Bamya tohumu yutarsanız...

bamya nasıl yenir

bamya nasıl yenir

BAMYA NASIL TEMİZLENİR? BAMYA NASIL YIKANIR?

  • Bamyayı buzdolabına kaldırmadan önce değil, pişirmeden hemen önce akan suyun altında iyice yıkamak gerekir. Yıkanan bamyalar suyunun süzülmesi için bekletilir ve bamya bıçağı yardımıyla temizlenmeye başlanır. Bamya temizleme işlemi, diğer sebzelere kıyasla daha uğraştırıcıdır. Bu işlemi daha kolay hale getirmek için bamya soyacağı, bamya açacağı veya bamya kalemtraşı adı verilen aparatlardan faydalanılabilir.
  • Bamyalar uzun süre bekletildiğinde kararmaya başlayacağı için pişirme işleminin hemen öncesinde ayıklanmalıdır. Pişirme hazırlığı esnasında da ayıklanmış bamyalar limonlu soğuk suda bekletilmelidir. Eğer kış mevsiminde tüketilmek üzere saklanmak isteniyorsa, bir an önce saklama koşullarına uygun hale getirilmelidir.
  • Bamyaların tepesinde bulunan sert kısım, kenarlardan içe doğru koni biçiminde kesilerek tüylü gövdesinden ayrılır. Ancak bu kesme işlemi sırasında bamyanın tepe kısmını tamamen keserek ayırmamaya dikkat edilmelidir. Aksi takdirde gövdesinden tamamen ayrılan tepe kısmı, bamyanın yapışkan sıvı salmasına sebep olur. Konik şekilde kesilerek bamya ayıklama işlemi tamamlandıktan sonra, önceden hazırlanan limonlu su içerisinde 5 dakika kadar bekletilip süzülür ve ardından pişirme işlemine geçilebilir.

Baya yemeği

Baya yemeği

BAMYA NASIL PİŞİRİLİR?

Bamya yemeği ister etli, ister zeytinyağlı olarak pişirilebilir.

Zeytinyağlı bamya yemeği yapmak için; Öncelikle bamyalar ayıklanır, limonlu suda bekletilir.

Daha sonra kabuğu soyulan 1 adet kuru soğan ve 3 adet iri domates küçük küpler halinde doğranır.

Uygun bir tencerenin içerisine 5 yemek kaşığı kadar zeytinyağı, 1/2 (yarım) yemek kaşığı salça ve doğranmış soğanlar hafif pembeleşene kadar kavrulur.

Soğanlar renk değiştirmeye başladığında küp küp doğranan domatesler tencereye ilave edilir.

Kısa bir karıştırma sonrasında tencerenin kapağı kapatılıp domateslerin pişmesi beklenir.

Domatesler erimeye başladığında bamyalar da tencerenin içerisine ilave edilir.

Bamyaların kırılıp sümüksü sıvının açığa çıkmasına sebep olmadan yavaşça karıştırılıp 2 çay kaşığı tuz, 1/2 (yarım) adet limonun suyu,1 küp kesme şeker ve 1,5 su bardağı sıcak su eklenerek pişmeye bırakılır.

bamya nasıl saklanır

bamya nasıl saklanır

ETLİ BAMYA YEMEĞİ TARİFİ:

MALZEMELER

250 gram bamya
150 gram kuzu kuşbaşı
3 adet orta boy olgun domates
3-4 adet küçük diş sarımsak
Yarım çay bardağı zeytinyağı
Yarım çay bardağı limon suyu
1 adet soğan
3 çay bardağı su
2 çorba kaşığı zeytinyağı
1 tatlı kaşığı tuz

YAPILIŞI

Önce eti 3 çay bardağı su, 1 küçük boy kuru soğan, yarım çay bardağı su ile pişmeye yakın ayarda 15-20 dakika pişirin.

Bamyaları temizleyip yıkadıktan sonra kağıt havlu üzerinde kurutun. Bamyalar kururken domatesleri küp küp doğrayın. Sarımsakları temizleyin, büyük olanlarını 2 ya da 3'e bölün. Sapları temizlenmiş bamyaları, sarımsakları, küp domatesleri, limon suyunu ve tuzu derince bir kapta harmanlayın.

Daha önceden pişirdiğiniz etlerin üzerine limon, sarımsak, domates ve harmanlanmış bamyaları ekleyin. Tüm karışıma orta boy tencere için malzeme seviyesinin altında ılık su ekleyin.

Yemeğe ateşten almaya yakın 2 çorba kaşığı zeytinyağı ilave edin. Kısık ateşte 20-25 dakika kadar pişirin. Yemeği pişme esnasında sık karıştırmayın çünkü bamya çok nazik bir sebzedir.  

Afiyet olsun...

BAMYA NASIL SAKLANIR?

Soğuk kış mevsimlerinde de canınız çektiğinde bamya yemeği yapabilmeniz için bamyalarınızı derin dondurucuda saklayabilirsiniz.

Bamya dondurucuya nasıl konulur konusuna değinelim. Bamyalar öncelikle yıkanıp ayıklanır ve tencerede su kaynatıp içerisine toz şeker, tuz ve limon tuzu ekleyip ardından bamyalar da ilave edilerek haşlanır. Haşlanan bamyaların üzerine domatesler doğranarak ilave edilir ve buzdolabı poşetlerine koyularak dondurucuya yerleştirilir.

BAMYANIN KALORİSİ NEDİR? BAMYA BESİN DEĞERİ

Pişmiş bir porsiyon bamya yemeğinde yaklaşık 40 kalori mevcuttur. Kalori dağılımı ise %43 yağ, %42 karbonhidrat ve %16 protein şeklindedir. Görüldüğü gibi bamya protein açısından da besin değeri yüksek bir sebzedir.

Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0