Beyaz sirke nedir ve beyaz sirke nasıl yapılır? Beyaz sirkenin kullanım alanları

Son günlerde temizlikte kullanılan beyaz sirke aslında yıllardır piyasada olan bir üründür. Uzmanların ev temizliğinde ve meyve sebzeleri hijyenik hale getirmek için kullanılmasını tavsiye ettiği beyaz sirke nasıl yapılır ve hangi alanlarda kullanılabilir haberimizin detaylarında bulabilirsiniz.

Beyaz sirke, sirkenin saf hali olarak da biliniyor. Mısır ya da şeker pancarından yapılan beyaz sirke üzüm ve elma sirkesinden çok farklıdır. Ülkemizde temizlik için vs. kullanılsa da normal sirke kullanılan her şeyde beyaz sirke kullanılır. İçerisindeki etil alkol seviyesi yüksek olduğundan dezenfektan yerine de geçiyor. Uzmanların faydalarının çok olduğunu saç derisinde yer alan kepekten, evde bulunan her tülü eşyanın temizliğine kadar her alanda kullanılabileceğini duyurdu. Market raflarında uygun fiyatıyla şaşırtan beyaz sirkenin sağlığa olan faydaları da vardır. Mısırlılar ve Yunanlılar başta olmak üzere dünya üzerinde yaşamış tüm eski medeniyetlerde bile kullanılmış olan beyaz sirke, yemeklerde lezzet verici olarak kullanılmasının yanı sıra ilaç yapımında da kullanılmıştır.

TIKLA OKU: BALZAMİK SİRKE NEDİR? EVDE BALZAMİK SİRKE NASIL YAPILIR?

EVDE BEYAZ SİRKE YAPILIR MI?

Beyaz sirke, şeker pancarı veya mısır şekerinden elde edilen bir çeşit fermantasyon ürünüdür. Evde beyaz sirke yapımı için sirke anası denilen bir yapıya ihtiyaç vardır. Temiz su, mısır ya da şeker pancarı ve bulgur ya da nohut gibi bakliyatlar beyaz sirkenin yapımı için gerekli malzemelerdir. Bu malzemeleri karıştırarak cam bir kavanozun içine alın ve kavanozun kapağını iyice kapatarak oda sıcaklığında güneş almayan bir yere kaldırın. 20 gün boyunca sadece bir kez beyaz sirke anasını karıştırın. Daha sonra dilediğiniz kadar temiz suyun içine beyaz sirke anasını ekleyin. Ağzını sıkıca kapatarak 20 gün boyunca bekletin. Daha sonra sirkenizi süzün ve işte ev yapımı beyaz sirkeniz hazır.

BEYAZ SİRKENİN KULLANIM ALANLARI NELERDİR? BEYAZ SİRKENİN FAYDALARI 

İçeriğindeki asetik asit cilt gözeneklerinin sıkılaşmasını sağlayan beyaz sirke, cilt lekelerine de faydalıdır. Bu yüzden temiz bir pamuğa eklediğiniz beyaz sirke cilt bakımı için kullanılabilir. Cilt üzerinde oluşan güneş lekelerinin hafifletilmesine de yardımcı oluyor. 

Diş macununuza eklediğiniz beyaz sirke dişler için oldukça faydalıdır. Dişlerin beyazlaşmasını sağlar ve ağız kokularını giderir.

1 bardak sıcak suya bir kaşık beyaz sirke koyun ve boğaz enfeksiyonu geçene kadar bunu tekrarlayın.

Meyve sebzeleri sirke ile yıkamak her zaman iyi fikirdir sirkenin  dezenfekte edici etkisi vardır.

Kan şekeri seviyesini sürekli olarak dengeleyen beyaz sirke, çıkan şekeri düşürür. Yenilen karbonhidratların şekere dönüşümünü büyük bir ölçüde yavaşlatır. 

Beyaz sirke kalori yakımı için oldukça önem arz eder. Beyaz sirkenin dolgunluk hissi vermesi nedeniyle yeme isteğini de azaltacaktır.

Riboflavin, B1 vitamini ve çeşitli mineraller açısından zengin olan beyaz sirke antioksidan özelliğe sahiptir. İçeriğinde yer alan asetik asit, kanseri önleyici etki gösterir.

Kanvas tablo nedir? Kanvas tabloların özellikleri

İLİŞKİLİ HABER

Kanvas tablo nedir? Kanvas tabloların özellikleri
Busenur Karakaya Yasemin.com - Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumlusu
Yasemin - Busenur Karakaya

Editör Hakkında

2015 yılında Kanal 7 Medya Grubu'nun Haber7.com bünyesinde stajyerlik yaptı. 2016 yılında Haber7.com Kurumsal İletişim Sorumlusu olarak mesleğe ilk adımını atarak sonrasında İçerik Editörü ve Sosyal Medya Uzmanı olarak görev aldı. 2018 yılında yeni kurulan Yasemin.com Kadın Sitesinde önce SEO editörü sonrasında Haber Şefi olarak görev yaptı. 2021 yılında Yasemin.com'un Yayın Koordinatörü ve İçerik Sorumluluğu ünvanını alarak çalışmalarına devam ediyor.

BİR YORUM YAPIN 0