Dikkat bu soğanı toplamanın cezası 387 bin 141 TL!

Devlet tarafından kontrolsüz ihracatın denetim altına alınmak istenmesi nedeniyle toplanmasının yasaklandığı "salep soğanı" Siirt'te jandarma ekipleri tarafından bir araçta ele geçirildi. Araç sürücüsüne 387 bin 141 lira ceza verildi.

Siirt'te jandarma ekipleri durdurduğu bir araçta toplanması yasak olan "salep soğanı" ele geçirildi. Araç sürücüsüne biyoçeşitliliği tahrip etmekten 387 bin 141 lira ceza verildi. Salep yetiştiriciliği yapmak isteyenlerin Tarım Bakanlığı İl Müdürlüğü'nden salep tohumu ya da yumrusu alması gerekiyor.

SALEP SOĞANI NEDİR?

2019 yılında salep soğanı yetiştirilmeye başlanmasıyla birlikte girişimciler için piyasada büyük bir önem taşımaya başladı. Yüksek rakımlarda yetişen bu endemik bitkinin yumru kısmından ise süt ve suda kaynatılma işleminden geçerek kurutulan salep elde edilmektedir. Türkiye’de ise salep soğanından üretim amaçlı olarak orkide yumrularının toplanması ile içecek, dondurma gibi sektörlere kaynak sağlamaktadır. Sağlık alanında da birçok faydası bulunan salep soğanı; Grip, nezle, öksürüğün azalması, boğaz ağrısı, kabızlık ve şişkinlik gibi şikâyetlerin giderilmesinde de olumlu etkileri bulunmaktadır. 

SALEP SOĞANI NEDEN YASAK?

Salep soğanının yasaklanmasının sebebi bitki türünün yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olmasıdır. Bu endemik ve özel olan bitkinin toplanmasının yasak olması Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın "Doğal Çiçek Soğanlarının 2018 Yılı İhracat Listesi Hakkında Tebliği" 30 Aralık 2017 tarihiyle resmi gazetede yayınlanmıştır.

Çocuk gelişimini destekleyen güç: süt! Çocuklar günde ne kadar süt tüketmeli?

İLİŞKİLİ HABER

Çocuk gelişimini destekleyen güç: süt! Çocuklar günde ne kadar süt tüketmeli?
Binbir derde deva! Kahvaltılık zahter karışımının içinde ne var? Faydaları neler?

İLİŞKİLİ HABER

Binbir derde deva! Kahvaltılık zahter karışımının içinde ne var? Faydaları neler?

ETİKETLER

Betül Fırat Yasemin.com - Editör
Yasemin - Betül Fırat

Editör Hakkında

Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünden 2022 yılında mezun oldu. Eğitim hayatı boyunca fotoğrafçılık ve sosyal medya alanlarında görev aldıktan sonra internet haberciliğine başladı. Kariyer hayatına Kanal 7 Medya Grubu bünyesinde yer alan Yasemin.com sitesinde Editör olarak görev devam etmektedir.

BİR YORUM YAPIN 0