Almanya'da yeni hükümet resmen göreve başladı

Almanya'da Eylül ayında gerçekleştirilen seçimlerden sonra, koalisyon hükümetinin Başbakanı olarak tayin edilen Sosyal Demokrat Partili Olaf Scholz, parlamentoda gerçekleştirilen oylamayla resmen Başbakan seçildi ve kabine kuruldu.

ABONE OL
GİRİŞ 08.12.2021 17:03 GÜNCELLEME 08.12.2021 18:15 DÜNYA
Almanya'da yeni hükümet resmen göreve başladı

Almanya'da bir devrin sonu resmen geldi. 16 yıl Almanya'da Başbakanlık görevini üstlenen Angela Merkel, Şansölyelik unvanını meclisin verdiği onay ile Olaf Scholz'a devretti. 26 Eylül tarihinde gerçekleştirilen Alman'daki parlamento seçimlerinden çıkan sonuca göre kurulacak olan parlamento hükümetine başbakanlık edecek olan Scholz'a görevi resmen tevdi edildi.

Almanya Federal Meclisi'nde gerçekleştirilen oylamada, milletvekili olduğu Sosyal Demokrat Parti'sinden tek aday olarak girdiği seçimde ilk turda başbakan seçildi. Scholz meclisin alkışlarıyla tebrikleri kabul ederken, 63 yaşındaki siyasetçi, Alman Federal Meclisi'ndeki milletvekillerinden 395 oy alarak Almanya'nın 20'inci Şansölyesi olma unvanını elde etti.

YEMİN EDEREK GÖREVİNE BAŞLADI

Federal Meclis’te gerçekleştirilen oylamanın ardından Cumhurbaşkanı Frank Walter Steinmeier'in makamına çıkarak Cumhurbaşkanı tarafından verilen görev atama belgesini alarak yeniden meclise geldi. Meclis Başkanı Baerbel Bas’ın elinde tuttuğu yemin metnini okuyan, Scholz Almanya Federal Meclisi'nde yemin ederek resmen görevine başladı. Scholz'un yemin töreninin ardından resmiyete kavuşan Başbakanlık makamında da 16 yıllık Merkel iktidarı son buldu.

Scholz'un, Mecliste yemin etmesinin ardından kabinenin yeni üyeleriyle Bellevue Sarayı’na gitmesi ve yeni bakanlar ile Steinmeier’den atama belgelerini alıp meclise dönmesi bekleniyor. Schozl hükümetinin bakanları da burada yemin ettikten sonra resmen göreve başlayacak.

MERKEL'DEN TEBRİK

Yemin töreninde konuşan Angela, yeni Başbakan Olaf Scholz'u tebrik ederek, "Bu göreve gelmenin etkileyici bir an olduğunu biliyorum." ifadelerini kullandı.

Bu görevin heyecan verici, tatmin edici ve aynı zamanda zorlu bir görev olduğunu ifade eden Merkel, keyif alarak yapıldığında bu ülke için sorumluluk almanın belki de en güzel görevlerinden biri olduğunu söyledi.

Başbakanlık çalışanlarına da teşekkür eden Merkel, Scholz'a başarılar diledi.

Merkel, "Büyük motivasyonla işe başlayacağınızı biliyorum. Bundan dolayı bu evi sahiplenin ve ülkemizin en iyisi için çalışın. Benim dileğim bu." ifadelerini kullandı.

Başbakan Scholz da Merkel'e son 16 yıldaki çalışmalarından dolayı teşekkür ederek, "Başbakanlıkta bulunduğunuz dönem olağanüstü zamandı. Siz de olağanüstü şeyler yaptınız." değerlendirmesinde bulundu.

Bu dönemde birçok zorluğun üstesinden gelindiğini ifade eden Scholz, "Önümüze bir çok kriz çıktı." dedi.

Scholz, Merkel'in kabinelerinde çeşitli görevlerde bulunduğunu ve bu krizlerin bazılarını birlikte atlattıklarını anımsatan Scholz, "Aramızda her zaman çok güvenilir bir iş birliği olmuştur." diye konuştu.

KABİNE RESMEN GÖREVE BAŞLADI

Almanya’da Sosyal Demokrat Parti, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti arasında kurulan koalisyon kabinesi, Cumhurbaşkanı Steinmeier’den atama belgelerini aldıktan sonra Federal Meclis'te yemin ederek görevlerine başladı.

Steimeier, kurulan yeni koalisyon hükümetinin görevine ilişkin değerlendirmede bulundu, büyük bir sorumluluk ile karşı karşıya bulunduklarını işaret ederek "Dünya, ülkemize bakıyor. Almanya'dan beklentiler büyük." ifadesini kullandı. Bakanlar Bellevue Sarayı’ndan ayrılırken tekrar Federal Meclis’e geldi ve yemin ederek göreve başladı. Yeni kurulan kabinenin ilk toplantısını yarın gerçekleştirmesi planlanırken, Başbakan Olaf Scholz'un kabinesinde şu isimler yer alıyor:

"Ekonomi ve İklimi Koruma Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Robert Habeck (Yeşiller), Maliye Bakanı Christian Lindner (FDP), İçişleri ve Yurt Bakanı Bakanı Nancy Faeser (SPD), Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock (Yeşiller), Savunma Bakanı Christine Lambrecht (SPD), Adalet Bakanı Marco Buschmann (FDP), Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı Hurbertus Heil (SPD), İmar Bakanı Klara Geywitz (SPD), Ekonomik İş Birliği ve Kalkınma Bakanı Svenja Schulze (SPD), Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanı Anne Spiegel (Yeşiller), Gıda ve Tarım Bakanı Cem Özdemir (Yeşiller), Çevre Bakanı Steffi Lemke (Yeşiller), Ulaştırma Bakanı Volker Wissing (FDP), Eğitim ve Araştırma Bakanı Bettina Stark-Watzinger (FDP), Başbakanlık Dairesi Başkanı Wolfgang Schmidt (SPD)."

TÜRK KÖKENLİ İSİMLERE MÜSTEŞARLIK GÖREVLERİ

Öte yandan Federal Mecliste yer alan Türk kökenli milletvekillerinden Mahmut Özdemir (SPD) İçişleri ve Yurt Bakanlığında, Cansel Kızıltepe (SPD) İmar Bakanlığında ve Ekin Deligöz (Yeşiller) Aile, Yaşlılar, Kadın ve Gençlik Bakanlığında müsteşarlık görevini üstlenecek.

BİR DEVİR SONA ERDİ: MERKEL GÖREVİ TESLİM EDECEK

Daha önce emeklilik kararı alan Angela Merkel resmen Şansöyle unvanını teslim etti.

Merkel, 26 Eylül’de yapılan genel seçimlerden galip çıkan Sosyal Demokrat Parti'nin, Yeşiller ve Hür Demokrat Parti ile kuracağı yeni hükümette Başbakanlık yapacak Olaf Scholz’a bugün görevini devretti.

Ülkede, 2005’te başbakan seçilen Merkel, Almanya tarihinde 16 yıl 16 gün veya 5 bin 860 gün ile Helmut Kohl’dan sonra en uzun süre Başbakanlık yapan ikinci kişi oldu.

YEN BAŞBAKAN SCHOLZ

Aşağı Saksonya eyaletinin Osnabrück şehrinde 1958’de doğan, daha sonra ailesinin yerleştiği Hamburg kentinde iki kardeşiyle büyüyen 63 yaşındaki Scholz, siyasete genç yaşta ilgi duydu ve 17 yaşında Sosyal Demokrat Parti'ye (SPD) üye oldu.

Partinin gençlik teşkilatı Jusos’ta aktif görev alan Scholz, 1982-1988'de Jusos Başkan Yardımcılığını yürüttü.

Scholz, Hamburg Hukuk Fakültesi'ni bitirdi ve 1985’te avukatlık yapmaya başladı.

Uzun süre iş hukuku alanında avukatlık yapan tecrübeli siyasetçi 1998’de Federal Meclis Milletvekili seçildi.

2001-2019'da partide çeşitli üst görevlerde bulunan Scholz, 2002-2004'te SPD genel sekreterliği, 2009-2019'da genel başkan yardımcılığı ve 2018’de de 2 ay geçici genel başkanlık görevini üstlendi.

Scholz, 2007-2009'da Çalışma ve Sosyal İşler Bakanı, 2011-2018'de Hamburg Eyaleti Başbakanı ve 2018’den bu yana Başbakan Yardımcısı ve Maliye Bakanı olarak görev yaptı.

 

KAYNAK : AA