Hisarcıklıoğlu'nun üzüldüğü şey!
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu özel bir kolejin düzenlediği Kariyer Zirvesine katıldı. Törende mezunlara seslenen Hisarcıkoğlu en çok üzüldüğü konulardan birini böyle anlattı.
ABONE OLTürk lokumu ve Türk kahvesi tüm dünyada bilinir. Ancak 1871’den beri mis gibi kokan kahveler üreten Kuru Kahveci Mehmet Efendi’nin memleketinde her sokakta Starbucks’lar açılmaya başladı.
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu bu ilginç durumu simitle açıkladı
. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, artık akıl teriyle alın terinin harman edilme zamanının geldiğini söyledi.
Türkiye’nin önde gelen sanayici, iş adamı, girişimci ve yöneticilerinin yeni mezun üniversite öğrencileri ile buluşma noktası olan ‘Kariyer Zirvesi’; Bahçelievler İhlas Koleji Konferans Salonu’nda başladı.
Toplantıya, Meclis Anayasa Komisyonu Başkanı ve İstanbul milletvekili Burhan Kuzu, Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Hilmi Güler, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, İhlas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Yavuz Özgün, İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okyay ile çok sayıda konuk katıldı.
3 gün sürecek zirvenin ilk gününde gençlere önemli hayat ve iş sırları veren Hisarcıklıoğlu, kendi zamanlarında farklı bir şey yaptıkları zaman büyüklerinin buna karşı çıktığını belirterek; “Büyüklerimiz bize ‘Eski köye yeni adet getirme’ derlerdi ama bu yanlış.
Özellikle çocukları ‘yeni bir şey bul’ diye yetiştirmek lazım. Eski köye yeni adet getireceksiniz. Bunu yapamazsak geri kalan milletlerin arasında yer alırız” dedi. Hisarcıklıoğlu gençlerden fikirlerinde cesur ve iletişime açık olmalarını isterken alın teri ile akıl terini birleştirmenin şart olduğunu söyledi.
SİMİTİN DEĞERİ SARAYDA ARTTI
İnovasyonun çok önemli olduğunu söyleyen Hisarcıklıoğlu “Buna en güzel örnek simittir. Önceden tablada satılan simit, saraya girince değeri arttı. 1’e satılıyorsa, 10’a satılmaya başlandı. Yanında çay, zeytin, peynir satılınca katma değeri arttı, simit satanların geliri arttı.
Türk kahvesinde bu yenileşmeyi yapamadık ve bunu Starbucks’a ve yabancılara kaptırdık. Yeniliğe, farklılığa açık olmamız lazım” dedi. Hisarcıklıoğlu hedef belirlemenin de oldukça önemli olduğunu belirterek, “Türklerle anket yapılmış, hedefleri sorulmuş. Sadece yüzde 3’ü net hedefini ortaya koymuş. Gençler hedefini belirlemeli, çok çalışmalı, Türkçeyi çok iyi konuşup en az bir dünya dilini de mutlaka öğrenmeli” dedi.
BENİM 5 DÜSTURUM VAR
Hisarcıklıoğlu hayat düsturlarını da gençlere açıklarken “Benim hayatta önem verdiğim 5 önemli düsturum var. Bunlar şöyle: “İşten artmaz dişten artar. Harcaman gelirinden fazla ise hiçbir zaman tasarruf yapma imkanın olmaz. İkincisi; işte idare olmaz. Hiçbir zaman işte idare etme yoksa seni idare ederler.
Üçüncüsü, önce kontrol sonra itimat, dördüncüsü ise hafızana güvenme, yazılı çalış... Ve son olarak da işin hilesi dürüstlüktür.
Ancak dürüstlükle kazanırsın”. İstanbul Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yunus Söylet de kariyer planlamada duygusal zekanın ve zamanlamanın çok önemli olduğunu belirterek, “Tek başına bilgi hiçbir şey. Doğru za- manlama ve zamanı doğru kullanmak önemli. Zaman artık yetmiyor, hızlanmak lazım hızlanırken de duygusal mutluluğu ön plana koymalıyız” diye konuştu.
BİRLİKTE RAHMET, AYRILIKTA AZAP VARDIR
İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okyay, başta TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu olmak üzere katılımcılara plaketle teşekkür etti. Hisarcıklıoğlu, gençlere her zaman cesur ve bir olmalarını tavsiye ederken de “25 sene önce Türk iş adamlarına ‘dünyaya açılın’ dendiğinde ‘Neyimiz var ki’ derlerdi.
Bugün ise her 3 televizyondan, 3 beyaz eşyadan biri Türk malı. Tek kusurumuz birlikte iş yapamıyoruz. Birlikte rahmet ve bereket; ayrılıkta azap vardır. Beraber hareket etmeyi öğrenelim. Önümüzdeki dönemde Türkiye’nin önü açık. Yeter ki kendi ayağımıza kurşun sıkmayalım ” dedi.
500 öğrenciyi ağırlıyoruz
İhlas Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı Mehmet Okyay, TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’na Kariyer Zirvesi’ne katılımından dolayı teşekkür plaketi takdim etti.