Nobel Ödüllü ekonomistten Türkiye açıklaması: 'Nadir görünen bir sorun yaşadı'

Nobel Ödüllü Ekonomist Paul Krugman, "Türkiye’de açıkçası modern dünyada nispeten nadir görülen türden gerçekten ciddi bir enflasyon sorununuz vardı. Fakat gerçek ekonomi bundan korktuğunuz kadar zarar görmedi" dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 27.09.2024 15:23 GÜNCELLEME 27.09.2024 15:23 EKONOMİ
Nobel Ödüllü ekonomistten Türkiye açıklaması: 'Nadir görünen bir sorun yaşadı'

Türkiye İş Bankası, kuruluşunun 100. yılında "Atatürk Vizyonuyla Gelecek Yüzyıla Bakış Konferansı" devam ediyor.

Konuşmacılar arasında yer alan Nobel Ödüllü ekonomist Paul Krugman NTV’den Deniz Tüysüz’ün Türkiye ve dünya ekonomisine ilişkin sorularını yanıtladı.

"FED BİR DİZİ FAİZ İNDİRİMİ YAPACAK"

Amerika merkez Bankası Fed faiz oranlarını düşürmeye başlaması ve gelecekte Fed’in ne gibi adımlar atacağına ilişkin soruya yanıt veren Krugman, “Fed’in bir dizi daha faiz indirimi yapacağından eminim ama ne kadar hızlı gideceklerini bilmiyorum. Sorunun sebeplerinden biri de nötr faiz oranının tam olarak ne olduğunu bilmememiz. Fed tam istihdam ve düşük enflasyonla tutarlı bir faiz oranına ulaşana kadar kesintiye devam etmek istiyor. Ancak bu rakamın ne olduğunu bilmiyoruz ve makul bir tahminin mevcut seviyenin en az 100 baz puanın altına düştüğünü düşünmesem de Fed’in en az o kadar kesinti yapacağına inanıyorum. Bu sadece bir varsayım ama bence bu çok hızlı gerçekleşecek. Resesyonun açık belirtileri ortaya çıkana kadar beklemenin hiçbir geçerli nedeni yok. Bu oranı önceden düşürmek istersiniz diye düşünüyorum” dedi.

"FAİZ İNDİRİMLERİ BORÇ YÜKÜNÜ AZALTACAK"

Hem Amerika’da hem de Avrupa’da faiz oranlarında yapılan indirimlerin gelişmekte olan ülkeleri nasıl etkileyeceğine ilişkin konuşan Krugman, ““Düşük faiz oranlarının gelişmekte olan ülkelerdeki borç yükünü kesinlikle hafiflettiği anlamına geliyor. Her yerde yatırımı teşvik ediyorlar. Ancak buna hem Birleşik Devletlerden hem de Euro Bölgesi’nden gelen yabancı yatırımlar da dahil. Bu yüzden de hepsi olumlu. Eskiden Birleşik Devletler ve şimdi de Avrupa hapşırdığında geri kalan herkes nezle olurdu. Fakat şimdi iyileşiyoruz. Kuzey Atlantik ekonomisi iyileşiyor ve bu herkes için iyi bir haber olmalı” ifadelerini kullandı.

TÜRKİYE NADİR GÖRÜNEN BİR ENFLASYON SORUNU YAŞADI

Türkiye ekonomisi ve piyasanın faiz indirimin beklentisinin Kasım ayında ya da 2025’in ilk çeyreğinde gerçekleşmesine ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Nobel Ödüllü Ekonomist Krugman, şunları söyledi:

“Biraz araştırma yaptım ama elbette detaylı bir araştırma yapma şansım olmadı. Türkiye’de modern dünyada nadir görülen türden gerçekten ciddi bir enflasyon sorununuz vardı. Fakat gerçek ekonomi bunlardan korktuğunuz kadar zarar görmedi ve büyümeyle birlikte oldukça düşük bir enflasyon beklentisi vardı. Bunun olup olmayacağını bilmiyorum ama kesinlikle mümkün görünüyor. Açıkçası biraz heteredoks bir ekonomik politikanız vardı. Bazen heteredoks politikayı desteklesem de bu durum onlardan biri değildi. Fakat politikanız daha mantıklı görünüyor ve gerçek ekonominiz de o kadar kötü görünmüyor. Bu yüzden ben nispeten iyimserim. Her şey yanlış olabilir ama gördüğüm kadarıyla bu konuda aşırı derecede depresif olmak için gerçek bir neden yok”

KAYNAK : NTV
Özgür Gündüz Haber7.com - Editör
Haber 7 - Özgür Gündüz

Editör Hakkında

Konya Selçuk Üniversitesi’nden 2006 yılında mezun oldu. 16 yıllık gazeteci. Çeşitli dergi, gazete ve ajanslarda görev aldıktan sonra 2011 yılında internet haberciliğine başladı. Pek çok haber ve röportaja imza attı. Meslek hayatına Haber7.com’da 7 yıldır ekonomi editörü olarak devam etmektedir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR