Yunanlı savcıdan çaresizlik itirafı
Yunanistan'da kara para aklanması konusunun, dosyaların çokluğu ve çalışma koşullarıyla ilgili çeşitli eksiklikler nedeniyle yeterince araştırılamadığı bildirildi.
ABONE OLYunanistan Parlamentosuna kara para aklanmasıyla ilgili 2009 yılı raporunu sunan yetkili Savcı Stelyo Grozo, ''Kara para aklanması ve offshore şirketler hakkındaki araştırmayı, dosyaların çokluğu, personel yetersizliği ve bürokrasi nedeniyle yapamıyoruz. Sadece 2009 yılında 3 bin aklama davasıyla alakadar olduk'' dedi.
Personel yetersizliğinden her çalışanın yılda 250 dosyaya bakmak zorunda kaldığını, bunun ise neredeyse günde bir dosyaya tekabül ettiğini belirten Grozo, bu nedenle 3 bin 120 dosyaya bakılamadığını söyledi. Grozo, araştırma bölümünde en az 50 çalışan olması gerekirken sadece 27 personel bulunduğunu kaydetti.
Kara para aklandığı şüphesiyle yapılan şikayetlerin büyük bölümünün bankalar, döviz büroları ve sermaye transfer şirketlerinden geldiği belirtilen raporda, araştırılan şikayetler sonucu 5 yat ile 6.2 milyon avro tutarında 22 mülke el konulduğu ifade edildi.
Raporda, ayrıca, araştırmalarda gazino, yolcu gemilerindeki şans oyunları, internet ve tele pazarlama gibi yeni kara para aklama yöntemlerine odaklanıldığı da kaydedildi.