Eroğlu: Yeniden yapılanma şart

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, ortaya çıkan ekonomik sorunları aşmak için tedbirin şart olduğunu ifade ederek, ''Yeniden yapılanma şart'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 26.11.2011 18:01 GÜNCELLEME 26.11.2011 18:01 Kıbrıs
Eroğlu: Yeniden yapılanma şart

KKTC'de yatırımların artırılabilmesi, ekonomik kalkınma için gerekli çalışmaların yapılması, mevcut ortamın değerlendirilmesi, yatırımcıların sıkıntılarının tespit edilmesi, alınması gereken yasal tedbirlerin belirlenmesi ve Türkiye ile işbirliği konularının ele alınması amacıyla oluşturulan Yatırım Danışma Konseyi'nin ikinci toplantısı, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay'ın da katılımı Girne'de yapıldı.

Cratos Otel'de yer alan toplantının açılışında KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC Başbakanı İrsen Küçük, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rıfat Hisarcıklıoğlu ve Kıbrıs Türk Ticaret Odası Başkanı Günay Çerkez konuşma yaptı.

Toplantıya, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Türkiye;nin Lefkoşa Büyükelçisi Halil İbrahim Akça, KKTC'den, Ekonomi ve Enerji Bakanı Sunat Atun, Maliye Bakanı Ersin Tatar, İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ersan Saner, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Ali Çetin Amcaoğlu, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, Milli Eğitim Gençlik ve Spor Bakanı Kemal Dürüst ile ilgili bürokratlar, KKTC ve Türkiye;deki oda ve dernek başkanları ile temsilcileri katıldı. KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'nın ev sahipliği yaptığı toplantı, TOBB, DEİK, Kıbrıs Türk Ticaret Odası ve Kıbrıs Türk Sanayi Odası'nın katkılarıyla düzenlendi.

-''Anavatan'ın deneyimlerinden yararlanmalı''-

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, açılışta yaptığı konuşmada, enerji ve yatırımlarla ilgili iki önemli olayın gerçekleştiği bugünün KKTC için önemli bir gün olduğunu söyledi.

Eroğlu, dünyanın gündeminde önemli yer eden enerjinin KKTC;nin de gündeminde olduğunu belirtti.

Uzun yıllar süren mücadelenin ardından kendi devletini kuran Kıbrıs Türkünün bugün ekonomik kalkınma seferberliği içinde olduğunu ifade eden Eroğlu, fert başına düşen gelirin 14 bin dolara yükseldiği bugünlerde KKTC;nin başladığı noktadan çok ileride olduğunu belirtti.

Kıbrıs Türkünün devletine sahip çıkması gerektiğini kaydeden Eroğlu, müzakere masasında bugün var olan Kıbrıs gerçeklerine sahip çıkılmaması halinde başarı elde etmenin mümkün olmayacağını söyledi.

Eroğlu, çok yol alınmasına rağmen yeniden yapılanmanın ve bu amaçla hazırlanan programın uygulanmasının şart olduğunu belirterek, bunu yaparken bazı tepkilerle karşılaşılmasının da normal olduğunu kaydetti. Eroğlu, ortaya çıkan ekonomik sorunları aşmak için tedbirin de şart olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC'nin ambargo ve izolasyonlar altında olduğuna işaret ederek, tüm olumsuzluklara rağmen ekonomik faaliyetlerin sürdürülmesi ve Anavatan;ın deneyiminden yararlanmak gerektiğini söyledi.

Eroğlu, ''Ekonomik programı uygulamak şarttır. Muhalefete rağmen ülkenin iyiliği için şart olan program, diyalog yöntemi tükendikten sonra uygulanmalı'' dedi.

-''Yüzde 4 büyüme bekliyoruz''-

KKTC Başbakanı İrsen Küçük de, ikincisi yapılan yıllık toplantının başarılı geçmesi ve iş çevrelerine hayırlı olması temennisinde bulundu.

Bu toplantının ülkeyi daha güzel günlere taşıyacağına inancını belirten Küçük, tanınmamışlık ve izolasyonlardan dolayı ülkenin istenilen düzeye ulaşmadığını, ancak bölgede yaşanan ekonomik krizlere bakıldığında çok iyi bir noktada olunduğunu belirtti.

Küçük, devletin yeniden yapılandırılması ve sürdürülebilir kalkınmanın hedefler arasında olduğuna işaret ederek, toplantının bu amaç doğrultusunda atılan önemli bir adım olduğunu söyledi.

Başbakan, ekonomideki gerilemenin, 2010;da kararlılıkla alınan tedbirler sonucunda ilerlemeye dönüştürüldüğünü ve bütçe açıklarının da kontrol altına alındığını anlattı.

2011;de yüzde 4 oranında büyüme beklediklerini kaydeden Küçük, 2012 - 2013 döneminde de denk bütçe yakalamayı hedeflediklerini söyledi.

İrsen Küçük, kamuda reform çalışmalarının devam ettiğini ifade ederek, mevzuatın iyileştirilmesine dönük AB uyum yasalarının ise büyük oranda hazırlandığını belirtti.

Yatırımların teşvik edilmesi amacıyla kurulan Yatırım Geliştime Ajansı'nın (YAGA) çalışmalarına devam ettiğini kaydeden Küçük, bugün imzalanacak yatırımların geliştirilmesine dönük anlaşmanın da önemli bir adım olacağını söyledi.

Küçük, maliyetin yükselmesine neden olan enerji ve su gibi girdilerin ucuzlatılması ve süreklilik arz etmesi yönündeki çalışmaların da sürdürüldüğünü belirtti.

Başbakan Küçük, tüm dünyada ekonomik kriz yaşanırken ekonomik atılımlar içinde olan Anavatan Türkiye;nin elde ettiği başarıyı KKTC'ye aktarmak istemesinin en büyük şans olduğunu ifade ederek, Türkiye;ye şükranlarını sundu.

-''Ekonomiyle ilgili icraatlar hızlandırılmalı''-

Kıbrıs Türk Ticaret Odası (KTTO) Başkanı Günay Çerkez de, ekonomide son 1 yıl içinde atılan adımların doğru yönde atıldığını, ancak yeterli olmadığını, hükümetin, cesaretlenerek, ekonomiyle ilgili icraatları hızlandırması gerektiğini belirtti.

Günay Çerkez, KKTC;deki yatırım iklimini iyileştirmek, ülke kalkınmasına katkı koymak amacıyla 1 yıl önce kurulan konsey ve bildirgesinin iş dünyasınca beğeniyle karşılandığını söyledi.

Kuruluş toplantısında belirlenen başlıkların bazılarının tamamlandığını, bazılarında ise ciddi ilerleme sağlandığını kaydeden Çerkez, yapacak daha çok iş olduğunu belirtti.

Günay Çerkez, 2010 - 2013 Kamunun Etkinliğinin ve Özel Sektörün Rekabet Gücünün Artırılması Programı;nın önemli bir kısmını, konseyin geçen yılki sonuç bildirgesinin oluşturduğunu belirtti.

Çerkez, geçen zaman içinde ''Mersin Kapısı''nın ciddi bir şekilde aralandığını, ancak hedefin ''Mersin Kapısı''nı kaldırmak olduğunu kaydetti.

Günay Çerkez, Türkiye'nin 2000;li yıllarda yaşadığı ekonomik krizler sonrasında ekonomik olarak küllerinden yeniden doğması ve bugün bir istikrar abidesi haline gelmesinin, KKTC için bir örnek olması gerektiğini sözlerine ekledi.

KAYNAK : AA