Hristofyas ve hükümetine güveni azaldı

Kıbrıs Rum kesiminde halkın, Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas ve Rum hükümetine güveninin azaldığı, BM ve AB'ye olan güvenin Rum meclisi ve siyasilere olan güvenden daha fazla olduğu belirtildi.

ABONE OL
GİRİŞ 23.12.2011 15:21 GÜNCELLEME 23.12.2011 15:21 Kıbrıs
Hristofyas ve hükümetine güveni azaldı

Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde alınan ekonomik önlemler kapsamında Eurobarometre araştırması yaptırdı. Eurobarometre araştırması 5-20 Kasım tarihleri arasında, Avrupa Komisyonu adına, AB üyesi 27 ülkeden 31 bin 659 kişinin katılımıyla gerçekleştirildi, araştırmaya, Kıbrıs Rum kesiminden 504 kişi katıldı.

Rum basınına göre, Rum kesiminde yapılan araştırmada, Rumların, Hristofyas'a ve hükümete olan güvenlerinde azalma görüldü.

Araştırmaya göre, 2011 yılının Mayıs ayından bu yana, Hristofyas'a olan güven yüzde 17 oranında azalarak, yüzde 29'a düştü. Hükümete güvenmediğini belirtenlerin sayısı ise, bahar aylarından bu yana yüzde 17 oranında artış göstererek yüzde 65'e çıktı.

Araştırmaya göre, siyasi partilere olan güven yüzde 8'le sınırlı kaldı. Araştırmaya katılan Rumların yüzde 87'si de siyasi partilere hiç güvenmediğini söyledi. Rumların yüzde 27'si Meclis'e güvendiğini, yüzde 67'si güvenmediğini belirti.

BM'ye güvenip güvenmedikleri sorulan Rumların yüzde 29'u güvendiğini, yüzde 62'si de güvenmediği yanıtını verdi.

AB'ye olan güven konusunda ise, araştırmaya katılan kişilerin yüzde 47'si olumlu görüş belirtirken, yüzde 42'si olumsuz görüş belirtti.

Rum ekonomisiyle ilgili olarak ise, araştırmaya katılanların yüzde 79'u, ekonominin şu anki gidişatının kötü olduğuna yönelik görüş belirtti. Katılımcıların yüzde 21'i ise, ekonominin gidişatının iyi olduğu görüşünde.

Eurobarometre araştırmasına göre, en büyük problemin ne olduğu sorusuna, katılımcıların yüzde 62'si ''ekonomi'', yüzde 56'sı ''işsizlik'', yüzde 17'si ''enflasyon'' yanıtını verdi.

Ekonominin gidişatıyla ilgili beklentiler konusundaki soruyla ilgili olarak ise katılımcıların yüzde 25'i ekonominin daha da kötüye gideceği, yüzde 16'sı iyiye gideceğine yönelik görüş belirtti. Yüzde 54'lük kesim ise, mevcut durumda herhangi bir değişiklik olmayacağı görüşünde.

KAYNAK : AA