Eroğlu, New York zirvesi son şans

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 22-24 Ocak'ta New York Greentree'de yapılacak beşinci üçlü zirvenin Kıbrıs için de BM için de ''son şans'' olacağını söyledi.

ABONE OL
GİRİŞ 24.12.2011 17:12 GÜNCELLEME 24.12.2011 17:12 Kıbrıs
Eroğlu, New York zirvesi son şans

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Beyarmudu Belediyesi'yle ''Kent Konseyleri'' konulu toplantı için KKTC'de bulunan kardeş belediye Antalya Kepez Belediyesi Başkan Yardımcısı Mesut Kocagöz ve beraberindeki heyeti kabul etti. Görüşmede KKTC'deki Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip de hazır bulundu.

Heyeti kabulündeki konuşmada, Kıbrıs sorununa da değinen Cumhurbaşkanı Eroğlu, müzakere masasında arkalarında güçlü bir Anavatan olduğunu hissetmenin kendilerine güç verdiğini belirterek, şöyle konuştu:

''Müzakerelerle bir yere varmaya çalışıyoruz. Yaşayabilir, kalıcı bir anlaşma yapmaya çalışıyoruz. Sadece bizim arzumuzla bir yere varılamayacağını sık sık söylüyoruz. Karşı tarafın da aynı niyeti sergilemesi gerekir ki bir yere varabilelim.

Yakın bir gelecekte, 22-24 Ocak'ta New York'a yakın Greentree'de bir araya geliyoruz. Kıbrıs'ta son iki toplantımız kaldı liderler olarak. Mekik diplomasisi düne kadar devam etmiştir. Şimdi araya Christmas (Noel) girdi ve bir müddet görüşmeler buzdolabına giriyor ama Christmas'tan sonra tekrar mekik diplomasisi ve 2 liderler görüşmesi ve bilahare Greentree'de son üçlü zirve gerçekleşecek.

Bu bizim için son şans diyebileceğimiz bir zirve. BM için de son şans. Çünkü yıllardır iyi niyet misyonuyla yürütülen görüşmelerde anlaşma metni ortaya çıkmamış değildir, çıkmıştır ama hep reddeden Rum tarafı olmuştur. Buna rağmen her zaman avantajlı Rum tarafı görülmüş, Türk tarafı suçlanmış ama son zamanlarda bizim ortaya koyduğumuz iyi niyetle Rumların uzlaşmazlığı ortaya çıkmaya başlamıştır. Bu da güzel birşey. Çünkü yıllardır dünyayı aldatıyorlar 'Türkler uzlaşmaz' diye. Halbuki gerçek manada uzlaşmazın Rumlar olduğunu dünya çoktan anlamıştır da kabullenmeleri zordur. Bugün artık kabullenilen bir gerçek noktasına gelmiştir.

Bu son üçlü zirvede bir çıkış yolu, daha doğrusu anlaşmaya giden bir yol bulabiliriz hala diye düşünüyorum. Olur mu olmaz mı göreceğiz.''

-''Kardeş belediyeler uygulaması ve işbirliği son derece anlamlı''-

Eroğlu, ayrıca, KKTC'deki belediyelerin Türkiye'dekilerle kardeş belediye uygulamalarının ve işbirliğinin son derece anlamlı olduğunu, tecrübelerden faydalanarak benzer çalışmalar yapılmasının önem taşıdığını söyledi.

Eroğlu, dostluk ve sevgi bağları kurulmasının, kardeş belediye uygulamalarının kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, ''Birbirimizden farkımız yok. KKTC devletinin nasıl kurulduğunu, yaşatıldığını gayet iyi biliyoruz. Türkiye'nin Anavatanımız olması yanında garantörümüz olması bizim için bir şans'' diye konuştu.

Eroğlu, Türkiye ile ekonomik işbirliği içinde yapılanların ve dış dünyaya açılmada sağlanan kolaylıkların kendileri için büyük önem taşıdığını ifade etti.

Mesut Kocagöz de Kıbrıs Türklerinin kendileri için vazgeçilmez olduğunu, Cumhurbaşkanı Eroğlu'nu da takdirle, gurur duyarak izlediklerini söyledi.

Kocagöz, ziyaretin anısına Cumhurbaşkanı Eroğlu'na plaket takdim etti.

KAYNAK : AA