Eroğlu: Al-ver olmadan adada anlaşma olmaz

KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakerelerinde karşılıklı al-vere de başlayamadıklarını ifade ederek, ''Al-ver olmadan da anlaşma olmaz'' dedi.

ABONE OL
GİRİŞ 07.03.2012 18:06 GÜNCELLEME 07.03.2012 18:06 Kıbrıs
Eroğlu: Al-ver olmadan adada anlaşma olmaz

Cumhrubaşkanı Eroğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla Sibel Sorakın başkanlığındaki, ana muhalefet Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Kadın Örgütü heyetini kabul etti.

Kabulde yaptığı açıklamada, devam eden Kıbrıs müzakerelerinde Kıbrıs Türk tarafının bazı konularda bir iki adım daha atmayı planladığını, ama çok da ileriye gidemeyeceğini, çünkü Rum tarafının herşeyi 'aldığını' ancak adım atmadığını anlatan Eroğlu, ''Bir verirsin, iki verirsin, üçüncüde karşılık beklersin. Maalesef henüz al-vere de başlayamadık. Al-ver olmadan da anlaşma olmaz'' dedi.

Rum tarafının adım atması halinde kendilerinin de atacağı adımlar olduğunu kaydeden Eroğlu, ''Bugüne kadar ortaya koyduğumuz görüşler ve karşı beklediğimiz görüşler var, o karşı görüşler gelirse elbette bir kaç adım daha atacağız. Yani sırf anlaşmamak için değil, anlaşmak için, yol açmak için'' dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, Kıbrıs'ta müzakerelerin sürdüğünü ve Kıbrıs'ta bir anlaşma arayışı olan tarafın kendileri olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

''Kıbrıs Türk tarafı genel olarak müzakere masasında olan kriterler bazında bir anlaşmayı arzu etmektedir. Ancak anlaşmanın iki taraf arasında olacağı gerçeğini göz ardı etmemek gerekir. Bugüne kadar müzakere masasında öneri sunan, sizin söylediğiniz gibi bir adım değil iki adım atan ama karşısındakinin aynı noktada durduğunu gören bir pozisyondayız.''

 -Çapraz oy konusu-

Müzakerelerde çapraz oy konusunda yapılan tartışmaları ve önerileri anlatan Eroğlu, Rumların masaya getirilen hiçbir öneriyi kabul etmediğini, hep reddeden taraf olduğunu vurguladı.

Eroğlu, çapraz oy konusunda şunları söyledi:

''Yönetimin seçimi konusunda masada bir Türklerin bir de Rumların olmak üzere iki önerisi var. Biz çapraz oya şiddetle karşıyken açılım yaptık, 'kararı halk versin, referanduma sunalım' dedik. Hristofyas da 'ben biliyorum iki halk da reddedecek' dedi, biz de 'iki halkın reddedeceğini bildiğin şeyde niye ısrar ediyorsun' dedik.

Senato kararıyla dedik. Biliyorsunuz senatoda eşit sayıda Türk ve Rum milletvekili olacak, her partiden. Bunu da kabul etmemiştir.

Sayın (BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Alexander) Downer bize bir öneri sunmuştu bu çapraz oyla ilgili, bunu da pek söylemedim ama... İlk seçim 6 yıllık olacaktı, (başkanlığı) 4 yıl Rumlar 2 yıl da biz yapacaktık. Downer bize 'siz bu 24 ayı 20 aya indirirseniz Rum tarafı bunu kabul edecektir' dedi ve biz bu öneri ile gittik ama maalesef Rum tarafı bunu da kabul etmedi.

Yani Genel Sekreter adına bize öneri sunan kişi ve bu öneriyi sunarken de 'Rum tarafı bunu kabul edecek' dediği için bu öneriyi sunduk ama Rum tarafı yine reddetti.

Yani karşımızdaki tarafın, Rum tarafının şu anda Cumhurbaşkanı olan kişinin psikolojik yapısının, geçirdiği o zor günleri, önünde de seçimler vardır, muhtemel adaylığı konusunda nasıl bir tavır izlemesi gerektiğini düşündüğünüz zaman göreceksiniz ki Hristofyas'ın bize yönelik tavırlarında hiçbir değişiklik olmayacak. Temennimiz bir sürpriz yapmasıdır.''

Kabulde, tüm kadınların Dünya Kadınlar Günü'nü kutladığını da belirten Eroğlu, Kıbrıs Türk kadınlarının siyasi partiler ile çeşitli sivil toplum örgütlerinin çatısı altında yer almasının ülke demokrasisi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı ve kadınların çalışmalarını takdir ettiğini kaydetti.

CTP Kadın Örgütü Başkanı Sibel Sorakın da, ziyarette Cumhurbaşkanı Eroğlu'na Kıbrıs müzakereleri ile ilgili hazırladığı bir mektubu sundu.

CTP Kadın Örgütü heyeti, görüşme sonrası Ledra Palace sınır kapısına giderek, aynı mektubu BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Alexander Downer'e ulaştırılması amacıyla BM yetkililerine verdi.

Kıbrıs müzakerelerini sürdüren her iki lider ile BM Genel Sekreteri'ne ''çıkmaza sürüklenen görüşmeleri başarıyla sonuçlandırma konusunda daha kararlı bir duruş sergilenmesi'' çağrısınının yer aldığı mektubun, yarın Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'a verileceği belirtildi.