Basın konseyinden Fanatik karar!
Basın Konseyi, Fanatik gazetesi hakkında, Tansel Ergül ve 200 kadar Fenerbahçe taraftarının şikayetini ''yersiz'' buldu.
ABONE OLBasın Konseyinden yapılan yazılı açıklamada, Tansel Ergül ve 200 kadar Fenerbahçe taraftarının, Fanatik gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakkalkurt hakkında başvuruda bulunduğu kaydedildi.
Açıklamada, başvuruda şikayetçilerin, ''Fanatik Gazetesinin 22 Ekim 2008 günkü sayısında 'Fenerbahçe Aragones ile yola devam etmeli diyenler parmak kaldırsın' başlıklı haberin altında, tam sayfaya yakın kullanılan fotoğrafın, batı toplumlarında küfür veya protesto anlamındaki kalkan parmak görüntüsü ve boyutu verildiğini'' ifade ederek, bu durumun Basın Meslek İlkeleri'nin, ''Kişileri ve kuruluşları, eleştiri sınırlarının ötesinde küçük düşüren, aşağılayan veya iftira niteliği taşıyan ifadelere yer verilemez'' şeklindeki 4.maddesinin ihlal edildiğini öne sürdükleri bildirildi.
Fanatik gazetesi Sorumlu Yazı İşleri Müdürü Hasan Çakkalkurt'un Konseye gönderdiği cevap yazısında, şu görüşleri bildirdiği kaydedildi:
''Şikayete konu olayda Türk futbolunun büyük markası olan Fenerbahçe'nin son maçlarında aldığı sonuçlar, taraftarları arasında büyük infial yaratmaktadır. Fenerbahçe-Arsenal maçından sonra da gazetemizin manşetinde kullanılan fotoğraf, üstünde atılan başlık ile bir bütün teşkil etmektedir. Parmağın kaldırılış şekline gelen yorumların farklılık teşkil etmesi, editörlerimiz açısından bir problem olarak görülmemiştir, bir tepki olarak algılanmıştır. Batı kültüründe görülen bu parmak hareketi, şehirli kültürümüze az da olsa girmiş olmakla beraber pek çok kişi için de hiçbir anlam ifade etmemektedir. Ayrıca kullanılan fotoğraf özel çekim ya da kurgu değildir. Aynı hareketin benzerleri naklen yayın esnasında tribünler gösterilirken ekranlara da yansımaktadır.''
Basın Konseyi Yüksek Kurulunun (BKYK) konuyu değerlendirdiği ifade edilen açıklamada, ''BKYK, Fanatik gazetesinde yayımlanan fotoğrafın kurgu ya da montaj olmadığını göz önüne almıştır. Yüksek Kurul, fotoğrafa yansıyan görüntünün kitlesel nitelikte bir ifade özgürlüğü olarak değerlendirilmesi gerektiğini, kaldı ki milyonlarca kişinin canlı izlediği bir görüntünün gazetede fotoğraf olarak yayımlanmasının Basın Meslek İlkeleri'nin herhangi bir maddesini ihlal etmediğini saptayarak, şikayetin yersiz bulunduğuna oy çokluğu ile karar vermiştir'' denildi.
(aa)