Kommagene Uygarlığı krallarından II. Mithridates’in Adıyaman’ın Besni ilçesindeki 2060 yıllık mezar yapısı olan Dikilitaş (Sesönk) Tümülüsü, zorlu arazi yapısıyla ulaşılabilen konumuyla doğa yürüyüşü sevenleri bekliyor.
KORUMA ALTINA ALINDI
Dikilitaş köyü kırsalındaki kayalık ve yüksek tepede konuşlu yapı, 1990 yılında Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğünce koruma altına alındı.

Nemrut Dağı ve Karakuş Tümülüsü ile tarihi bağlarının bulunduğu değerlendirilen yapıya dağlık arazide yaklaşık 40 dakikalık yürüyüşle ulaşılabiliyor.
YAPISIYLA DİKKAT ÇEKİYOR
Köy merkezinden yapılan yürüyüşle varılan tümülüs, benzerlerinden farklı şekilde ana kayaya oyularak yapılmış olması ve mezar odasına merdivenle ulaşılabilmesiyle dikkati çekiyor.

2060 YIL ÖNCESİNE TARİHLENDİRİLİYOR
Müze Müdürü Mehmet Alkan, gazetecilere, tümülüsün Nemrut Dağı’nı inşa eden l. Antiochos’un oğlu ll. Mithridates’in mezarı olduğunu dile getirdi.
Kral II. Mithridates’in MÖ 36 ile MÖ 21 yılları arasında hüküm sürdüğünü belirten Alkan, “Kral, annesi İsias ve kız kardeşi Antiochis için Karakuş Tümülüsü’nü yaptırmasının ardından kendi mezarını da bugünkü Dikilitaş bölgesine inşa ettirmiş. Vefatının ardından bu mezara defnedildiğini biliyoruz yani yaklaşık 2060 yıl öncesine tarihlenen bir yapıdan bahsediyoruz.” diye konuştu.

Bölgenin sarp ve dağlık yapısına dikkati çeken Alkan, alana önce araçla, ardından da yaya olarak ulaşılabildiğini belirterek, “Buradaki alana araçla ulaşım mümkün değil. Yaklaşık 40 dakikalık zorlu bir yürüyüşle alana ulaşabiliyorsunuz. Bu durum, hem bilimsel araştırmaları hem de alanın kamuoyuna tanıtımını uzun yıllar boyunca zorlaştırdı.” ifadelerini kullandı.
Tümülüsün mimari yapısıyla Kommagene Krallığı’nın karakteristik özelliklerini taşıdığını söyleyen Alkan, “Nemrut Dağı ve Karakuş Tümülüsü gibi yapılarla tarihi bağları olan bu alan, Kommagene’nin daha az bilinen ancak en az onlar kadar önemli miraslarından biridir.” dedi.
