Bakan Çelik: Mülki amirler şiddeti izah etmeli
Çalışma Bakanı Çelik, mülki amirlerin Taksim’de 1 Mayıs olaylarında yaşanan sert davranışlara açıklama getirmesi gerektiğini söyledi. Çelik “Daha olayların en başından bu kadar güç kullanılmalı mıydı, emin değilim” dedi.
ABONE OLÇalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik, istihdam paketinin görüşmeleri için geldiği Sağlık, Aile ve Sosyal İşler Komisyonu’nda 1 Mayıs olaylarına ilişkin soruları yanıtladı. “Turistler coplandı, hastaneye gaz bombaları atıldı. Bunlardan rahatsızlık duydunuz mu?” sorusuna Çelik, “70 milyon nasıl rahatsızlık duyduysa, biz de rahatsızlık duyduk. Olumsuz görüntülere, kim olumlu bakabilir. ‘Hastanelere, şuraya gaz bombası atıldı’ gibi yaklaşımları da doğru bulmuyorum. Bir kargaşa yaşanmıştır, o esnada da hastaneyi etkisi altına almıştır. Böyle bir soru olabilir mi; Hastaneye, polis gaz bombası atıyor” karşılığını verdi.
“Olayları bir yönüyle görüyoruz. Polisin bu şekilde, işin başlangıcında sert davranmasının, polis, emniyet, güvenlik açısından, mülki amirler tarafından bir izahı gerekiyor” diyen Çelik, şöyle konuştu:
“İşin başında bu kadar sert davranılmalı mıydı, bunun izahı nedir, onu bilemiyorum. Bu görüntüler olmamalıydı. Bunun için de gerekli çabayı gösterdik. Taksim’e gidilseydi, mitingler bir şölen havasında yapılsaydı, önümüzdeki günlerde de talepler daha olgun ortam içinde gelişseydi... Bir açılımdı dedik, bu açılımı çok çok, istediğimiz gibi kullanamadık. Ama çok daha olumsuz sahnelerin, olayların cereyan etmemesi de, bu yönüyle olumsuzluklara rağmen bir teselli görüyoruz. Ölüm, daha feci durumlar olmadı. Bu yönüyle sevindirici. Ama olayları, görüntüleri tasvip etmemek mümkün değil.”
SENDİKA BAŞKANLARI SORUMLU DAVRANDI
Çelik, sendika başkanlarının, belirli bir saatten sonra, olumlu ve sorumlu bir davranış sergilediğini, daha olumsuz sahnelerin yaşanmaması için ciddi bir karar aldığını kaydetti. Çelik, “Gecikmeli de olsa, ilgili sendika başkanlarının aldıkları karar da bir sorumluluğun gereğiydi. Olayların, daha olumsuz bir noktaya gelmemesine de bu karar engel olmuştur. Kendilerine teşekkür ediyorum” dedi.