ATM mescit: FETÖ'nün "AVM" planı deşifre oldu! Dolaplarda akan kirli para trafiği

İzmir Cumhuriyet başsavcılığı koordinesinde İzmir Emniyet Şube Müdürlüğü, FETÖ’nün güncel eğitim ve finans yapılanmasına yönelik operasyon düzenledi. Işık evleri olarak bilinen örgüt evlerinin 52 üyesi tek tek deşifre oldu.

ABONE OL
GİRİŞ 09.06.2026 16:03 GÜNCELLEME 09.06.2026 16:58 SİYASET
ATM mescit: FETÖ'nün "AVM" planı deşifre oldu! Dolaplarda akan kirli para trafiği

İzmir Cumhuriyet başsavcılığı koordinesinde İzmir Emniyet Şube Müdürlüğü, “FETÖ’nün güncel eğitim ve finans yapılanması”na yönelik düzenlediği operasyon, örgütün akılalmaz gizlilik yöntemlerini gözler önüne serdi. "Işık Evleri" olarak bilinen evlerde kalarak, örgütsel faaliyetlerini finanse etmek için AVM mescitlerindeki emanet dolaplarını "bankamatik" gibi kullanan hücre yapılanması, teknik ve fiziki takiple çökertildi.

ÖRGÜT EVİNE BASKIN: 52 ŞÜPHELİ KISKIVRAK

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı koordinesinde, İl Emniyet Müdürlüğü ve İstihbarat Şube Müdürlüğü tarafından yürütülen titiz çalışmalar neticesinde, Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) "Güncel Eğitim Yapılanması"na ağır bir darbe indirildi. Örgütün gizliliği en üst seviyede tutarak "Işık Evi" olarak bilinen hücre evlerinde faaliyetlerini sürdürdüğü ve bu evleri yasa dışı yollarla finanse ettiği tespit edildi. Operasyon kapsamında, 10’u ev sorumlusu, 42’si bu evlerde kalan örgüt mensubu olmak üzere toplam 52 şüpheli hakkında işlem başlatıldı.

  • İzmir’de öğrenci evi adı altında örgütün finanse ettiği 17 “Işık Evi” tespit edildi.

  • Sorumlu düzeyinde faaliyet yürüten 5 şüpheli kod ismi kullanıyordu.

  • Evlerin sorumlu örgüt üyeleri tarafından finanse edildiği tespit edildi.

Şüphelilerin Örgüt tarafından yurt dışında gezi adı altında farklı Balkan ülkelerine (vizesiz) eğitim kamplarının düzenlendiği ve kamplara yönlendirdiği ve bu kapsamda (17) şüphelinin söz konusu yurt dışı eğitim kamplarına katıldığı, eğitim kamplarına (5) grup halinde toplamda (10) dosya şüphelisi aynı grup halinde yurt dışındaki eğitim faaliyetine katıldıkları tespit edildi.

PARA TRAFİĞİNDE "AVM MESCİDİ" YÖNTEMİ

Emniyet birimlerinin yaptığı fiziki takip çalışmaları, FETÖ terör örgütünün finansal deşifreyi önlemek için başvurduğu şeytani planı gün yüzüne çıkardı. Örgüt üyelerinin, İzmir’deki popüler bir AVM’nin kadın mescidi girişinde bulunan kilitli/şifreli emanet dolaplarını para alışverişi için kullandığı belirlendi.

Şüphelilerin, fiziksel temastan kaçınmak ve iz bırakmamak adına paraları siyah veya beyaz poşetler içerisinde bu dolaplara bıraktığı, kısa süre sonra ise bir başka örgüt üyesinin gelerek şifreli dolaptan emaneti aldığı anbean kaydedildi.

DOLAPLARDAN SERVET ÇIKTI: NAKİT PARA, ALTIN VE ALIŞVERİŞ KARTLARI

İstinye Park AVM kadın mescit girişinde bağımsız bölümde bulunan kilitli/şifreli emanet dolabına dosya şüphelisi Makbule BAL (Elif Kod) isimli şahsın geldiği “1” numaralı dolabı açarak çantasından çıkardığı beyaz renkli poşeti dolap içerisine bırakarak kapattığı akabinde mescit kapısından çıktığı tespit edilmiştir. Dolap içerisine bırakılan 1 adet A101 alışveriş kartı ve 100 bin TL parayı dosya şüphelisi Aleyna eşlem nur Özden isimli şahsın aldığı ekipler tarafından tespit edildi.

İstinye Park AVM kadın mescit girişinde bağımsız bölümde bulunan kilitli/şifreli emanet dolabına Elif Kod Makbule BAL tarafından bırakılan poşette 120 bin TL’yi  dosya şüphelisi Mehlika Sultan ŞANLI isimli şahsın aldığı tespit edilmiştir.

KOD İSİM VE GSM MASKESİYLE TAM GİZLİLİK

Hücre evlerinden sorumlu olan örgüt yöneticilerinin; "Elif", "Leyla", "Rüveyda" ve "Başak" gibi kod isimler kullandığı saptandı. Şüphelilerin yakalanmamak için geliştirdikleri bir diğer yöntem ise "GSM maskeleme" oldu. Örgüt üyelerinin, hücre evlerine girmeden yaklaşık 4 saat önce telefonlarını kapattıkları veya evlerin yakınında baz sinyali vermemek için cihazlarını yanlarına almadıkları fiziki takip tutanaklarına yansıdı.

BALKAN ÜLKELERİNDE "VİZESİZ" EĞİTİM KAMPLARI

Soruşturmanın derinleştirilmesiyle, FETÖ’nün güncel yapılanmasındaki isimleri diri tutmak için yurt dışı organizasyonları düzenlediği de ortaya çıktı. 2023 ile 2026 yılları arasında örgütün; Bosna Hersek, Makedonya ve Arnavutluk gibi farklı balkan ülkelerine vizesiz seyahat edilme imkanı olduğundan "gezi" adı altında eğitim kampları organize ettiği belirlendi.

Dosya kapsamında yer alan 17 şüphelinin bu kamplara katıldığı, şüphelilerden 5 grup halinde toplam 10 şüphelinin aynı grup halinde yurt dışı eğitim faaliyetlerine katıldığı yapılan incelemelerde tespit edildi. Örgüt sorumlularından Rümeysa Şanal ve Fatma Dal’ın 16.08.2024 tarihinde İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanında Bosna Hersek ülkesine yaptıkları uçuş kayıtlarından aynı uçakla ve aynı tarihlerde grup halinde yurt dışına çıktıkları tespit edildi.

Mücahit Çetin Haber7.com - Editör

Editör Hakkında

1993 yılında İstanbul’da doğdu. İstanbul Üniversitesi Gazetecilik Bölümü’nden mezun olduktan sonra Üsküdar Üniversitesi Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünde yüksek lisansını tamamladı. Medya kuruluşlarında gündem ve özel haber editörü olarak görev aldı. Halen Haber7’de özel haber editörü olarak çalışıyor. ‎

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR