Teknoloji meraklıları Robot Olimpiyatı'nda buluştu

Çankaya Üniversitesi Yapay Zeka ve Robotik Topluluğu'nun bu yıl ikincisini düzenlediği ve 150'ye yakın robotun yer aldığı 'RoboÇankaya, Robot Olimpiyatları' başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 04.04.2009 14:24 GÜNCELLEME 04.04.2009 14:24 TEKNOLOJİ
Teknoloji meraklıları Robot Olimpiyatı'nda buluştu

Çankaya Üniversitesindeki etkinliğin açılışında konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Yahya Kemal Baykal, Çekoslovak dilinde robotun ''esir'' ve ''hizmet eden'' anlamlarına geldiğini söyledi.

Robotları ''Hiç yorulmaz, kimseyi üzmez, kıskançlık yapmaz'' sözleriyle tanımlayan Baykal, robotların insan yaşamını tehdit eden durumlarda pek çok işlevi yerine getirdiğini ifade etti.

Günümüzde taşıt, üretim hattı, gemi, uçak, ilaç, bilişim gibi pek çok sektörde kullanılan robotların, algılama, anlama, öğrenme, muhakeme etme, problem çözme, hareket, konuşma ve hafıza gibi özellikler taşıdığını anlatan Baykal, ''Gelecekte robotlar, insanın düşünme ve algılama kapasitesinin üzerinde, çok hızlı öğrenen ve her şeyi bilir olacak'' dedi.

Baykal, gelecekte ''doktor, sürücü, futbolcu, sanatçı ve öğretim üyesi'' gibi çeşitli mesleklerde de robotların kullanılacağını dile getirdi.

Yapay Zeka ve Robotik Kulübü Başkanı Arınç Köktür ise etkinlikte Türkiye'nin en büyük robot yarışmalarından birinin yapılacağını bildirdi.

Köktür, Türkiye'deki robot çalışmaları üzerine panel ve söyleşilerin yapılacağı etkinlikte, serbest, sumo ve mini sumo dallarında 150'ye yakın robotun yarışacağını belirtti.

Etkinlikte, Boğaziçi Üniversitesi Robot Futbolu ekibinin de gösteri sunacağını anlatan Köktür, ayrıca Uzay Okulu kurucusu Rıdvan Yılmaz'ın ve çeşitli üniversitelerden öğretim üyelerinin sunum yapacaklarını kaydetti.

Yarışmada dereceye girenlerin ödülleri, Çankaya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç'in katılacağı törenle yarın sahiplerine verilecek.

KAYNAK : AA