Yunan cumhurbaşkanından ilgiç sözler

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, "Kıbrıs sorunu çözülmeden, Türk-Yunan ilişkilerinin tam bir normalleşmeye gitmesinin söz konusu olmadığını" söyledi.

Bizi Takip Edin
GİRİŞ 29.07.2007 16:14 GÜNCELLEME 29.07.2007 16:14 DÜNYA
Yunan cumhurbaşkanından ilgiç sözler
Yunan cumhurbaşkanından ilgiç sözler

Yunanistan Cumhurbaşkanı Karolos Papulyas, "Kıbrıs sorunu çözülmeden, Türk-Yunan ilişkilerinin tam bir normalleşmeye gitmesinin söz konusu olmadığını" söyledi. Papulyas, 3. Makarios'un 33. ölüm yıl dönümü dolayısıyla düzenlenen etkinliklere katılmak üzere dün geldiği Güney Kıbrıs'ta yayımlanan Fileleftheros gazetesine verdiği demeçte, Rumların AB üyeliğinin Kıbrıs sorununa ilişkin dinamiği değiştirdiğini belirtti.


Adanın kuzeyinde "işgal" olduğu iddialarını yineleyen Yunanistan Cumhurbaşkanı, "Avrupalı ortaklarımız er ya da geç Kıbrıs sorunuyla ilgilenmek zorundadırlar. Avrupa toprağının bir bölümünde 'işgal' vardır, bunu hatırlatmamız gerekir" diye konuştu. "Kıbrıs sorunu çözülmeden, Türk-Yunan ilişkilerinin tam bir normalleşmeye gitmesinin söz konusu olmadığını" kaydeden Papulyas, "Türkiye'de yeni hükümetin oluşturulmasıyla birlikte Kıbrıs sorununun çözümü yönünde ciddi bir olasılık olacağı konusunda iyimser olup olmadığı" sorusuna şu karşılığı verdi: "Kıbrıs sorununun çözülmesi için Türkiye'nin uluslararası hukuka ve Avrupa gerçeğine saygı göstermeyi kabul etmesi gerekir. 'İşgal' ordusunun varlığı ve müdahale hakkı uluslararası meşruiyete ve Avrupa ortak mantığına uygun değildir.


Türkiye'nin, dış politikasının temel ilkelerini gözden geçirmeyi kabul etmesi için ağır baskı görmesi, yani taksim felsefesinde bir çözüm dayatma çabasında yalnız kalması gerekir." Papulyas, kendisiyle röportaj yapan gazetecinin, "Açıkça Annan Planından söz ediyorsunuz" demesi üzerine, "Annan Planına atıfta bulunmamızın bir manası yok. Kıbrıslı Rumların ezici çoğunluğu tarafından reddedildi. Bundan sonra bulunacak çözüm, uluslararası hukuk kurallarına ve Güvenlik Konseyi kararlarına dayanan bir çözümden başkası olamaz. 'Kıbrıs'ın AB üyeliği; Avrupalı ortaklarımızın er veya geç ilgilenmek mecburiyetinde oldukları Kıbrıs sorunuyla ilgili dinamiği değiştirdi. Avrupa toprağının bir bölümünde 'işgal' vardır ve bunu hatırlatmalıyız" ifadelerini kullandı.


"Çözümsüzlük halinde taksimin kesinleşeceği ve KKTC'nin ayrı devlet olarak tanınacağı yönündeki korkuları paylaşıp paylaşmadığı" sorusuna da Papulyas, Türkiye'nin 1983'ten beri KKTC'nin statüsünün yükseltilmesini istikrarla istediğini ifade ederek, "Korku, Kıbrıs sorununa adil ve yaşayabilir çözüm bulunmasına kötü danışmandır. Kıbrıs Helenizmi 'işgale' 33 yıl dayandı. Geleceğine, baskıcı şekilde karar vermeme hakkına sahiptir" karşılığını verdi.

YORUMLAR 6 TÜMÜ
  • SahinYilmaz 18 yıl önce Şikayet Et
    AB´imis.... Tam bir Yunan tutumu: Kari Dayak yedi, simdi kosa kosa Kocasina gidip, hüngür hüngür agliyip sikayet ediyor. Kendi cözemedigni baskasina cözdürecek göya. Ülen biz o numaraya yutarmiyiz. Dünya bir Yana BIZIM Kibris bir yana. Halep ordaysa Arsin burda. Sana tek bir tavsiyem var, Sarapi fazla kacirtmadan gel, yoksam yine aglamaya baslarsin, sikayete mecbur kalrisin, kiz.
    Cevapla
  • Ismail Yildiz 18 yıl önce Şikayet Et
    bu nasil zihniyet. biryandan kibrisi ayri devlet olarak tanimliyacaksin diger yandan türkiye ile iyi iliskilerde olmayacaksin. sorun nerdedir anlamis degilim. eger türkiyenin kibrisla sorunu varsa sorun ikisinindir yunanistani ne ilgilendirir. ve ayrica türkiye kibris sorununu birlesmis milletler teskilatinda cözmek istiyor... yoksa yunanistan türkiyeye karsi kibris bahane olmakla özel sorunumu var??? buda ab icinde ve komsu olarak iki ülkeye yakismas...
    Cevapla
  • laskopat 18 yıl önce Şikayet Et
    mantıklı ol. o kim ki bnm yavru vatanıma ilgili bu şekilde konuşuyor kıbrıs türklerindir türklerin kalacak . birleşmeyi isteyerek nüfüs çokluğu ile adayı alma planınızı herkez biliyor
    Cevapla
  • haydar pirpir 18 yıl önce Şikayet Et
    efendiiiii. sözünü bil de konuş neresi işgal altında siz hala orada yer bulduğunuza şükredin. orası atalarımın kanlarıyla suladığı vatan toprağıdır.
    Cevapla
  • hakan peko 18 yıl önce Şikayet Et
    . Biz de çözmeden yanayız. kabul edin KKTC\'yi, çözülsün. Haaa bir de, hemen buradan Rauf Denktaş takımı kendine ekmek çıkarmasın. Çünkü KKTC\'yi dünyada haklı çıkaran idare Ak parti idaresi oldu. Saygılarımla.
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR