Kral Selman'ın mesajı ne anlama geliyor?

Kral Selman'ın bugün yaptığı konuşmada dikkat çeken mesajlar vardı. Haber7.com yazarı Taha Dağlı, Selman'ın mesajını analiz etti.

ABONE OL
GİRİŞ 19.11.2018 16:49 GÜNCELLEME 19.11.2018 17:28 DÜNYA
Kral Selman'ın mesajı ne anlama geliyor?
Kral Selman'ın mesajı ne anlama geliyor?

Taha Dağlı - Haber7.com / Analiz

 

 

Kral Selman bugün bir konuşma yaptı. Kaşıkçı cinayetinin bir numaralı şüphelisi olan oğlu Muhammed bin Selman için “İnsan kaynaklarını geliştirmeye ve gençliği geleceğin mesleklerine hazırlamaya odaklansın” dedi.

KRALDAN OĞLUNA MESAJ

 

 

Kaşıkçı krizinin göbeğindeki ülke olan Suudi Arabistan’da Kral Selman dün bazı açıklamalar yaptı.

Kaşıkçı’dan tek kelime bahsetmedi. Ancak “üstü kapalı” denilebilecek türden çok önemli mesajlar verdi. Oğlu, cinayetin bir numaralı zanlısı. Aynı zamanda Veliaht prens.

PRENS SELMAN'IN AZLEDİLMESİNİ İSTİYORLAR

Dünyanın gözü Riyad’da, Muhammed bin Selman’ın azledilmesi isteniyor. En azından son bir yıldır olduğu gibi “artık tüm ipler onun elinde kalmasın” diyenlerin sayısı bir hayli fazla.

Kral Selman öncelikle Suudi Başsavcılığının yürüttüğü ve Muhammed bin Selman’ı aklayan soruşturmaya itibar edecekleri mesajını verdi. Kaşıkçı lafı etmeden “adalete hizmet için görevlerini yerine getiren Suudi yargısı ve başsavcılığını alkışlıyorum” dedi.

İNSAN KAYNAKLARINI GELİŞTİRMEYE ODAKLANSIN

Hemen arkasından da şöyle bir laf etti, “Muhammed bin Selman’dan insan kaynaklarını geliştirmeye odaklanmasını istiyorum” dedi.

Kral o sözleri söylerken Suudi Arabistan’ın vizyon projesi olan 2030’dan bahsediyordu. Bu projenin insan kaynaklarıyla ilgilenme görevini oğluna verdi.

O cümleler, “bu veliahda verilen ekstra bir görev” olarak değil de, daha çok “sen siyaset yerine insan kaynaklarına bak” gibi bir mesaj olarak yorumlandı.

Bu konuyla ilgili yapılan yorumlarda “Kral Selman oğlu Muhammed bin Selman’ın yetkilerini kısıtlıyor” sonucu ağırlıktaydı.

ILIMLI İSLAM MODELİ!

Muhammed bin Selman’ın son bir yıldır izlediği politikada reformlar dikkat çekiyordu. Daha ılımlı, hoşgörüye dayalı bir islam modeli talebi vardı.

Kral Selman oğlunun çok eleştirilen ABD-İsrail eksenli bu siyasi değişikliğe de nokta koyan cinsten de bir açıklama yaptı ve “Suudi Arabistan şeriata bağlıdır” dedi.

Muhammed bin Selman’ın ABD-İsrail eksenli siyasetinin sonuçlarından biri Kudüs’ün hukuk dışı şekilde İsrail’in başkenti ilan edilmesi ve Filistin topraklarındaki Filistinlilerin sürülmesini içeren yüzyılın anlaşması projesiydi.

KRALDAN OĞLUNA SERT MESAJ: ÖNCELİĞİMİZ FİLİSTİN

Kral oğlunun yine çok tepki alan bu politik duruşuna da üstü kapalı şekilde sert yanıt verdi.

“Birinci önceliğimiz Filistin meselesidir ve Filistinliler haklarını geri alana kadar da öyle kalacaktır” dedi.

Bu sözler de çok dikkat çekiciydi. İsrail bir süredir Muhammed bin Selman’ı kullanarak Filistin toprakları üzerinde dilediğini yapma cüretine girişmişti. Ancak Kral Selman “Filistin önceliğimiz” diyerek oğlunun İsrail eksenli politikalarına set çekti.

SELMAN'A TENZİL-İ RÜTBE OLACAK

Kral Selman’ın sözlerinden anlaşılanların özetlersek, şöyle bir sonuç ortaya çıkıyor.
-Kaşıkçı krizinde Suudi yargısının dediği olacak.
-Ancak buna rağmen Muhammed bin Selman’a tenzil-i rütbe uygulanacak.
-Muhammed bin Selman’ın onayladığı gibi Filistin politikasında İsrail-ABD’nin dediği olmayacak.
-Yine Muhammed bin Selman’ın hayata geçirdiği ve Suudi Arabistan’ı dizayn etmeye yönelik İsrail tarzı reformlar reddedilecek.

 

YORUMLAR 29 TÜMÜ
  • aaaaaaaaaaaaaaaaaa 5 yıl önce Şikayet Et
    Osmanlının laneti bir gün suudlarıda bulacak..
    Cevapla
  • Fani 5 yıl önce Şikayet Et
    Tüüü size müslüman görünümlü mınafıklar.Cemal kaşıkçıyı Resmen katlettiniz.Kullasınız kukla.Ülkelerinizdeki petrol gelirleri müslüman ülkeler arasında değerlendirilse idi bütün müslüman ülkeleri zengin olurdu.
    Cevapla
  • enver 5 yıl önce Şikayet Et
    hepinizin yeri cehennemin dibi. Allahım hikmetinden sual olmaz yarabbim. . Emrine keremine çok şükür yarabbim...cehennem sözünü duyunca yüreğim ferahlıyor
    Cevapla
  • eci 5 yıl önce Şikayet Et
    Allah ü Ekber (şüphesiz)... selman bey.....
    Cevapla
  • Misafir 5 yıl önce Şikayet Et
    Kabe ve mescisi nebevi isgal altindadir bu münafiklarin ellerindedir
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR