ABD üssü tartışma yarattı! Referanduma gidilecek

Japonya’nın Okinawa bölgesinde bulunan ABD askeri üssünün adanın başka bir bölgesine taşınmasına ilişkin 24 Şubat’ta yapılacak referandum için çalışmalar başladı.

ABONE OL
GİRİŞ 14.02.2019 10:26 GÜNCELLEME 14.02.2019 11:57 DÜNYA
ABD üssü tartışma yarattı! Referanduma gidilecek
ABD üssü tartışma yarattı! Referanduma gidilecek

Japonya’da merkezi hükümet ve Okinawa yerel hükümetini karşı karşıya getiren Ginowan şehrindeki ABD Deniz Kuvvetleri Futenma Hava İstasyonu’nun taşınma sürecine ilişkin 24 Şubat’ta gerçekleştirilecek referandum için yürütülecek çalışmalar Perşembe günü başladı.

 

 

HALK TEPKİ GÖSTERİYOR

Askeri üssün Nago şehrindeki Henoko bölgesine taşınması planına sert tepki gösteren yerel halk ve Okinawa Valisi Denny Tamaki, oylamanın üssün taşınması konusundaki yerel muhalefeti ortaya koyacağını ve merkezi hükümeti taşınma kararından vazgeçireceğini umuyor. Merkezi hükümetin ise kendisi için bağlayıcılığı bulunmayan referandum sonucuna bakmaksızın halihazırda bölgede yürütülen ıslah çalışmalarına devam etmesi bekleniyor. 

 

 

18 yaş ve üstü Japon vatandaşlarının oy kullanma hakkına sahip olacağı referandumda seçmen, "evet", "hayır" ya da "hiçbiri" seçeneklerinden biri için oy kullanacak. Başta yalnızca “evet” ve “hayır” seçeneklerini halk oyuna sunmayı planlayan valilik meclisi, oylamaya katılmayı reddeden Okinawa’daki bazı bölgelerin de referandumda tam olarak temsil edilebilmesi için "hiçbiri" seçeneğini de oy pusulasına ekleme kararı aldı.

Geçtiğimiz Aralık ayının güncel seçmen kayıtlarına göre referandumda 290 bin civarında seçmenin oy kullanacağı açıklandı. 

VALİDEN SERT MUHALEFET

Geçtiğimiz yılın Eylül ayında yapılan Okinawa valilik seçimleri süresince taşınma planını engellemek üzere seçim kampanyası yürüten Denny Tamaki, 396 bin 632 oy alarak galip gelmişti. Bölgedeki Amerikan üssüne karşı yürüttüğü sert muhalefetle bilinen Tamaki, merkezi hükümeti süreci “oldu bittiye getirmekle” itham etmiş, kamuoyu yoklaması amacıyla referandum yapılacağını açıklamıştı. Hükümet ise, taşınmanın tek makul seçenek olduğu görüşünde.

Washington ve Tokyo arasında 20 yıldan fazla bir süre önce tartışılmaya başlanan taşınma süreci, Okinawa’daki yerel halk tarafından tepkiyle karşılanıyor. Yerel halk, Okinawa'daki üssün bölgeye uçak kazaları, güvenlik kaygısı gibi sorunlar getirdiğini savunuyor. Yerel halk, Japonya’daki Amerikan üslerinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapan Okinawa’daki tüm üslerin bölge dışına çıkarılmasını talep ediyor. 

ABD üssünün taşınması planlanan alanın kara kısmında çalışmalar 2015'te başlamış, Abe hükümeti Okinawa yerel hükümeti ile varılan anlaşmanın ardından 2016'nın Mart ayında inşaatı durdurmuştu. İnşaat, Anayasa Mahkemesinin Okinawa hükümetini haksız bulmasının ardından 27 Aralık 2016'da tekrar başlamıştı. Mahkeme, Ginowan’da bulunan üssün bölge halkının yaşamını olumsuz etkilediğine hükmederek, hükümeti toplam 22 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum etmişti. 

KAYNAK : İHA
YORUMLAR 10 TÜMÜ
  • Gokhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Gecen ay haberlerde diyordu Hatta bolgede insaat calismalari bitti bile Abd 2. Dunya savasindan beri japonyayi somuruyor Bana kalirsa iyi de yapior Yoksa bu irkci pis japonlari kimse durduramaz 3-5 tane muhalif illaki olacak ama abd dinlermi yapar gecer ;)))
    Cevapla
  • önkonyalı 5 yıl önce Şikayet Et
    anlaşmalar çerçevesinde Japonya hala işgal ve gözetim altında
    Cevapla
  • 756 5 yıl önce Şikayet Et
    tüm ülkeler aynı anda abdyi topraklarından kovması gerek buna biz de dahil ancak böyle kurtulabiliriz bu şer şebekesinden
    Cevapla
  • Bir G@rip 5 yıl önce Şikayet Et
    Neymiş Ekonomik güç.yeterli deilmiş al sana süper ekonomi ama askeri güçü ılmadı için ABD birşey diyemiyor tabi çin korkusuda var. Düne kadar bizde boyle abd uşa idik iyi kş REİS geldide kurtulduk bşrde içimizdeki batı itlerini twmizledikmi tamam
    Cevapla
  • Ali 5 yıl önce Şikayet Et
    Helal Olsun Şu Japon Halkına ve Yetkililerine
    Cevapla
  • Gokhan 5 yıl önce Şikayet Et
    Ne bilion japon halki hakkinda Ben tokyoda yasiom Amerikali icin biyerlerini veriolar o kadar hayranlar
    Cevapla
Daha fazla yorum görüntüle

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR